Dong sælger de sidste landmøller
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dong sælger de sidste landmøller

Dong Energy har i løbet af den sidste uge sagt endegyldigt farvel til vindmøller på land. De sidste ejerandele i det svenske mølleprojekt Storrun og det norske udviklingsselskab Zephyr er blevet solgt, og Danmarks største energiselskab vil fra nu af kun fokusere på havmøller, når det gælder vindenergi.

Et tiltag, der blev meldt ud allerede sidste år, og som nu altså er en realitet.

»I dag er offshore vindenergi den hurtigst voksende teknologi inden for vedvarende energi i Europa, og det er inden for offshore vindenergi, at Dong Energy har sine kernekompetencer. Vi har til dato opført mere end 2500 MW offshore vindenergi, og vi vil opføre yderligere 4000 MW inden udgangen af 2020,« udtaler Samuel Leupold, der er executive vice president i Dong Energy Wind Power, i en pressemeddelelse.

Dongs 80 procent ejerandel i Storrun er solgt til den australske pensionsfond Prime Super, mens andelen på 33 procent i Zephyr er solgt til de norske selskaber Østfold Energi, Vardar og Energiselskapet Bukserud.

Læs også: Dong Energy får ja til stor britisk havmøllepark

Dong Energy er blandt andet i gang med at opføre offshore-farmen Westermost Rough i Storbritannien samt Borkum Riffgrund og Gode Wind 1 og 2 i Tyskland. Projekterne har en kapacitet på 894 MW, og når det hele er færdigt forventer Dong Energy at have opført en samlet kapacitet på 3600 MW i Danmark, Tyskland og Storbritannien.

Det danske selskab kom for nylig også med i det konsortium, der skal bygge den gigantiske havmøllepark Hornsea ud for Englands nordøstlige kyst. Parken forventes at være i drift inden 2020, og med en kapacitet på 1,2 GW bliver det den første havmøllepark i gigawatt-størrelsen.

Ifølge det amerikanske energiministerium vil den estimerede "levelized cost" af strøm via nye vindmøller i 2019 have en pris på:

Havmøller: 1,24 kr/kWh
Landmøller: 0,49 kr/kWh

Til sammenligning sætter de, Kernekræft til 0,58 kr/kWh og Kul til 0,57 kr/kWh.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_elec...
Variationen af prisen på havmøller er dog meget større end andre kilder da kabellængden kan være meget forskellig.

  • 3
  • 0

Hvis du er interesseret i tal for danske forhold, så sponsorerede Rockwool Fonden et studium her

http://en.rff.dk/publications/external+res...

Studiet indeholder et (i mine øjne noget tyndbenet) estimat af offeromkostningerne ved at lade de central kraftvarmeværker stå ubenyttede, men forfatterne har brugt en del krudt på at analyse omkostninger for forskellige kraftværkstyper, og på side side 21 er en tabel med levelized cost. Sidste række med tal for 2011 er 40,5 øre/kWh for landvind og 32,2 øre/kWh for havvind. Hvis de havde taget de sidste par år med Anholt med, var prisen for havvind nok betydeligt højere.

  • 2
  • 0

Det var godt nok forbløffende stor forskel på de 2 udregninger!
Så vidt jeg kan læse af Rapporten fra Rockwool Fonden koster Havvindmøllestrøm 20-25 øre pr KWh og landvindstrøm 30-40 øre.
Hvorfor støtter man så havvindmølleparker med 1-1,3 kr pr KWh?

  • 2
  • 0

Hvorfor støtter man så havvindmølleparker med 1-1,3 kr pr KWh?


Det er op til 146 øre/kWh i UK. Dertil kommer selvfølgelig transmissionsomkostninger og kompensation for nedetid på transmissionen. Det sidste punkt er blevet en varm kartoffel efter Tysklands største vindmøllepark ikke har produceret stabilt i dets første 16 måneder, og stadig ikke gør det. Det er 400MW der står og rådner op i havet, indtil videre er 5% af designlevetiden spildt på transmissionsproblemer. Det er da heldigt at de kan sejle diesel ud til de generatorer der holder parken forsynet.

Af samme grund vil parkejerne ikke eje eller have ansvar for transmissionen. Ved Kriegers Flak er HVDC opgivet, og der skal nu bygges et fordyrende alternativ.

  • 0
  • 3

I UK er alle transmissionsomkostningerne med i prisen på 146 øre/kWh. Derfor det er svært at sammenligne Danske og Britiske parker direkte.

Samtidigt må man huske er støtten er midlertidigt, for Havvind i Danmark cirka 8-12 år alt efter hvilken park man kigger på. Da de efterfølgende står de næste 15-20 år uden støtte kommer prisen hurtigt ned på et lavere niveau.

Danske vindmøller på land får fra 1. Januar 2015 hele 25 øre/kWh i støtte i op til 4 år.

  • 2
  • 0