Dong Energy investerer 600 mio. kroner i britisk affaldsvaskeri

22. februar 2016 kl. 11:183
Selskabet har besluttet at sætte penge i det første kommercielle affaldsbehandlingsanlæg med brug af Renescience-teknologien. Teknologien, som Københavns Kommune for nylig betegnede som ikke helt færdigudviklet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dong Energy har truffet beslutning om at investere 600 mio. kroner i at bygge den første kommercielle version af sin affaldsteknologi Renescience. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Anlægget, som Dong Energy både skal finansiere, bygge og drive, placeres i byen Northwich nær Manchester, og byggeriet netop er gået i gang.

Læs også: Dong Energy vil bygge fuldskala affaldsvask ved Manchester

Renescience behandler - som tidligere omtalt på ing.dk - usorteret husholdningsaffald ved hjælp af enzymer og udvinder biogas samt plast og metal af affaldssuppen.

Kritisk evaluering

Konceptet har været under udvikling i cirka ti år - blandt andet i et pilotanlæg på Amager Ressource Center (ARC) og delvis i samarbejde med Københavns Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: København dropper tvungen sortering af affaldet til fordel for centralt vaskeri

Kommunen betegnede dog for nylig i en evaluering konceptet som en endnu ikke fuldgyldig genanvendelsesteknologi på grund af risiko for forurenende stoffer i restfraktionen, ligesom evalueringen påpegede lugtproblemer i plastfraktionerne og langt højere behandlingsudgifter end nævnt i en tidligere business case.

Læs også: Dongs affaldsteknologi fejlede: Nu kommer København med flere penge

Ifølge evalueringen fungerede selve enzymprocessen dog fint og uden problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Københavns Kommune har heller ikke hævet forlovelsen med Renescience-konceptet som sådan og indgår i et videre samarbejde med Dong Energy om at udvikle konceptet yderligere i et nyt demonstrationsanlæg.

Læs også: København dropper tvungen sortering af affaldet til fordel for centralt vaskeri

Rest til asfalt og byggematerialer

Dong Energy oplyser, at man i Manchester-anlægget har løst lugtproblemer i plasten med ekstra vask og tørring af tredimensionelle plastfraktioner, mens man i første omgang vil brænde restfraktionen fra biogasproduktionen:

»I forhold til restfraktionen tror vi nu mere på at genbruge den i asfalt og byggematerialer end som gødning,« siger Thomas Dalsgaard til Ritzau og fastslår, at de øvrige problemer også vil løse sig.

Læs også: Dong Energy melder klar til at tage skraldet – uden sortering

Anlægget i Manchester får en kapacitet på 120.000 ton affald om året, svarende til affaldet fra knap 110.000 britiske hjem.

Affaldet blive leveret af den engelske affaldsleverandør FCC Environment, der i forvejen står for indsamling af husholdningsaffald i regionen.

Byggeriet er som nævnt allerede begyndt og skal være færdigt i 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dong Energy modtager midler fra Energistyrelsens EUDP-pulje til anlægget i Northwich, da det er det første af sin slags.

Illustration: MI Grafik.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
22. februar 2016 kl. 16:27

Jeg har forstået at Renescience-anlæggene tænkes samplaceret med biogasanlægget, netop for at kunne recirkulere de store mængder tilført vand tilbage til Renescience.

Det kunne være interessant at høre, hvorfor briterne ser anderledes på kvaliteten af produkterne end Københavns Kommune. Har de højere grænseværdier, forventer de renere input end i København eller vil de oprense yderligere før spredning?

2
22. februar 2016 kl. 15:24

Med 1 tons affald ind og 2800 kg biovæske, 220 kg plast og metal samt 100Kg rest ud.

Så må det alt andet lige betyde at der bruges 2.120 liter vand pr tons affald for at få det regnestykke til at gå op.

x 120.000 tons affald.........

Kan man bruge forurenet vand ? evt. grundvand fra forurenede boringer? og/eller afløb fra veje og kloaker?

Eller skal det være rent vand? Dvs flodvand, grundvand og regnvand?

1
22. februar 2016 kl. 15:08

I januar 2014 annoncerede man på ing.dk:

"Og med 10.000 driftstimer på bagen mener Dong Energy nu, at teknologien kan erklæres for ‘driftsikker og dokumenteret’, som der står i invitationen til en officiel indvielse af anlægget på mandag".

Det vil sige at man har kørt 10.000 ton affald igennem systemet.

To år senere hælder Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, i et forsøg 450 ton affald igennem et pilotanlæg.

"I forsøget er det lykkedes at producere biogas af affaldet som forventet, men den dumper på det afgørende punkt: Der er nemlig kun i yderst begrænset omfang tale om genanvendelse. Langt hovedparten af affaldet ender alligevel i en forbrændingsovn.