Dong får tilladelse til at opføre verdens største havmøllepark

Illustration: Visualisering af Torben R. Simonsen

Dong Energy har fået tilladelse til at opføre en stor ny havmøllepark, Hornsea Project Two, ud for den britiske østkyst. Det skriver Dong Energy i en pressemeddelelse. Det nye projekt indeholder 300 vindmøller med en kapacitet på 1,8 gigawatt. Bliver projektet til noget, vil det dermed overgå Hornsea Project One, som Dong Energy i februar besluttede at sætte gang i. Det projekt har en kapacitet på 1,2 gigawatt.

Den nye vindmøllepark vil kunne levere strøm til 1,6 millioner britiske husstande hvert år.

Læs også: Dong bygger verdens største havmøllepark til en million britiske hjem

De 300 nye havvindmøller skal rejses på et omkring 480 km2 stort område ud for Yorkshires kyst. Godkendelsen var forventet for to måneder siden, men blev udsat på grund af bekymringer for, at støjen i byggefasen kunne forstyrre områdets bestand af marsvin. Illustration: Dong Energy

Projektet vil blive udviklet af Smart Wind, ejet af Dong Energy. Det vil blive placeret 89 km ud for Yorkshires kyst på høje med byerne Grimsby og Hull.

Direktøren for Dong Energy i Storbritannien, Brent Cheshire, siger, at der vil blive investerer 51 milliarder kroner investeret i Hornsea Project Two, og at det skal hjælpe med at reducere prisen på havmølleenergi.

Godkendelsen skal være med til sikre den britiske regerings målsætning om, at 10 pct. af landets elforbrug skal komme fra havvind i 2020, fortæller Huub den Rooigen, direktør for energi, mineraler og infrastruktur hos Crown Estate, som er ansvarlig for en portefølje af statsejede områder og bygninger, kystlinje, havbund, skovbrug og landbrug i Storbritannien.

Desuden vil større udviklingsprojekter såsom Hornsea Project Two ifølge Huub den Rooigen hjælpe til med Storbritanniens omstilling til en energiforsyning med lav CO2-udledning, fortsætte landets vækst, reducere prisen på vindenergi og skabe flere arbejdspladser.

Godkendelsen af byggetilladelsen Development Consent Order (DCO) har medlem af det britiske parlament Greg Clark foretaget, med anbefaling fra det britiske byggeinspektorat. Tilladelsen dækker vindmøller, fundamenter, transformationer til havs og på land, og forbindelseskabler og transmissionskabler.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I pressemeddelelsen står der ikke at projektet kommer til at bestå af 300 vindmøller på ialt 1,8 GW, men derimod af op til 300 vindmøller på ialt op til 1,8 GW.

Det er en ikke helt ligegyldig detalje, da førstnævnte formulering ville begrænse udvalget af vindmølleproducenter (som endnu ikke er udvalgt/offentliggjort) til dem, der specifikt har en 6 MW vindmølle på programmet.

Det den korrekte formulering siger, er at der ikke anvendes møller på under 6 GW pr stk, samt at den samlede effekt ikke kommer over 1,8 GW.

Projektet kan således ligeså godt komme til at bestå af 225 stk 8 MW'ere eller 257 stl 7 MW'ere.

 • 0
 • 0

"Den nye vindmøllepark vil kunne levere strøm til 1,6 millioner britiske husstande hvert år." Jeg håber alle disse husstande har forbindelse til en tilsvarende konventionel kapacitet, som kan levere når vinden lægger sig. De er sikkert lykkelige for at skulle betale for denne "grønne" vindpark, medens de samtidig skal betale for at konventionelle kraftværker står klar.

 • 0
 • 0

Er jeg den eneste der synes det er vildt mange penge til "at reducere prisen på havvindmølleenergi"??

Hvor meget reduceret bliver den? Hvordan skal den reduceres? Hvor kommer de milliarder fra - PSO afgift?

Bliver det Vestas eller Siemens møller? Hvad bliver tilbagebetalingen på den investering?

 • 0
 • 0

Er jeg den eneste der synes det er vildt mange penge til "at reducere prisen på havvindmølleenergi"?? Hvor meget reduceret bliver den? Hvordan skal den reduceres? Hvor kommer de milliarder fra - PSO afgift?

Med en sådan mening om hvor meget 51 mia kr er, så har du da vel gjort dig en ide om hvor meget energi havmøller producerer. Det er trods alt data du kan finde alle vegne.

Om ikke andet siger de 1,6 mio britiske hustande da noget om det, selvom det er en elendig måde at beskrive energiproduktion på.

1,8 GW havmøller, med en kapacitetsfaktor på 50%, vil producere 900 MW i snit gennem ca 25 år. Det bliver altså til ca 200 TWh.

Med din tilgang til tal, så synes du vel også at 200 TWh er "vildt meget energi", eller hva'? ... og så passer pengene jo. ;o)

Det svarer til en investering på ca 26 øre pr kWh forventet produktion.

Hvis investeringen så samtidig medvirker til at de næste mange havmølleparker bliver endnu billigere, er 26 øre pr produceret kWh så for meget?

Og nej ... selvfølgelig får Dong ikke pengene fra PSO, når de investerer i britiske havmøller. Det er selvfølgelig de britiske elforbrugere, der skal betale for strømmen.

Dong er en privat, børsnoteret virksomhed, som selv bestemmer hvad de vil investere i. Mon ikke de forventer at få investeringen retur?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten