Dong-partner: Problemramt Hejre-felt i gang juli 2018
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dong-partner: Problemramt Hejre-felt i gang juli 2018

Nu er der kommet en ny dato for, hvornår olie og gas fra det dybtliggende Hejre-felt i Nordsøen begynder at strømme. Det sker i juli 2018 - knap tre år senere end oprindelig planlagt.

Det er i hvert fald, hvad Dong Energys tyske partner på det dyre projekt, Bayerngas, skriver i sin beretning i forbindelse med sit årsregnskab for 2015.

Det oplyser netmediet Energiwatch, som samtidig fortæller, at Bayerngas har nedskrevet værdien af Hejre-feltet med 1,3 mia. kroner.

Sommeren 2014 blev den nederste del af platformen placeret på havbunden. (Foto: Dong Energy) Illustration: Ørsted A/S

Dong Energy har ikke villet sætte en ny dato for produktionsstart, efter at man i februar meldte ud, at produktionsstart i 2017 alligevel ikke var realistisk.

Læs også: Dong Energy udskyder atter startdato for det stærkt forsinkede Hejre-felt

Venter på platform-top

Det danske selskab - som ejer 60 pct. af feltet - har tilsvarende nedskrevet værdien af Hejre-feltet betydeligt tidligere på året.

Læs også: Dong nedskriver 16 milliarder

Forsinkelsen skyldes, at man endnu venter på toppen af platformen, som bygges i Sydkorea, og at samarbejdet mellem franske Technip (der designer platformen) og det sydkoreanske skibsværft DSME (der bygger platformen) er gået skævt.

Læs også: Medie: Dongs olie-gasfelt forsinkes af overvægt

Understellet til platformen står og venter ude på feltet, hvor det blev monteret i sommeren 2014.

Ifølge Energiwatch tegner det tyske selskabs beretning et dystert billede af hele projektet: 'Der pågår i øjeblikket forhandlinger om projektets gennemførlighed med den nuværende udviklingsplan. En modificeret plan vil dog repræsentere et markant skifte, men er kun attraktiv, hvis den forbedrer værdiskabelsen', lyder det i beretningen.

Læs også: Så er understellet til Dongs avancerede platform på plads i Nordsøen

Reserver på 170 mio. tønder

Da udbygningen af Hejre-feltet blev annonceret tilbage i 2012, anslog Dong Energy og partneren Bayerngas, at de tilsammen skulle investere 12,1 milliarder kroner i projektet og forventede produktionsstart ultimo 2015.

Læs også: Dong Energy: Vi har planlagt Hejre ekstremt grundigt

Feltets reserver blev dengang anslået til ca. 170 millioner tønder olieækvivalenter.

Hejre-feltet er ydermere en særlig teknisk udfordring, da kulbrinterne befinder sig mellem 5 og 6 km under havbunden, hvor der er 160 grader varmt, og hvor trykket er 1.000 gange det normale ved havets overflade.