Dong fordobler ordre på russisk gas

Dong Energy har besluttet at fordoble sin ordre på russisk naturgas, så det russiske energiselskab Gazprom fra 2012 ifølge den nye aftale skal levere 2 mia. kubikmeter til Dong Energy.

Dong Energy ændrede sin bestilling i starten af oktober under forudsætning af, at Nord Stream ledningen bliver en realitet. I dag er det så kommet frem, at Energistyrelsen har godkendt Nord Stream ledningen, der er en russisk gasledning, som går fra Vyborg nær Skt. Peterborg til Greifswald i Nordtyskland.

Dong Energy frygter ikke, at den nye aftale gør selskabet for afhængig af russisk gas:

»Vi taler ikke om afhængighed af Rusland, men om ikke at være afhængig af kun en kilde. Nu er vi jo 100 procent afhængige af gassen fra Nordsøen. Vi tænker på forsyningssikkerheden til Danmark og til Sverige, som får stort set al sin gas fra Danmark,« siger Ulrik Frøhlke, talsmand i Dong, til Politiken.

Mens Dong Energy afviser, at aftalen truer den danske forsyningssikkerhed, frygter flere østeuropæiske lande, de storpolitiske konsekvenser gasledningen kan få.

Gasledningen giver nemlig Rusland mulighed for at forsyne Vesteuropa med naturgas uden om de Østeuropæiske lande.

I øjeblikket betyder et stop for leverancer til eksempelvis Ukraine, som det skete for få år tilbage, at Vesteuropa også bliver ramt. Det kan Rusland undgå fremover.

Den nye gasledning, der forventes færdig i 2011, kommer til at koste 7,4 milliarder euro, og selskabet bag, Gazprom, regner med, at den årligt kan transportere 55 mia. kubikmeter naturgas.

Det årlige danske naturgasforbrug var i 2007 på 4,3 milliarder kubikmeter

Dokumentation

Energistyrelsen godkender Nord Stream projekt

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Denne oplysning sætter jo unægteligt dagens 'nyhed', om dansk tilladelse til at ledningen kan krydse dansk territorialfarvand, i et nyt lys!

Men øget energiafhængighed af Rusland - nej, uhadada; dét bliver der skam ingenlunde tale om! :)

 • 0
 • 0

Nu de taler om forsyningssikkerhed, kan de så ikke være så venlige også at opgive et gæt på prisen på russisk gas i forhold til vores nordsø gas, og gerne hvor længe kontrakten varer.

Det ville jo være skønt at slippe for at købe en alt for dyr varmepumpe.

 • 0
 • 0

Fantastisk plan, mere gas og vel også olie, flot. Det matcher fuldstændig med regeringens udmeldinger samt den stillede opgave til Klimakommissionen.

Ordet skandale er et meget slidt begreb og iøvrigt slet ikke dækkende i det her tilfælde.

Den næste melding er sikkert, at nu har vi jo gassen så behøves vi ikke andet, ej heller kernekraft.

Var det iøvrigt ikke i den her uge, at kernekraft var på dagsordenen.

 • 0
 • 0

Jeg troede ellers, at Danmark var på vej mod et samfund uden fossile brændsler. Mere præcist: et samfund uden kul, olie, gas og atomkraft.

 • 0
 • 0

Det gode ved russisk gas er at vi opbygger Rusland som den supermagt de engang var. De har ikke mere råd til et supermagtsmilitær, men nu får de magt gennem vores afhængighed af dem. Jeg bor selv i Tyskland og Rusland er den store bøhmand der kan lukke for gassen hvis det var.

 • 0
 • 0

Det kunne jo hænge fint sammen med en glidende overgang til ikke-fossilt gas, hvis DONG kunne tage sig sammen og gøre det samme som E.On, nemlig at gå ned i de fine forgreninger og se at få koblinger til de biogas-projekter der på denne måde kan få en logistisk fordel.

 • 0
 • 0

@ Bertel Lohmann,

Jeg troede ellers, at Danmark var på vej mod et samfund uden fossile brændsler. Mere præcist: et samfund uden kul, olie, gas og atomkraft.

du har ret, hvis vi kun skal tage efter nytårstalerne, men livets realiteter er noget helt andet. Medens vi leget med VE har vi heldigvis sikret og russiske gas som back-up (læs hovedforsyning). Men noget uhyggeligt at tænke på, at en enkelt terrorbombe kan lukke helt af for landets primære energiforsyning! Hvad gør en dreven politiker ved det problem? Jo han taler naturligvis om de store problemer, der er ved et terrorangreb på atomkraftværker, så kan danskerne i fremtiden hygge sig med et stearinlys og glade sig over, at det problem slipper man for, når en gasledning er ødelagt med en billig hjemmelavet bombe.

Mvh Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Mon ikke vi skulle gøre os uafhængig af olie og gas da det er om kort tid til at vi rigtigt skal til betale og der bliver kamp om den olie og gas der er tilgængelig

Kina og Indien vil have deres del af verdens olie og gas

http://tinyurl.com/yzq7dh6

 • 0
 • 0

Hvad gør en dreven politiker ved det problem? Jo han taler naturligvis om de store problemer, der er ved et terrorangreb på atomkraftværker, så kan danskerne i fremtiden hygge sig med et stearinlys og glade sig over, at det problem slipper man for, når en gasledning er ødelagt med en billig hjemmelavet bombe.

Mvh Per A. Hansen

...for det sker nemlig hele tiden...

 • 0
 • 0

Det er ikke fordi jeg har været dybt i tallene, men vi taler vel om et sted i omegnen af 5% af landets energiforbrug. Svært at opfatte som en trussel. Tvært imod er det vel meget rart at få strukket Nordsø-reserverne en smule.

Det er som om enhver naturgas-diskussion for tiden fører til ramaskrig med krav om øjeblikkelig erstatning med vedvarende energi. Det synes forunderligt, da naturgas netop er det mindst miljøskadelige fossile brændsel. Indtil for få år siden var det endog direkte "miljøvenligt". Det er også noget vrøvl i betragtning af det enorme forbrug af fossile brændsler vi har og vil have i en betydelig årrække fremover - selv i best-case scenarier.

Men jeg kunne da godt forestille mig at Dong sysler med tanker om at lade den ekstra gas suse ind på kraftværkerne til erstatning for kul, som jo er blevet pokkers dyrt på det seneste. Det ville i påkommende fald reducere CO2-emissionen med noget der ligner 1,5mio ton pr. år - og det er vel også værd at tage med...

 • 0
 • 0

Hverken Danmark eller Sverige kan have indvendinger mod gasledninger under havet. Der må vel findes mindst tre allerede.

En gammel helt sand historie: Takket være kommunal ophandling i Hälsingfors med mange indblandede leverandører (generatoren var fransk!) oplevede jeg nedenstående, stresset af 100% pålidelig og fast russisk gasleverance antagelig til lavt pris på værket:

http://www.helen.fi/energy/vuosaari.html

Dampturbinen fra gamle AEG Nürnberg med det tekniske ansvar i Baden, Schweitz monteredes af svenske og finske montører, så fint, at tabene under tørning blev 8 W, ja 8 W hade omhyggelige montører kommet ned til på en 250 MW dampturbine. Det hade ekspertene på gamle BBC ikke drømt om, og jeg fik opgaven at løse problemerne med de tilbagekommende udfald under tørning.

Det var ikke helt let for gassen flammedes bort, og jeg mener, at mit firma måtte betale mine driftafbrud for tester, vi hade givet en garanti på driftsikkerhed.

En oplysning: Man kan ikke tørne en turbine uden at stoppe dampen til den.

Den russiske 100% pålidelige gasleverance afbrøds naturligtvis ikke, der fandtes nok prisklausuler.

Mvh Tyge

 • 0
 • 0

Det er i hvert fald klart: Danmark taler om VE udadtil og handler helt, helt anderledes bag kulisserne. Det er et sygt politisk spil hvor vi blæser nogle VE tal op og bilder omverdenen og vælgerne en ting ind, men sandheden er at vi er praktisk set 100% fossilt forsynet. Mage til blufnummer!!!

 • 0
 • 0

... at vi er praktisk set 100% fossilt forsynet. Mage til blufnummer!!!

Det kræver vist mere end gennemsnitlig uvidenhed at påstå det. Størstedelen af det danske energiforbrug er stadig fossilt, men en reel del er faktisk VE i dag.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten