Dong Energy lukker bioethanol-anlæg i Kalundborg

Dong Energy lægger nu sit andengenerations bioethanol-anlæg i Kalundborg i mølposen. Inbicon-anlægget skal ikke bruges i 2015, og derfor har selskabet valgt at lukke det.

Henrik Maimann, direktør for Dong Energy New Bio Solutions, som Inbicon hører under, vil dog ikke kalde den midlertidige lukning for et tegn på, at man har droppet teknologien:

»Teknologien er færdigudviklet – nu skal vi op i fuldskala, og derfor har vi ikke brug for forsøgsanlægget i Kalundborg det næste år. I stedet vil vi koncentrere os om de bioethanol-fuldskala-projekter, vi arbejder med i Maabjerg og i Brasilien, og lukningen i Kalundborg er udtryk for en prioritering af de midler, vi har til rådighed til området,« siger han.

Læs også: Så ruller millionerne ind til Nordeuropas største bio-anlæg i Holstebro

Samtidig er et andet selskab i New Bio Solutions på vej op i gear, nemlig Renescience, der omdanner usorteret affald til biogas – og her har man brug for personale og penge til mange flere testkørsler:

»Renescience er inde i en kraftig udvikling, og vi har planlagt mange testkørsler i 2015. Derfor satser vi på at flytte driftspersonalet fra Kalundborg til København og Amager Ressourcecenter, hvor anlægget står«, siger han.

Læs også: Dong Energy melder klar til at tage skraldet – uden sortering

Han tror dog godt, at Inbicon-anlægget i Kalundborg kan komme i brug igen på et senere tidspunkt.

Dermed har Dong Energy inden for få uger lukket ned for to af sine store udviklingsprojekter.

For tre uger siden gjaldt det forgasningsteknologien Pyroneer, som ifølge selskabet selv havde bevist sit værd rent teknisk, men hvor der ikke var økonomisk fornuft i at bygge et større anlæg.

Læs også: Dong lukker sit højt profilerede forgasningsanlæg til 150 millioner kr.

Og nu gælder det altså Inbicon-anlægget, som kan omdanne halm og andre besværlige planterester til såkaldt andengenerations bioethanol.
Maimann kalder det to meget forskellige beslutninger:

»At lukke Pyroneer var en beslutning, der tog udgangspunkt i dårlige markedsmæssige vilkår. Med Inbicon drejer det sig om, at vi nu skal bruge kræfter og penge på at komme op i skala. Fælles for de to teknologier er dog, at de er testet og dokumenteret tilstrækkeligt til, at teknologien er klar til opskalering«, siger han.

Inbicon-anlægget blev lanceret med brask og bram op til klimatopmødet for nøjagtig fem år og én dag siden og producerede i starten lidt bioethanol til Statoil. Siden har anlægget dog mest kørt som forsøgsanlæg og showroom, idet Inbicon satser på at sælge teknologien til udenlandske selskaber.

Læs også: Dong sætter højt profileret bioethanol-anlæg på vågeblus

Dong Energy har brutto anvendt omkring 1 mia. kroner til udvikling af Inbicon-teknologien inklusive anlægget og drift af dette – heraf er inkluderet tilskud fra blandt andre EUDP-puljen.

Emner : Bioethanol
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Først byggede man IBUS - så INBICON og nu vil man bygge Mårbjeg uden at have en solidt teknisk fundament. INBICON var designet til at producere 5,4 mio. liter ethanol om året med en virkningsgrad på 30-35 %. Virkeligheden var ialt 160.000 liter ud af 4300 tons halm - en virkningsgrad på ca 4 % og et enzymforbrug på mere end 1 kg pr liter ethanol produceret. Nu vil man bygge Mårbjerg der er meget større uden at have en teknologi der virker og de nødvendige data til at få den til det. Renescience blev designet som et forbehandlingsanlæg til at fremstille et pumpbart vædskeformigt brændsel ud fra affald til tryksatte termiske forgassere. Helt fornuftigt formål!! Man havde bare glemt at der ikke bygges tryksatte forgassere der har våde indfødningssystemer mere da virkningsgraden er alt for lav. For at redde æren omdefinerede man Renescience til at lave biogas brændsel, men det var der alt for mange tungmetaller i så også det blev opgivet. Nu er det godt nok svært at se et formål med og en forretning i RENESCIENCE projektet nu! Man får den tanke at nogen af dem der blev fyret under finanskrisen pga af manglende jordforbindelse er blevet ansat i DONG Energy New Bioenergy solutions og kører videre helt uden kontrol. DONG bør komme med en sammenhængende og konsistent teknologi og markedsbeskrivelse før der bruges eller bevilges flere penge til Mårbjerg!

 • 16
 • 3

Henrik Maimann siger, at "fælles for de to teknologier er dog, at de er testet og dokumenteret tilstrækkeligt til, at teknologien er klar til opdatering". Hvis han havde sagt, at den var klar til opskalering, ville påstanden have haft en vis logik. Nu virker det uklart. Hvis noget skal opdateres er det jo netop ikke helt klart. Poul Nielson

 • 4
 • 0

så bange for at fyre direktører. Der bliver ikke sendt signaler ud der fortæller at man skal drive en forretning ordentligt.

Jeg tror måske er der figurer lidt misforståelse om hvilken vej signalerne løber. Vores politikkere har intet at sige, så mister de deres egen karriere muligheder og vi ser jo nærmest dagligt, hvordan de løber fra løfter, skifter holdning eller endda parti (bliv lige repræsenteret af den...), lyver (ja det er videnskabeligt dokumenteret) og sælger ivrigt ud af landets suverænitet. Nej du, det er direktøren der fyrer politikeren, hvis den ikke adlyder ordrer. At vi får lov til at stemme en lokalpolitikker hjem, en gang i mellem, er blot underholdning til hoben - another reality show... Du får aldrig stem en arving ud...Og de bruger fossile brændstoffer, bioethanol det er sådan noget hoben skal bruge, det er uden værdi for oligarkiet.

 • 2
 • 1

.. – heraf er inkluderet tilskud fra blandt andre EUDP-puljen.

Hvilket jo nok lige er udløbet. Halm og biomasseleverandørerne må nok finde på anden anvendelse. (Evt. stråforkortere)

.. Og skatteyderne betaler SKAT med "glæde"?

 • 1
 • 1

Det er fortvivlende, at man vil belemre Udkants Danmark med endnu et projekt, der ifølge det sparsomt foreliggende fra Inbicon ville være et dødfødt misfoster uden massive offentlige tilskud. Udkantsdanmark har brug for billig energi og ikke for syge projekter. Jeg kan naturligvis være galt orienteret. Men så fremlæg da resultaterne fra Inbicon. Gerne de bedst opnåede, og gerne simpelt.

kg (ethanol + lignin + melasse)/kg halm kg dampforbrug/kg halm kWh el/kg halm enzymforbrug kr/kg halm

Lønudgifter/kg halm.

Hvor svært kan det være?

Investeringen kan vi snakke om. Den kunne jo blive mindre ved større skala.

DONG har snablen dybt nede i vore tegnebøger, og vi har simpelthen krav på at vide, hvad vi har fået for vore penge!, og hvad vi kan regne med at få, når vi betaler for et endnu dyrere stykke legetøj i Holstebro.

Vi har en radikal energiminister. De radikale er som bekendt kendetegnet ved en dybere indsigt og et højere moralsk niveau end andre mennesker. Hvordan kan energiministeren så forsvare at der ikke "bliver lys over land"? Var det ikke det de radikale ville? Engang.

 • 3
 • 0

Der ganske besynderligt det her. DONG og Mårbjerg har brug for goodwill og økonomisk støtte. Så derfor opfører de sig arrogant og det er fuldstændigt umuligt at få troværdige fakta ud af dem. Kære Henrik Maimann - kom så med de data og oplysninger - eller luk projektet. Vi betaler din løn - og ejer ca 80 % af aktierne i din butik - så har vi også krav på at få en orientering!!

 • 1
 • 0

Jeg har efter fattig evne udført en kalkulation for Inbicon. Ønsker man at se den, kan man Google " Søren Kjærsgård Inbicon" .

Jeg havde oven i købet den glæde, at en fuldmægtig i energiministeriet meddelte mig, at denne ville blive lagt på ministerens bord. Ministeren er i mellemtiden avanceret til udenrigsminister, og jeg anser det ikke for ulejligheden værd, at prøve at interessere hans efterfølger for kendsgerninger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten