Dong-partner: Problemramt Hejre-felt i gang juli 2018

Nu er der kommet en ny dato for, hvornår olie og gas fra det dybtliggende Hejre-felt i Nordsøen begynder at strømme. Det sker i juli 2018 - knap tre år senere end oprindelig planlagt.

Det er i hvert fald, hvad Dong Energys tyske partner på det dyre projekt, Bayerngas, skriver i sin beretning i forbindelse med sit årsregnskab for 2015.

Det oplyser netmediet Energiwatch, som samtidig fortæller, at Bayerngas har nedskrevet værdien af Hejre-feltet med 1,3 mia. kroner.

Sommeren 2014 blev den nederste del af platformen placeret på havbunden. (Foto: Dong Energy) Illustration: Ørsted A/S

Dong Energy har ikke villet sætte en ny dato for produktionsstart, efter at man i februar meldte ud, at produktionsstart i 2017 alligevel ikke var realistisk.

Læs også: Dong Energy udskyder atter startdato for det stærkt forsinkede Hejre-felt

Venter på platform-top

Det danske selskab - som ejer 60 pct. af feltet - har tilsvarende nedskrevet værdien af Hejre-feltet betydeligt tidligere på året.

Læs også: Dong nedskriver 16 milliarder

Forsinkelsen skyldes, at man endnu venter på toppen af platformen, som bygges i Sydkorea, og at samarbejdet mellem franske Technip (der designer platformen) og det sydkoreanske skibsværft DSME (der bygger platformen) er gået skævt.

Læs også: Medie: Dongs olie-gasfelt forsinkes af overvægt

Understellet til platformen står og venter ude på feltet, hvor det blev monteret i sommeren 2014.

Ifølge Energiwatch tegner det tyske selskabs beretning et dystert billede af hele projektet: 'Der pågår i øjeblikket forhandlinger om projektets gennemførlighed med den nuværende udviklingsplan. En modificeret plan vil dog repræsentere et markant skifte, men er kun attraktiv, hvis den forbedrer værdiskabelsen', lyder det i beretningen.

Læs også: Så er understellet til Dongs avancerede platform på plads i Nordsøen

Reserver på 170 mio. tønder

Da udbygningen af Hejre-feltet blev annonceret tilbage i 2012, anslog Dong Energy og partneren Bayerngas, at de tilsammen skulle investere 12,1 milliarder kroner i projektet og forventede produktionsstart ultimo 2015.

Læs også: Dong Energy: Vi har planlagt Hejre ekstremt grundigt

Feltets reserver blev dengang anslået til ca. 170 millioner tønder olieækvivalenter.

Hejre-feltet er ydermere en særlig teknisk udfordring, da kulbrinterne befinder sig mellem 5 og 6 km under havbunden, hvor der er 160 grader varmt, og hvor trykket er 1.000 gange det normale ved havets overflade.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så slipper der olie ud ligesom ved alle andre oliebrønde.

Og så taber ejerne en frygtelig masse penge, og det er nok en af de væsentlige motivationsfaktorer for at oliebrønde sjældent løber løbsk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten