Dong Energy vinder kontrakt på verdens største havmøllepark
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dong Energy vinder kontrakt på verdens største havmøllepark

Illustration: Dong Energy

Dong Energy har vundet en kontrakt på at bygge verdens største havmøllepark: fase to af havmølleparken Hornsea, som selskabet længe har arbejdet med planer for .

Det fortæller selskabet i en pressemeddelelse.

Selskabet har tidligere fået tilladelse til at bygge parken Hornsea Project Two, men nu har selskabet altså også sikret sig støtte til den producerede vindmøllestrøm.

Det har samtidig fået Dong Energy til at tage den endelige investeringsbeslutning på Hornsea Project Two

Læs også: Dong får tilladelse til at opføre verdens største havmøllepark

Kontrakten er vundet med den laveste pris på havvind i Storbritannien nogensinde, nemlig 46,8 øre pr kWh.

Dong Energy har længe haft rettighederne til at udvikle Horn Sea-området i Nordsøen, der rummer mulighed for placering af flere GW vindkraft. Illustration: Dong Energy

Det er 50 pct. lavere end ved den forrige CfD-bud runde på havvind for blot to år siden. CfD står for UK Contract for Difference.

Læs også: Dong Energy scorer fordelagtige britiske vind-tilskud

Horn Sea 2-parkens kapacitet bliver på 1.386 MW, hvilket er nok til at forsyne over 1,3 mio. britiske husstande med strøm.

Dermed overgår den Hornsea Project One, som er på 1200 MW, og som Dong Energy er i gang med at bygge.

Læs også: Dong bygger verdens største havmøllepark til en million britiske hjem

Hornsea Project Two bliver opført 89 km fra Yorkshires kyst i det nordlige England og forventes at være driftsklar fra 2022.

Hornsea Project Two vil bidrage betydeligt til Dong Energys ambition om at nå op på en samlet havvindskapacitet på 11-12 GW senest i 2025.

Læs også: Dong Energy må gamble med fremtidens elpris

Samuel Leupold, koncerndirektør og CEO for Wind Power i Dong Energy, er glad for kontrakten og påpeger, at selskabet altid har talt for volumen som en vigtig drivkraft til at nedbringe omkostninger:

»Den ideelle størrelse på en havmøllepark er 800-1.500 MW, og derfor er det naturligt, at Hornsea Project Two kommer til at ramme et rekordlavt omkostningsniveau. Samtidig viser den lave budpris potentialet for at nedbringe
omkostninger, når udviklerne også får ansvaret for at etablere nettilslutningen til havs, sådan som det er tilfældet i Storbritannien,« siger han.

Læs også: Dong lægger op til vindmølle-battle på verdens største havmøllepark

Dong Energy er som nævnt allerede i gang med at opføre Hornsea Project One og har indledt høringsprocessen om Hornsea Project Three.

Og nu siger jeg det igen:

Det må være pinagtigt for de britiske elforbrugere, at vide at de hænger på en elkøbsaftale i 35 år, på 92,5 £/MWH indexeret i 2012-priser (det svarer i dag til 103 £/MWh), og samtidig se på at alternativerne bliver ved med at rasle ned i pris!

Hinkley Point C blev heftigt forsvaret, her på siden, fordi EDF's budpris i 2013 var billigere end de britiske havvind-projekter, der dengang blevet udbudt, trods jeg hver gang påpegede at havvind ville falde mindst 30% i pris inden 2020, da dette var hvad udbyderne lovede.

Nu ser vi så allerede prisfald på over 60%, siden dengang, selvom der stadig er 2½ år til 2020.

Hornsea 2 vil være i drift mindst 3 år før Hinkley Point C.

  • 33
  • 7

Men hvad er billigst?

3,2GW vindmøller med tilsvarende gasgenerator kapacitet som backup/supplering, begge dele spredt godt ud over vand/land og den dertil hørende ret høje forsyningssikkerhed.

Eller

3,2GW A-kraft på en lokation med 2 kraftkilder og så acceptere at forsynings sikkerheden er en hel del lavere

Måske alle 3 ting tilsammen og en mellem forsyningssikkerhed er billigst?

Ikke misforstå mig, for jeg synes også prisen på HPC skriger til himlen !

Men da GB står med en masse gamle kraftværker som ikke har specielt mange års levetid tilbage, kan HPC's pris måske stadigt retfærdiggøres?

Vi skal også huske at da HPC blev besluttet var den lidt billigere end vind, samt at gas/oliepriserne til backup for vinden var højeste niveau uden synderlig forventning om at de ville falde.

Alt andet lige så tror jeg at HPC's overpris kommer til at ende som direkte statsstøtte
Således de el-priser forbrugerne bliver opkrævet ser rimelige ud.

  • 10
  • 0

Eller

3,2GW A-kraft på en lokation med 2 kraftkilder og så acceptere at forsynings sikkerheden er en hel del lavere


Hvorfor den sammenligning?

Er det lettere at acceptere lavere forsyningssikkerhed med atomkraft end med vindkraft?

Men da GB står med en masse gamle kraftværker som ikke har specielt mange års levetid tilbage, kan HPC's pris måske stadigt retfærdiggøres?


Med HPC har de ikke bare garanteret de britiske elforbrugere en eklatant høj elpris, 2-3 generationer ud i fremtiden.

De risikerer også at forpasse tiden med adskillige år, mht at forny den kapacitet du taler om (jvf erfaringerne fra Olkilupoto, Flamanville, VC Summers m.v.).

  • 19
  • 6