Dong Energy udskyder atter startdato for det stærkt forsinkede Hejre-felt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dong Energy udskyder atter startdato for det stærkt forsinkede Hejre-felt

Hejre-feltet – som er Dong Energys smertensbarn i den stærkt pressede olie-gasforretning - kommer heller ikke til at producere olie og gas fra 2017.

Af selskabets årsrapport for 2015 fremgår det nemlig, at den hidtil udmeldte startdato for feltet ikke kan holdes, fordi leverandørkonsortiet ikke har været i stand til at overholde de aftalte tidsfrister for levering af den øvre del af produktionsplatformen.

Læs også: Medie: Dongs olie-gasfelt forsinkes af overvægt

Sommeren 2014 blev den nederste del af platformen placeret på havbunden. (Foto: Dong Energy) Illustration: Ørsted A/S

’Vi arbejder fortsat sammen med vores partner på Hejre og leverandørerne med henblik på at fastlægge den bedste vej frem for projektet. Den tidligere udmeldte forventning om første olie i 2017 er ikke længere det sandsynlige scenarie', hedder det i årsrapporten.

Vil ikke sætte dato på

Adm. direktør Henrik Poulsen afviser at sætte en ny dato på idriftsættelsen af feltet, hvis værdi - sammen med et område vest for Shetlandsøerne - er nedskrevet med 9.587 mio. kr. i 2015-regnskabet.

»Vi er i dialog med partnerne om projektet, så jeg vil ikke gå meget mere i detaljer lige nu,« sagde han på en telekonference i forbindelse med regnskabsfremlæggelsen.

Læs også: Dong leverer det største underskud i danmarkshistorien

På spørgsmålet om, hvorvidt han troede på, at Hejre-projektet nogensinde kom i gang, sagde han, at han ikke ville indgå i den slags spekulationer:

»Sammen med partnerne skal vi arbejde os igennem en række aspekter i sagen, hvilket godt kan tage tid. Men vi skal nok melde ud, når vi har nyt,« sagde han.

Feltet er markant nedskrevet

Hejre-feltet er i 2015-regnskabet optaget som nummer seks på listen over de ti største forretningsmæssige risici, som Dong Energy ser i koncernen, hvor projektet sidste år var på en fjerdeplads.

Trinnene ned på risici-listen skyldes, at selskabet har foretaget en betydelig nedskrivning af feltets værdi.

Læs også: Dong nedskriver 16 milliarder

Dong Energy ejer 60 procent af Hejre-feltet. Bayerngas ejer resten.

Da udbygningen af Hejre-feltet blev annonceret tilbage i 2012, anslog Dong Energy og partneren Bayerngas, at de tilsammen skulle investere 12,1 milliarder kroner i projektet.

Læs også: Dong udbygger gasfelt for milliarder

Det var inklusive en produktionsplatform, boring af produktionsbrønde samt nye rørledninger, som tilsluttes eksisterende rørledninger i Nordsøen.

Dong anslog dengang Hejre-feltets samlede reserver til ca. 170 millioner tønder olieækvivalenter og forventede produktionsstart ultimo 2015.

Kulbrinter ligger dybt

Hejre-feltet er ydermere en særlig teknisk udfordring, da kulbrinterne befinder sig mellem 5 og 6 km under havbunden, hvor der er 160 grader varmt, og hvor trykket er 1.000 gange det normale ved havets overflade.

Læs også: Dong Energy: Vi har planlagt Hejre ekstremt grundigt

Alt sammen noget, der stiller store krav til isenkrammet og gør det dyrt at udføre borearbejde.

Den underste del af Hejreplatformen blev succesfuldt placeret på havbunden i sommeren 2014.