Dong Energy sælger grøn strøm til forbrugerne uden effekt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dong Energy sælger grøn strøm til forbrugerne uden effekt

Dong Energi bliver nu kritiseret for, at selskabets salg af grøn energi ikke gavner miljøet.

»Jeg synes, at det er tyndt, at Dong Energy går ud og sælger folk noget grøn strøm, som hverken hjælper på CO2-udslippet eller genererer mere vedvarende energikapacitet,« siger det økologisk Råds klimaekspert, civilingeniør Søren Dyck-Madsen. Han tilføjer, at der jo er masser af grøn strøm at sælge af i systemet, som allerede er blevet støttet økonomisk af elforbrugerne én gang over elregningen.

Aftalen med DSB omfatter køb af eksisterende grøn strøm i systemet, og særlige oprindelsescertifikater dokumenterer, at DSB har købt vind- og vandkraftstrøm.

»Man kunne i stedet have købt grøn strøm hos for eksempel svenske selskaber, som udelukkende sælger grøn strøm, og som er hele tiden udvider med mere vedvarende energi i takt med efterspørgslen,« siger Søren Dyck-Madsen og tilføjer, at når det drejer sig om at reducere CO2-udslippet, så er køb og destruktion af kvoter den eneste virkningsfulde vej frem til 2012:

»Men det er også vigtigt at se lidt længere frem i tiden, for vi skal fortsat spare og bygge mere vedvarende energi for at blive i stand til at reducere vores CO2-udslip så markant efter 2012, som jeg vurderer det bliver nødvendigt for at bremse den globale opvarmning,« siger han.

Hos Dong Energy fastholder koncerndirektør for salg, Lars Clausen, at man ikke sælger DSB noget, de ikke får:

»DSB har selv valgt dette produkt, som de opfatter som bæredygtigt. I forhold til CO2-reduktion kunne det være et bedre produkt, hvis man inkluderede køb og destruktion af CO2-kvoter, men det blev noget dyrere, og det ønskede DSB ikke,« siger han.

Han erkender, at DSB?s og almindelige forbrugeres køb af grøn strøm ikke giver mere vedvarende energi her og nu, fordi den grønne strøm tages fra den eksisterende pulje af strøm, men Dong Energy mener, at hvis alle begyndte at efterspørge grøn strøm, så ville det efterhånden generere flere investeringer i vedvarende energi:

»Det her er en start og er det, som folk vil betale for lige nu. I forhold til CO2-udslippet er grøn strøm-produktet ikke perfekt, men vi arbejder på at udvikle andre salgsprodukter, hvor køb af CO2-kvoter indgår, således at man reelt reducerer CO2-udslippet,« siger Lars Clausen.

I 2005 var 28,5 procent af al strøm i de danske stikkontakter allerede grøn strøm - hovedsagelig fra vindkraft og biomasse. Tallene stammer fra Energistyrelsen.

Ingeniøren har de sidste uger sat fokus på det kritisable i, at det ikke hjælper på det samlede CO2-udslip i Europa, hvis danskerne sætter ind med f.eks. øget brug af vindmøllestrøm eller sparepærer og A++ køleskabe. Det skyldes, at det samlede CO2-udslip i Europa er lagt fast frem til 2012 via en EU-kvoteordning. Er danskerne mere grønne, kan andre europæere forurene mere.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten