Dong afslutter fem års reparation af revnet olietank for 3,5 milliarder

Efter mere end fem års knokleri kan Dong Energy nu igen anvende opsamlingstanken til olie under Siri-feltet.

Tanken har været ude af drift siden 2009, da en rutineinspektion opdagede en revne. Den aftager og opbevarer også olie fra de nærliggende felter Nini, Nini Øst, Cecilie og Stine.

I det seneste halve år har felternes olieproduktion været behandlet på Siri-platformens behandlingsfaciliteter og derefter pumpet direkte ned i et tankskib som en slags midlertidig løsning.

»Det er en milepæl, at vi producerer til olietanken igen. Reparationen af Siri har været et enormt projekt for organisationen. Vi har stået med et komplekst offshore-projekt, hvor vi løbende har måttet optimere de design- og konstruktionsmæssige løsninger,« siger Flemming Horn Nielsen, landeansvarlig for Dong Energys danske olie- og gasaktiviteter i en meddelelse og giver samtidig stor ros til medarbejderne for at have leveret et fantastisk stykke arbejde.

Når reparationen er blevet så dyr, hænger det blandt andet sammen med, at man af sikkerhedsmæssige grunde var nødt til at starte reparationsarbejdet, før man havde regnet helt færdig på løsningen, ligesom flere nyopståede revner og dyre materialer til reparationen fik regningen til at stige fra de budgetterede 2 mia. kroner til 3,5 mia. kroner.

Læs også: Dobbelt så stærke kabler til ødelagt Dong-platform koster kassen

De famøse revner opstod i en stålkasse, som sidder på siden af feltets store olielagertank på havbunden. Kassen bærer en 90 meter lang stål-cylinder med en diameter på cirka tre meter, hvor en række rør fra platformen og ned til lagertanken er fastgjort.

I 2009 forklarede underdirektør i Dong Energy Efterforskning og Produktion Jesper Nørrelund, at revnerne var opstået på grund af svigt i indstøbningen af cylinderen, som er fastgjort i et cirkelformet hul i stålkassen på siden af olietanken.

Cylinderen er først svejset fast i hullet i stålkassen, og bagefter er mellemrummet mellem hullet i kassen og cylinderen støbt ud med beton. Udfyldningen er nødvendig for at gøre samlingen stærk nok, og da støbningen er udført forkert, har den 90 meter lange cylinder kunnet stå og arbejde nede i hullet. Det har medført store belastninger på stålfastgørelsen, og derfor er revnerne opstået.

Læs også: Fejl i betonstøbning stoppede olieproduktion fra Dong-felt

Energistyrelsens endelige godkendelse af reparationsløsningen udestår stadig.

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Om man havde gennemført denne reparation hvis man ikke havde haft den samlede statsmagt i ryggen? Siris produktion er ikke prangende og de "rigtige" olieselskaber ville ikke røre det med en ildtang. Selv Goldman-Sachs der ellers lever af risiko, undsagde sig denne del af Dong.

Men godt at høre at de er oppe og køre igen!

  • 0
  • 1

Hvis man kan investerer 3,5 krone og hive anslået 6-9 kr. hjem i løbet af få år, er det typisk en investering der nikkes ja til i de fleste virksomheder. I dette tilfælde er beløbet en mia. større, men princippet det samme, dog med den ekstra risiko, at man aldrig med sikkerhed ved hvad der gemmer sig eller ikke gemmer sig i dybet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten