Dong og Siemens giver Horns Rev 2 storstilet vinge-makeover
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dong og Siemens giver Horns Rev 2 storstilet vinge-makeover

Plasttakker limet på vingerne de rigtige steder øger vingernes effektivitet. Illustration: Siemens

Kraftigt slid på de kun seks-syv år gamle vindmøllevinger på Horns Rev 2-havmølleparken får nu Dong Energy og Siemens Wind Power til at iværksætte en større makeover af de 273 vinger.

Læs også: Vingeforkanter er som dækkene på en bil

Aktionen, der skal løbe af stabelen i den kommende sommer, indebærer, at vingerne fra 1-2 af de 91 vindmøller ad gangen sejles i land. Her bliver glasfiberoverfladen repareret og får en særlig beskyttende coating uden på. Og samtidig får vingerne monteret nye aerodynamiske komponenter, der kan øge produktionen med 1-1,5 procent.

Ifølge Dong Energy går udgifter til reparation og opgradering og indtægter fra den fremtidige merproduktion lige op. Det er dog ikke muligt at få at vide, hvad hele aktionen koster.

De 273 vinger er i forvejen udstyret med såkaldte dinotails og dinoshells, som er takker af plastik, der påmonteres langs vingen, sådan at den på udvalgte steder forlænges og dermed bedre fanger vinden og øger energiproduktionen.

I den nye opgradering, som hedder Power Curve 4 og er en certificeret operation, bliver vingerne udstyret med endnu længere ‘takker’, samtidig med at såkaldte Vortex Generators påmonteres.

Vortex Generators er mere robuste takker monteret på den yderste tredjedel af vindmøllevingen. De begrænser turbulensen, hvormed vinden klæber sig til vingen i længere tid og i endnu højere grad udnyttes.

Det er Siemens Wind Power, der har stået for udviklingen af en ny gummibelægning på forkanten af vingen, der skal reparere vingerne og efter påføre det nye top coat.

Læs også: Fejl i hovedlejer og slidte vinger giver stort tab hos Siemens Wind Power

Det er muligt at påføre vingerne denne top coat, mens de sidder på møllerne til havs, men parterne vurderer, at det vil være mere effektivt at foretage reparationen på land. Også opgraderingen vil blive foretaget af Siemens Wind Power.

Som nævnt regner Dong Energy med, at den årlige energiproduktion fra havmølleparken vil øges med cirka 1-1,5 pct. i forhold til den nuværende tekniske opgradering med Power Curve 3. Det svarer til, at man opfører yderligere to vindmøller i parken med i alt 91 vindmøller.

Dong Energy forklarer i øvrigt til Jyske Vestkysten, at vingerne på de 2,3 MW store havvindmøller var udviklet til at kunne snurre på land, og at der siden dengang er sket en kæmpe teknologisk udvikling af såvel vinger som stort set alle andre komponenter i en vindmølle.

Læs også: Vindmølleejere må regne med dyre reparationer af møllevinger

Ifølge Michael Simmelgaards, ansvarlig for drift og vedligehold af Dong Energys vindmøller, er en tekniske opgradering, hvad man kan forvente sig, når man ser på den hurtige teknologiske udvikling i branchen.

110 personer forventes beskæftiget med operationen fra maj 2015 til og med sommeren 2016.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Lidt ligesom at se en bunke legoklodser og blive fortalt hvordan de skal udforme en meget kompleks anordning.

Kan vi ikke se et slutresultat, be' om?

 • 1
 • 1

den årlige energiproduktion fra havmølleparken vil øges med cirka 1-1,5 pct... Det svarer til, at man opfører yderligere to vindmøller i parken med i alt 91 vindmøller.

er det ikke 'kun' en mølle - eller skal jeg have mine skolepenge tilbage?

 • 5
 • 1

[off topic]
Kan vindmøllevinger få osmose (glasfiberpest)?
Eller opstår det kun ved langvarig kontakt med vand?
[/off topic]

 • 1
 • 0

Holder Vestas vingerne bedre?

Det er jeg ikke kvalificeret til at sige noget om, men med blik den anden vej, så kan man vist ikke uddrage nogetsomhelst om egenskaberne for fremtidige vindmølleparker ved at sammenligne HRI og HRII, som er det nærmeste man kan komme første forsøg ud i storskala havvind.

—————

For nogle dage siden var der en artikel om Vattenfall og HRI, hvor det bla fremgik at at Vattenfall ikke ville udskifte to havarerede vindmøller. Det blev straks i kommentarerne udlagt som om at Vattenfall fra nu af ville lade HRI forfalde, da det ikke kunne betale sig at vedligeholde havmølleparker når de har opbrugt deres fuldlasttimer med garantiproduktion.

HRII er godt halvvejs igennem sine “dyre” fuldlasttimer, hvor parken opnår 52 øre/kWh. En produktionsforbedring på 1,5% vil gøre at de timer opnåes ca en måned hurtigere end ellers, hvorefter der skal afsættes til markedsprisen. Der opnåes altså stort set ikke nogen rentegevinst ved at tjene de “dyre” fuldlasttimer ind hurtigere, stort set hele gevinsten høstes ved at man får de allersidste fire måneds produktion - om tyve år til markedspris - som bonus.

Det taler ikke meget for den “analyse” der blev lavet af havmølleparker på basis af de specifikke beslutninger Vattenfall har lavet om de to havarerede møller på HRI.

 • 2
 • 0

den årlige energiproduktion fra havmølleparken vil øges med cirka 1-1,5 pct... Det svarer til, at man opfører yderligere to vindmøller i parken med i alt 91 vindmøller.
er det ikke 'kun' en mølle - eller skal jeg have mine skolepenge tilbage?

Nu skal man vel se det i relation til at vride de sidste dråber ud af vindmøller når der er produktionstid, det er jo ikke hverdag der er god vind, så i de få tider er det jo vigtigt at de kan producere bare en smule mere.

På årsplan vil det batte når man ser hvad de kan producere vores elskede lavfrekvente støjsendere!

 • 0
 • 2