Dong og Energistyrelsen vildt uenige om gaslagre

Dong Energy vurderer, at Danmarks naturgaslagre begynder at løbe tør allerede i 2012. Ikke nok med det: Tre år senere, i 2015, er lagrene med sikkerhed udtømte, fastslår Dong Energy i Berlingske i dag.

Det er imidlertid ikke mere end otte uger, siden Energistyrelsen med lige så stor sikkerhed slog fast, at Danmarks selvforsyning af naturgas rækker til 2020. Oven i købet fandt Energistyrelsen, i lyset af et nye gasfund, at selvforsyningen kan opretholdes helt til 2030.

En voldsom uenighed, der umiddelbart kan få store konsekvenser for de energiforsynings-strategier, som Danmark skal anlægge, og som politikerne skal agere på.

I Energinet.dk, der ejer landets gasforsyningsnet, siger administrerende direktør, Peder Østermark Andreasen, at den officielle vurdering er Energistyrelsens.

For mens Energistyrelsen som myndighed har det forkromede helikopterblik over reserverne, er Dong Energy sælger.

»Vi holder os til Energistyrelsens officielle vurdering. Det er styrelsen, der har overblikket. Det har Dong ikke længere. Dong ser kun sine egne leverancer,« forklarer Peder Østermark Andreasen.

Derfor lægger han også afstand til Dongs udmelding i dagens Berlingske om, at Nordsøens naturgasreserver er ved at være udtømte:

»Men gassen løber hen, hvor betalingen er størst,« fastslår Peder Østermark Andreasen.

Han mener, Dongs vurdering forstås på baggrund af virksomhedens rolle som gassælger:

»Dong Energy har en naturlig interesse i, at der kommer flere gaskilder,« siger Peder Østermark Andreasen med henvisning til, at Dong nu dels bygger kapacitet til flydende naturgas i Rotterdam, dels har købt sig ind i norske gasfelter og dels har fået aftaler om russisk gas via Gazprom.

At Dong på den måde spiller på flere heste for at fremtidssikre selskabet, er fornuftigt nok, mener Energinet.dk's direktør, men det placerer dermed også Dongs vurdering i en anden kategori end Energistyrelsens.

På fredag skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren mere om Dong Energys bestræbelser på at sikre naturgas-leverancer. Selskabet går ind på markedet for flydende naturgas via køb af lagerplads i en stor gas-teminal i Rotterdam.

Emner : Naturgas
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kan det komme som nogen overraskelse af Naturgas er en knap ressource, og at vi på et eller andet tidspunkt løber tør. Det kan godt være, at vi kan importere Naturgas, men løser vel kun problemet på kort sigt, og hvad vil prisen være? Om vores selvforsyning ophører i 2015 eller 2030 er ligegyldigt i det lange løb. Vi bør allerede nu gøre tiltag til at undgå at øge forbruge, ved fx at afskaffe tilslutningspligten. Det er da lidt underligt at tvinge folk til at investere i Naturgasfyr, hvis forsyningen ikke kan garanteres i hele fyrets levetid til en fornuftig pris.

 • 0
 • 0

Det er lidt pinligt for Berlingske Tidende og Børsen, at journalisterne ikke har opdaget, at den nuværende gasleveringskontrakt mellem DUC og DONG udløber i 2012, og at der derfor snart skal indledes forhandlinger om indholdet i en ny gasleveringskontrakt.

DONG har i den situation en åbenlys kommerciel interesse i at så tvivl om DUC's gasreserver og i at gøre opmærksom på, at der findes andre gasleverandører end DUC.

Hvis journalisterne havde været opmærksomme på dette og på, at det ikke er DONG, men Energinet.dk, der er ansvarlig for forsynigssikkerheden, ville naturgasforbrugerne formentlig fortsat sove godt om natten.

Jeg har i hvert fald fuld tillid til Energistyrelsens prognoser, og jeg forventer, at Energinet.dk vil sikre, at gasleverancerne fra den danske del af Nordsøen kan blive suppleret med naturgas fra Norge, Tyskland og Rusland og med biogas fra de planlagte biogasanlæg i Danmark, når Danmark på et tidspunkt ikke længere er 100 procent selvforsynende.

 • 0
 • 0

Vi kender alle sammen til denne måde som Gazprom og Rusland bruge ved pris stigning. Der de blot for gas, og spørg først derefter "ønsker i at købe mere gas", jamen så er der kommet pris-stining nu! Og det er noget som er sket over 10 gange inden for de sidste 4 år. Bevis ved brug af de forskellige historier af Rusland, Sovjetunion, revolation m.m. er der en fast og stærk rød tråd vi alle kan følge, så fremt man tør det? Derfor er Rusland med Gazprom en maget dum energi levenradør.

Ang. Tyskland! Er denne idé nu også god nok og med holdbart løsning? De har for det første ikke nær så mange steder etc. hvor fra de få gas fra som vi har her i lille Danmark. Og for det andet bruger de jo store mængde gas til deres industri.

Ved fra nogen venner af Bulgarien, at de er maget kede af denne aftale EU har fået der gennem ført med energi. De betaler 7 gange mere for tysk gas til el og varme kontra det A-energi koster.

Det er pga. deres Atom reaktor er af ældre dato, at de er af EU blevet tvunget til tysk gas.

Køber man en mælke katon med 1 liter mælk, til 7,50 løber denne mælke katon aldrig tør? Men dette problem er noget som I aldrig har oplevet. Efter som i jo er opvokset og bore i storeby. Lever man derimod udepå landet, eller en af de mange smukke danske øer, skal alt planlægges i god tid. Ja selv de der er på camping og i sommerhus, skal planlægge minimum for 2 kommende måltider eller dage.

Derfor skal vi tage denne udtagelse af DONG alvorligt. For det første de sider med fingeren på pulsen. Mens sitat af spalte 5 "Energistyrelsen som myndighed har det forkromede helikopterblik over reserverne". Altså de har ikke fingeren på pulsen 110%

 • 0
 • 0

Ja, det kan kun gå for langsomt med at opføre de atomkraftværker vi har brug for her i DK: billig el til erhvervslivet og billig el-opvarmning af vor huse. Gevinsten bliver, at landet bliver uafhængig af andre lande og al CO2 snak ophører udover det transportsektoren nødvendigvis måtte afgive.

Men så er lige det med skatter og afgifter.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten