Dong bygger verdens største havmøllepark til en million britiske hjem

Dong Energy har nu endeligt besluttet sig for at bygge en gigantisk havmøllepark ved navn Hornsea Project One i Storbritannien.

Med en kapacitet på 1,2 gigawatt vil Hornsea efter opførelsen være langt den største havmøllepark i verden. Den vil kunne levere elektricitet til over en million britiske hjem og forventes at være i drift i 2020.

Det er samtidig Dong Energys største investering nogensinde. Hvor stor vil selskabet ikke oplyse.

Læs også: Dong Energy får ja til stor britisk havmøllepark

Hornsea-området ligger ud for den britiske østkyst. Project One er markeret som P1. Illustration: Dong Energy

Med beslutningen om at investere i Hornsea Project One vil Dong Energy nå sit strategiske mål om at have 6,5 GW vindkraftkapacitet fra havvindmøller i 2020.

Selskabet har tidligere meldt ud, at det er Siemens, der skal levere de 174 vindmøller på hver 7 MW til projektet.

Læs også: Dong peger på Siemens til gigantkontrakt på 7MW mølletype

Hornsea-projektet er omfattet af en favorabel britisk tilskudsordning. Derfor vil strømmen fra parken blive honoreret med et fast beløb i de første 15 år, den er i drift.

Læs også: Dong Energy scorer fordelagtige britiske vind-tilskud

»Vi glæder os til at opføre denne enorme vindmøllepark og flytte grænserne inden for havvindindustrien. Sammen med Race Bank, Westermost Rough og Lincs vil Hornsea udgøre et kæmpestort produktionsområde ud for den britiske østkyst og bidrage til vores bestræbelser på at levere grøn og uafhængig energi til samfundet,« siger Henrik Poulsen, adm. direktør i Dong Energy, i en pressemeddelelse.

Hornsea kommer størrelsesmæssigt til at overhale en anden af Dong Energys havmølleparker, nemlig Walney Extension, som ved investeringsbeslutningen i oktober 2015 var kørt i stilling til at blive verdens største havmøllepark.

Læs også: Dong lægger op til vindmølle-battle på verdens største havmøllepark

Men da Walney Extension 'kun' får en kapacitet på 660 MW, så er Hornsea næsten dobbelt så stor.

Dong Energy er i dag eneejer af Hornsea One efter overtagelsen af Smart Winds ejerandel på 66,66 procent i februar 2015.

Dong har ligeledes rettigheder til Hornsea-projekt 2 og 3, som har potentiale til at øge den samlede vindenergikapacitet med yderligere 3 GW.

Læs også: Dong sikrer sig britisk gigantområde til fremtidens havmøller

Se video om projektet her:

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det bliver spændende at følge med i! Vildt hvis det står færdigt allerede i 2020.

Til skribenten: Der er en mindre svipser i den sidste figurtekst. Det er 1.2 GW istedet for 1.2 MW.

 • 10
 • 1

har i øvrigt den finurlighed at møllernes vinger drejer i den forkerte retning ca. 1.07 min inde :)

 • 2
 • 3

Synes ikke det er et argument. Med uret er jo en præference indenfor industrien og ikke en logisk forklaring. Jeg antager du laver fun fun men ellers så lad os være enige om at være uenige :)

 • 0
 • 0

Til Dong: Angående placering på landkort må bornholmerne allerede finde sig i meget, så man kunne måske på grafikken have tydeligt angivet at Bornholm faktisk kun er vist for at perspektivere vindmølleparkens størrelse. :-)

Det er da i øvrigt også temmelig misvisende, men det er vist snarere ing.dk end Dong du skal rette klagen til.

For det første er Bornholms areal 589 km2, hvilket er næsten en halv gang større end det udstukne areal på 408 km2 til Hornsea.

For det andet er det langt fra givet at hele arealet bliver udnyttet. Arealet giver udvikleren en del kombinationsmuligheder, og de placerer naturligvis møllerne indenfor den del af arealet, der giver den bedste kombination mellem vanddybde og tårnafstand.

Jeg formoder der skal anvendes 7 MW møller med 154 m rotordiameter, og hvis vi regner med en gennemsnitlig tårnafstand på 6,6 x rotordiameteren (svarende til Anholt), så optager hver mølle et areal på 1,033 km2.

(1.200 / 7) x 1,033 = 177 km2.

Det er kun 30% af Bornholms areal, så jeg tør med en vis ro i sindet påstå at Hornsea kommer til at dække et areal, der er under det halve af Bornholms.

 • 7
 • 0

Vides det hvorfor Vestas 8 MW ikke er valgt? De 174 møller kunne reduceres til 153, 21 møller mindre, hurtigt beregnet men nogenlunde samme kapacitet.

 • 0
 • 0

@Thorvald: Så lad mig lige komme med mit argument.

Ja, møllerne drejer med uret, hvilket andre også har nævnt er "det rigtige" simpelthen fordi det er standarden i industrien. Hvis du tager et kig på pitchen af vingen ca. 1.07 min inde BURDE vingerne dog dreje MOD uret fordi vinden (disse møller er IKKE "gammeldags bagløbere" og det ses også andetsteds i videoen at retning og pitch hænger sammen) og pitchen dikterer det.

Det er grunden til jeg siger at vingerne drejer i den forkerte retning fordi de BURDE rotere mod uret hvis man ser på de faktiske forhold istedet for at bruge argumentet "jamen det er industristandard at de skal dreje med uret så det er bare pitchen den er gal med" !

 • 0
 • 0

De har manglet film materiale, så for ikke at bruge det samme klip for mange gange , har man spejle videoen og kørt den baglens, så omløbsretningen ser rigtig ud.

 • 2
 • 0

Hej.

Nu har jeg ikke forstand på vindmøller, så jeg aner ikke hvad I snakker om. Men ved at kigge nærmere efter, kan jeg se at i 1:03 vender den tynde del af vingerne én vej og i 1:07 vender de den anden vej, men hele møllen drejer samme vej. Er det det I kalder for pitch - altså hvad vej den tynde del af vingen vender (dvs. hvordan vingen er drejet). Men en video optagelse er jo en video optagelse, så hvordan kan den være forkert - med mindre måske videoklippet ved en fejl spilles "baglæns" i videoredigeringsprogrammet?

 • 2
 • 0

@Thorvald:

Ja, det er det vi kalder pitch :)

Det er forkert fordi naturen ikke ændrer sine regler. Pitchen bestemmer omløbsretningen så det siger sig selv at hvis man "vender vingen om"/"vender pitchen om" så BURDE omløbsretningen også ændres.

Det er netop IKKE en videooptagelse men en simulering lavet på en computer (synes jeg det ser ud til). Men hvis det rent faktisk er en videooptagelse er jeg tilbøjelig til at godtage Franz' argument:

"De har manglet film materiale, så for ikke at bruge det samme klip for mange gange , har man spejle videoen og kørt den baglens, så omløbsretningen ser rigtig ud."

 • 0
 • 0

Ok - så giver det mening. Hvis vingen på et fly vendte den modsatte vej (den tynde ende fremad), ville flyet vel heller ikke kunne lette.

 • 0
 • 0

For at komme med et forhåbentligt mere nyttigt indlæg, så vil jeg gøre opmærksom på nogle udmærkede ensemble forecasts (grundlæggende set vejrforudsigelse med Monte Carlo metode) her:

http://weather.weprog.com/

Man klikker bare på kortet, så kommer der en vindprognose inkl. usikkerhed op for den valgte koordinat.

F.eks. forventes vinden over Hornsea One her til aften at dykke ned til ca. 3 m/s.

WEPROG sælger vindprognoser til f.eks. energisektoren, men stiller altså også prognoser gratis til rådighed. Jeg har ingen andel i firmaet.

 • 4
 • 0

Ja, de siger jo at denne vindmøllepark ligger længere ude end nogen anden - det må jo være fordi der netop her er optimale vindforhold. Altså at det kan betale sig at gå så langt ud, på den måde at vindmøllerne så producerer så meget mere at det alligevel er en god business case.

 • 0
 • 0

Pris? Siemens' turbine anvender direct drive for eksempel.

Det har Vestas så bevidst fravalgt, efter at have iagttaget Siemens og GE satse på det.

GE har siden droppet den DD-platform, de havde udviklet - Vattenfall har udbudt Horns Rev 3 til 77 øre/kWh med Vestas' gearmøller - og nu har Siemens så planer om at købe Gamesa, hvis teknologi ligner Vestas' mere end noget andet. ;-)

Samtidig har Siemens store problemer med lejerne i deres DD-møller, men det skal de nu nok få løst.

Når Dong har valgt Siemens, skyldes det formentligt dels at Dong har nogle store rammeaftaler med Siemens, dels at Siemens møller har indgået i projektplanlægningen siden allerede før Vestas' 8 MW var aktuel.

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten