Domstol: Nej til slutdepot for svensk højradioaktivt atombrændsel
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Domstol: Nej til slutdepot for svensk højradioaktivt atombrændsel

Illustration: Hans Blomberg

Efter syv års undersøgelser har den svenske Land- og Miljødomstol givet afslag på Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) ansøgning om Forsmark som et slutdepot for højradioaktivt atombrændsel. Det skriver Ny Teknik.

Læs også: Svenskere leverer sønderlemmende kritik af dansk atomdepot

Retten mener ikke, at det endelige depot vil være tilladt i henhold til den svenske miljølov. Det skyldes den metode, som Svensk Kärnbränslehantering har foreslået til den endelige deponering. Den kaldes KBS-3 og indbefatter, at brændslet deponeres i kobberkapsler, som omsluttes af bentonit-ler og slutteligt placeres i en dybde på omkring 470 meter under jordoverfladen. Disse tre faktorer mener SKB er nok til at holde det endelige depot sikkert i mindst 100.000 år.

Frygt for korrosion

Og det er her, at uenighederne opstår. For allerede tilbage i 1983 udpegede en geologisk undersøgelse, at den svenske undergrund kan fungere som et sikkert opbevaringssted for det farlige affald. Men flere kritikere har påpeget risikoen ved, at der kan opstå problemer med de kobberkapsler, som man agter at placere affaldet i. Mere specifikt frygter de korrosion, som vil nedslide kapslerne og reducere tiden, som affaldet kan opbevares sikkert. Derfor var det domstolens opfattelse, at SKB ikke havde ført tilstrækkeligt bevis for, at kapslernes levetid faktisk ville være omkring 100.000 år.

Læs også: Nordiske lande går foran med endestationer for atomreaktoraffald

Blandt de korrosioner, som medlem af Land- og Miljødomstolen Anders Lillienau fremhæver over for Ny Teknik, er korrosion på grund af reaktioner i iltfri vand, grubetæring og spændingskorrosionsom følge af reaktion med sulfid.

SKB indgav ansøgningen om at benytte KBS-3 metoden for domstolen allerede tilbage i 2011, men det er først nu, syv år senere, at domstolen er nået til en endelig afgørelse: At SKB ikke havde ført tilstrækkeligt bevis for, at kobberkapslerne vil være i stand til at holde i den periode, som det var blevet fremlagt.

Det er nu op til den svenske regering at beslutte, hvad næste skridt i sagen om det svenske affald skal være.

Rettet klokken 09:00. Oversættelser fra svensk er rettet til.

"Derfor var det domstolens opfattelse, at SKB ikke havde ført tilstrækkeligt bevis for, at kapslernes levetid faktisk ville være omkring 100.000 år."

Nå ja fordi højradioaktive isotoper har jo så lang halveringstid. Nu vi har noget der hedder thermodynamikkens love, der siger at sådan noget som en evighedsmaskine ikke eksisterer, hvilket betyder jo mere stråling isotoperne udsender jo lavere er halveringstiden.

Måske domstolen skulle bevise den faktisk har indsigt i basal fysik...

  • 10
  • 22

Atom "affald" skal naturligvis genbruges da det indeholder masser af brugbar energi og isotoper.

Men at miljødomstolen ikke har fattet en disse, er jeg ganske enig med Rolf Hansen i.

At være bange for et problem som dette , garanterer at fossile brændstoffer brændes af, med millioner af dødsfald til følge, hvert år.

  • 11
  • 14