Dong: »Geotermi betaler sig ikke for os«

Det var et stigende antal henvendelser fra kraftvarmeværker, der vil lede efter geotermisk varme, der fik Dong til at opgive sit monopol på at udnytte det varme vand fra undergrunden uden for københavnsområdet.

Samtidig har det store energiselskab erkendt, at der næppe ligger gode forretningsmuligheder for Dong i geotermi-projekter, og selskabet har da heller ingen planer om nye projekter.

»Geotermi er et ganske lille område, og dermed heller ikke et område, som vi i første omgang vil prioritere udviklingsressourcer på,« siger Anna-Lena Jeppsson, der er chef for de affalds- og biomassefyrede kraftværker, som geotermi hører under hos Dong.

»Når folk spørger, om de må undersøge mulighederne for geotermi i vores områder, så hellere sige ja og aflevere dem, for vi har ikke planer om at lave projekter.«

Potentiale i København

Dong har gang i ét geotermianlæg i hovedstaden i øjeblikket. Men nye projekter eller anlæg i andre dele af landet er ikke interessante for selskabet, som det ser ud nu.

»København har forholdsvis gode forudsætninger, så jeg kan ikke sige, at vi aldrig mere vil bygge geotermianlæg, men de uudnyttede eneretsområder har vi ikke selv lyst til at gå videre med,« siger hun.

Hun vil ikke dømme geotermi helt ude, men hun har svært ved at se, at det skulle blive en god forretning for Dong. Det skyldes blandt andet, at projekterne etableres som partnerskabsaftaler mellem kraftvarmeværker, der skal aftage varmen, og Dong.

Det halverer den mulige fortjeneste, og samtidig gør det overskudsgraden for lille til, at det er rigtig interessant for det statsejede energiselskab.

»Jeg vil ikke sige, det ikke har nogen fremtid. Men vi kan konstatere, at når der skal bores efter geotermi, kræver det en ganske stor investering i forhold til den effekt, der er mulig at få op, fordi geotermi-vandet har en ganske lav temperatur. Høj investering og lav effekt giver høj varmepris. Hvis det er forudsætningen, er det svært at finde en model, hvor der er flere partnere,« siger Anna-Lena Jeppsson.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vad med vindmøller?

Betalar FN sig?

Betalar kriget i Afghanistan sig?

Det är nästan ingenting som är beroende av politiskt fattade stöd, som bär sig.

Om vi flyttar ut Danmarks gränser, vad betalar sig då?

Inte jordbruk, inte bioenergi, inte........ ni kan fylla i all annan dansk verksamhet som inte lönar sig globalt...

Den verksamhet som inte lönar sig globalt i fri konkurrens, utarmar, först landets medborgare, sen genom att den globala produktionen inte drivs optimalt.

 • 0
 • 0

Det er lidt underligt at DONG først kommer til den konklusion nu (at geotermi har høj investering og lav effekt). Det har ellers været ret klart de sidste 30 knap år siden DONG byggede det første geotermianlæg i Thisted.

Så de eneste steder hvor geotermi har en chance er hvor varmeprisen i forvejen er høj og geotermien kan komme ind som fjernvarmegrundlast med 6000 til 8000 timers fuldlast om året.

De eneste steder hvor det er tilfældet er der hvor gasfyrede kraftvarmeværker er bundet til en meget dyr gaspris ved DONG.

 • 0
 • 0

Men den udmeldning bør det være tydelige for alle, at denne virksomhed ønsker ikke at levere (ren) energi, men kun at tjene penge, uanset hvor de penge kommer fra.

Jeg vil tillade mig at sige det som det er: Dong er fuld af løgn og bedrag, og at de har en (skjult) agenda som ikke handler om at levere energi til dig og mig, men om at tjene så mange penge så muligt.

Ren energi pffft, PENGE tak... fy for pokker....

Vi ser en gentagelse af vindmølle problematikken for mange år siden: Dengang sagde dong at vindmøller var noget sludder og ikke noget som de kunne finde på at bruge. I dag er vindmøller en af dongs store sællerter. Samme med geotermi, de vil have andre til at udvikle og selv score kassen senere...

 • 0
 • 0

Læs nu DONGs udmeldin korrekt. De siger at de ikke har planer om geotermi og de derfor ikke vil nægte andre om at gøre forsøget. Det centrale budskab er altså, at den lokale energiselskaber, der for et par måneder siden beklagede over at DONG nægtede dem at lave geotermiværker i den DONG-ejede undergrund nu kan forvente et noget mere medgørligt DONG.

At DONG i den forbindelse laver en masse besværgelser, det skal I bare filtrere væk.

 • 0
 • 0

Vi ser en gentagelse af vindmølle problematikken for mange år siden: Dengang sagde dong at vindmøller var noget sludder og ikke noget som de kunne finde på at bruge. I dag er vindmøller en af dongs store sællerter. Samme med geotermi, de vil have andre til at udvikle og selv score kassen senere...

For mange år siden var DONG "kun" et olie og naturgas firma. Jeg tvivler på de dengang har haft en mening om vindmøller, da de ikke engang var til stede i elforsygningen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten