Dong bruger supertele til vingeinspektion

Det må være noget af en nervepirrende oplevelse, at rapelle ned ad en 75 meter lang vindmøllevinge - 60 kilometer ude til havs. Men det er, hvad inspektionsteamet hos Dong Energy hidtil har været tvunget til, når vingerne skulle undersøges for fejl og skader. Inspektionen af vinger på den måde tog normalt en hel dag pr. mølle.

Her ses skader på en vindmøllevinge på en havmølle fotograferet fra møllens platform. Illustration: Dong Energy
Kameraet, der benyttes, er et standard Canon 5D Mark III, med en 600 mm objektiv. Illustration: Dong Energy

Læs også: Aldrende havmølleparker åbner marked for klog nedrivning

Men nu er der indført en ny metode. Den er ikke nær så skræmmende, og er først og fremmest langt hurtigere end turen ned ad vingen.

I al sin enkelhed opstilles et digitalkamera med en 600 mm objektiv på vindmølleplatformen. Herfra kan det fotografere hele vingen fra alle fire sider. De fire sider er forkanten, bagkanten, oversiden og undersiden.

Standardkamera og specialudviklet software

Først rettes kameraet mod vingens spids og derefter mod vingens rod. Herefter overtager software hele styringen af fotooptagelsen, så hele vingen fotograferes.

Læs også: 13 års tavshed om designfejl: Siemens-selskab kunne have forhindret vindmøllekollaps

Billederne overlapper hinanden, og efterfølgende kan de skabe et samlet højopløseligt billede af vingen. Det kræver mellem 200 og 250 billeder at dække en hel vinge, og alle tre vinger kan fotograferes på et par timer. Hos Dong Energy regner man med, at et hold på to personer kan nå at inspicere tre møller om dagen.

Den nye inspektionsmetode er både mere sikker for medarbejderne, som slipper for turen ned ad vingen, og giver også bedre dokumentation for vingens tilstand, da hele vingen bliver affotograferet, og ikke bare hvor der er skader.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Linser er noget, man køber hos bageren - på sit kamera har man objektiver ;o)

Herudover så er der da ikke meget "super" over en 600 mm tele - bevares det er en forstørrelse på en faktor 12 på et FF kamera, men ellers ikke noget specielt.

Men typisk sensationsoverskrift hvor man tror man skal læse en artikel om et banebrydende objektiv med en brændvidde på 2 m eller noget i den stil.

En helt anden ting er - kunne man ikke passende bruge en drone til den opgave?

 • 1
 • 6

Med droner kan man komme helt tæt på, med et højtopløseligt kamera. Burde også kunne lave en intelligent AI der automatisk fotografere alle relevante steder, så det eneste mennesket skal gøre er at køre dronen der ud.

 • 5
 • 2

Flemming Rasmussen har fuldstændig ret. Et objektiv er normalt opbygget af linser og linseelementer, og en telelinse er iøvrigt et objektiv, hvis egen brændvidde er større end billedfladens diagonalmål. Og for endelig, at slå tingene fast hedder en "zoomlinse" en transfokator, hvis man skal være helt korrekt I øvrigt tror jeg ikke, at man fra en drone vil kunne fortage de lovede 250 overlappende optagelser fra nøjagtig samme sted, men den ønskede opløsning.

 • 8
 • 0

Jeg kan ikke se hvad det nye er i dette, selve opsætningen ligner jo til forvæksling et gigapan setup. og kender man lidt til photoshop så er det ikke så svært at sætte billederne sammen til et stort højopløseligt billede.

 • 0
 • 8

Den teknik man normalt bruger til at samle panoramabilleder med kontrolpunkter, fungerer kun når der er synlige nøglepunkter i billedet. Jeg kan ikke se hvad det er for en model som de bruger her, måske en Panoneed, men Gigapan er præcis nok til at f.eks. PTGui kan samle billederne ved at bruge panoramahovedets ret præcise bevægelser til at grovmatche billederne og kun bruge kontrolpunkter til mikrojusteringer. Photoshop har ikke den funktion (endnu).

 • 0
 • 0

Generelt er jeg ikke ekspert I fototeknik eller inspektion, så jeg er egentlig glad for artiklen, som jeg synes viser en god effektiv løsning på et inspektionsproblem, hvor der også er udviklet lidt speciel software til formålet. Og noget lignende kan sikkert anvendes mange andre steder.

Jeg har dog også set den mere slang-agtige betegnelse "Linse" i f.eks. fotoforums, og jeg var ikke i tvivl om, hvad forfatteren mente.

Mit gæt vil være, at en drone kan have det lidt svært med at holde kamera stille i blæsevejr, og det kan reducere billedkvaliteten eller stille større krav til mindre blæsevejr for brug.

Min største nervøsitet for løsningen er nok, om mekanikken i objektiv og robot-holder i længden vil holde til salttågerne på havet.

 • 8
 • 0

Mit gæt vil være, at en drone kan have det lidt svært med at holde kamera stille i blæsevejr, og det kan reducere billedkvaliteten eller stille større krav til mindre blæsevejr for brug.

Måske, men hvis vi taler om en meget stor vindmølle park, med ca 40 enheder, så ville en lille varevogn gøre det meget hurtigt hvis vejret tillader det.

Det vil være svært at inspicere end havvindmølle både for og bag, det er svært at bede "modellen" om at vende sig om på kommando, der vil droner gøre arbejdet meget nemmere.

 • 0
 • 3

Med droner kan man komme helt tæt på, med et højtopløseligt kamera. Burde også kunne lave en intelligent AI der automatisk fotografere alle relevante steder, så det eneste mennesket skal gøre er at køre dronen der ud.

Ja, det må vel være det optimale, at komme tæt på møllerne med et kamera med høj opløsning, fremfor at bruge kraftig zoom på lang afstand.

Mulighederne er jo næsten ubegrænsede for at tilpasse f.eks. en dji drone, til at løse en given opgave på egen hånd. Se f.eks. her.

På den anden side, så forekommer det også usandsynligt, at denne mulighed ikke har været inde i overvejelserne. Og her kunne det være interessant, at vide hvorfor droner er fravalgt.

 • 1
 • 0

.....om anvendelse af "telelinser" kontra droner.

En telelinse der sidder på et stativ på en båd der gynger kan garanteret ikke matche en drone der er udstyret med en almindelig lysstærk linse......for de droner jeg har set klarer udmærket at kompensere for vindens bevægelser

 • 0
 • 0

Hvis du læser artiklen, vil du se, at kameraet er placeret på møllens fundament - ikke på en båd.

Hvilket man også kan se på videoen fra E.ON.

Men jeg har lidt svært ved at se berettigelsen af denne sensationsoverskrift (men åbenbart mere betydningsfuldt end at en af verdens største ingeniørbedrifter, nemlig Gotthard tunnelen, åbnede i forgårs!), al den stund det jo ikke lader til just at være noget E.ON har fundet på i går - og hvad vigtigere er, ifølge E.ON, så bruger de alle tre metoder, som har hver deres fordele og ulemper.

Det besvarede så også mit spørgsmål.

Telemetoden må dog lide af, at dels er vinklen meget skæv, dels er der steder på vingen som ikke kan ses fra fundamentet (det vil så være nemmere på landmøller, da man der har flere frihedsgrader) - bekymringen om havgus er nok til at overskue, da der jo ikke er tale om at kameraet skal sidde permanent, og i øvrigt kun benyttes i magsvejr.

 • 1
 • 0

Telemetoden må dog lide af, at dels er vinklen meget skæv, dels er der steder på vingen som ikke kan ses fra fundamentet

Hvis den vinge, som fotograferes placeres i vandret position, er der vel ikke nogen del af vingen, som ikke kan ses fra fundamentet(?)

Og det med den skæve vinkel, kunne vel elimineres ved, at dreje vingerne i takt med at kameraet bevæger sig fra vingens rod til spids, således at der til enhver tid fotograferes vinkelret på vingen.

Og når så denne øvelse udføres 4 gange for hver vinge - forkant, bagkant, forside og bagside - så skulle vel hele vingeoverfladen være foreviget.

 • 0
 • 0

Der er vist undladt at på den ene dag man bruger på inspektion, der bliver div små skader også udbedret. Normalt ville man kunne nå inspektion af to møller pr dag, inc måling af lyn systemet, der kan kameraet eller dronen vist stadig ikke være med.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten