Dommedagsuret rykker 30 sek. frem: Nu er vi 2½ minut i 12

Illustration: Matma Rex / Wikicommons

Dommedagsuret har fået sin årlige justering, og tiden er rykket til 30 sekunder frem - til 2½ minut i 12.

Bulletin of the American Scientists forklarer det bl.a. med, at USA og Rusland, der tilsammen besidder mere end 90 pct. af verdens kernevåben, står på hver sin side i konflikter i bl.a. Syrien og Ukraine, at Nordkorea har gennemført to atombombesprængninger i 2016, og Indien og Pakistan stadig står hårdt over for hinanden vedrørende Kashmir.

Dertil kommer, at Donald Trump er kommet med 'foruroligende kommentarer omkring brug og spredning af kernevåben og har udtrykt mistro til den helt overvældende videnskabelige konsensus omkring klimaforandringer', som det udtrykkes i udtalelsen fra Bulletin of the American Scientists.

Når man har taget det helt usædvanlige skridt at rykke uret et halvt minut - det er aldrig sket før - så hænger det sammen med, at Donald Trump kun har været præsident i få dage, og derfor ikke har haft tid til at træffe mange beslutninger endnu.

'Selv om han er tiltrådt for nylig, har præsidentens voldsomme retorik, manglende åbenhed over for ekspertrådgivning og tvivlsomme nomineringer dog allerede gjort en dårlig international sikkerhedssituationen værre,' lyder begrundelsen for at flytte på viseren.

De foregående år har komiteen advaret om, at risikoen for en global katastrofe er høj. Nu erklæres det, at faren er endnu større, og behovet for handling er presserende.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med mindre man har et eller andet konkret at regne sammen, så giver et tal på en ur (eller en hvilken som helst anden skala) ingen mening overhovedet (http://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/...)

Vi skal åbenbart ryste i bukserne. Men så længe truslerne bliver værre og dommedag ikke indtræffer alligevel, må man jo rykke viserne tættere og tættere på '12', med mindre og mindre intervaller.

Man kan jo sige, at viserne når aldrig '12', for den dag må jo være dommedag, og så har folk nok andet at tænke på end at stille et ur...!

 • 13
 • 10

Modreaktionen på Trump - og politik generelt - er i gang. For få dage siden, startede March for Science som en ide på et internetforum i USA. Siden har over 600.000 tilmeldt sig, og amerikanske (og danske) medier er begyndt at skrive om det. Du kan følge med her, for vi får også en March for Science i Danmark: https://www.facebook.com/forvidenskab/

 • 0
 • 3

Et hurtigt kig på Danmarks Statistik afslører, at 1.744.664 danskere, 1. januar 2016, var født efter murens fald, og dermed ophøret af den kolde krig. Dette tal er lavt sat, da mange børn i praksis først udsættes for livets alvor et stykke op i barndommen. Disse knap 2 millioner borgere, som udgør en sund procentdel af den samlede befolkning, vil næppe have meget forståelse for dommedagsuret, og dets betydning.

For os andre der er vokset op i skyggen af den kolde krig, og med den meget virkelige trussel om atom-angreb hængende over hovedet, er situationen anderledes. I min skole blev der holdt beredskabsøvelser, hvor det handlede om hurtigst muligt at få alle elever ned i beskyttelsesrummet. Mine forældre var en del af beredskabet i min barndomsby, og var tit på øvelse med henblik på at sikre samfundets fortsatte eksistens efter et angreb. Det var øvelser der skabte frygt, men var nødvendige. Jeg husker lettelsen, da uret langsomt begyndte at tabe minutter tilbage i 60'erne.

Jeg har personligt svært ved at tage truslen fra global opvarmning alvorligt, hvilket jeg ikke er et sekund i tvivl om, at rigtig mange af de knap 2 millioner unge mennesker gør. Jeg forstår derfor godt, at det antikverede dommedagsur ikke rigtig siger dem noget, men det giver kuldegysninger ned af ryggen på mig, når det som i år vinder et halvt minut. Hver generation har sine mareridt.

 • 7
 • 0

Jeg har personligt svært ved at tage truslen fra global opvarmning alvorligt, hvilket jeg ikke er et sekund i tvivl om, at rigtig mange af de knap 2 millioner unge mennesker gør.

Som født i midten af firserne kan jeg godt forholde mig til, hvad du mener. En atombombe i ansigtet er ligesom noget man kan forholde sig til kontra øget forekomst af storm/oversvømmelser og stigende vandstand generelt. Det er ikke fordi jeg eller mine venner/bekendte/jævnaldrende familie er nervøse for at verden skal gå under i en atomkrig eller at vi bliver invaderet af en fremmed magt. Den frygt har bl.a. skabelsen af EU og NATO været med til at skrinlægge uanset sabelraslen fra Rusland/Nordkorea.

Den frygt jeg hører mine jævnaldrende diskutere mest er økonomisk og miljømæssig. Demografien er sådan, at der er en overvægt af stemmeberettigede over pensionsalderen og i nærheden (10-15 år) af pensionsalderen. Det har en lang række politikere tydeligvis indstillet sig på, hvorfor der lader til at ske en omfordeling fra yngre til ældre generationer (på kort sigt) over de sidste par regeringer. Se bl.a. blødningen af uddannelsessystemet, skattelettelser og fremrykket beskatning af pensionsmidler.

Samtidig lader man til (specielt på højrefløjen) at være fuldstændig tonedøv over for miljøbeskyttelse og den grønne omstilling. Man holder krampagtigt fast i en 1900-tals tilgang til biltrafik som den eneste løsning på fremtidige transportproblemer samtidig med at man er lidt for glad for fossile brændstoffer. Landbruget skal åbenbart have lov til at udnytte hver eneste kvadratmeter af landet stærkt subsidieret af landbrugsstøtten og beskyttet bag høje toldmure.

 • 4
 • 5

Hej.

Jeg er 52 år og derved født i 1965. Med andre ord har jeg oplevet tiden før Gorbatjov og før Sovjetunionen faldt fra hinanden.

Jeg troede aldrig, at Sovjetunionen ville falde fra hinanden. Men på et tidspunkt faldt denne union fra hinanden og den berømte mur blev revet ned. Rusland blev vist også mere demokratisk. Og det var måske også på denne tid, at der kom gang i nedrustningen .På dette tidspunkt troede jeg, at verden ville blive bedre. Jeg var optimistisk.

Jeg blev endnu mere optimistisk, da lande i eller omkring Afrika gjorde oprør. Jeg regnede med, at de ville blive demokratiske.

Men idag er jeg ikke længere så optimistisk. Dels er Rusland ikke længere så demokratisk mere. Dels virker Rusland af og til aggressiv . Og dels er der jo problemer med flere af landene i eller omkring Afrika. Og EU er måske ved at falde fra hinanden.

Og nu vil den amerikanske præsident måske ødelægge den internationale klima/energi/miljø-aftale.

Så på mange måde er vores verden meget usikker.

Men verden er ikke kun et usikkert sted. Der findes også en masse gode ting i verden. Og der findes en hjemmesideside, der hedder Verdens Bedste Nyheder. https://verdensbedstenyheder.dk/

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen

 • 1
 • 2

Men idag er jeg ikke længere så optimistisk. Dels er Rusland ikke længere så demokratisk mere. Dels virker Rusland af og til aggressiv . Og dels er der jo problemer med flere af landene i eller omkring Afrika. Og EU er måske ved at falde fra hinanden.

Alle de der ting er blot mindre bump. Det som er min bekymring i øjeblikket er Vestens og især Europas manglende vilje til at holde fast ved sine værdier. Der er nærmest som om vi hader os selv, og så er det jo intet under at islamisterne også synes at de kan hade os.

Fordi Vesten er gået i stå, udfordrer andre de tomrum som det efterlader. Det problem var let at løse, hvis vi tog os sammen og styrkede vores værdier. Det er jo det alle de nye politiske strømninger higer efter, men de politikere som har magten kan i øjeblikket kun skabe skuffelser og politikerlede.

 • 2
 • 1

Hvilke gør?

- de fleste...so oder so! :)

Budskabet om, at kapitalismen er ond og går ud over de “arme”, altså de fattige stakler, fremføres igen og igen på sin fængende melodi – så subtilt og smukt, som blev det kørt ind med gaffeltruck, og med en kunstnerisk stemning af ølsjatter og råbekor; alt imens beretter stroferne historien om en falden pige, hvis ulykke ikke har anden forbindelse med kapitalismen, end at det postuleres, som var det et religiøst mantra, hvilket vel også netop er tilfældet med denne artistiske perle fra den kommunistiske erstatningsreligion...

http://uetiskraad.dk/2016/03/10/saadan-kap...

 • 0
 • 1
 • de fleste...so oder so! :)

Nævn nogle!

Budskabet om, at kapitalismen er ond og går ud over de “arme”, altså de fattige stakler, fremføres igen og igen på sin fængende melodi – så subtilt og smukt, som blev det kørt ind med gaffeltruck, og med en kunstnerisk stemning af ølsjatter og råbekor; alt imens beretter stroferne historien om en falden pige, hvis ulykke ikke har anden forbindelse med kapitalismen, end at det postuleres, som var det et religiøst mantra, hvilket vel også netop er tilfældet med denne artistiske perle fra den kommunistiske erstatningsreligion...

Intet nævnt her, har vel noget med "at stjæle andre folks ejendom" at gøre!?

Budskabet om, at kapitalismen er ond og går ud over de “arme”, altså de fattige stakler

er da et fuldt legitimt, politisk argument/udsagn. Er det kun højrefløjen der har ret til at mobbe/kritisere venstrefløjen, ikke omvendt?

Min påstand er, at det kun er venstrefløjen der evner at give politisk udtryk via lyrik. Ovenikøbet på en måde der skaber ørehængere blandt store dele af befolkningen. :-)

 • 1
 • 2

Intet nævnt her, har vel noget med "at stjæle andre folks ejendom" at gøre!?

- nåeh??:

Med pigens selvmord ophører hendes muligheder for at forbedre sin situation, hvilket uden synlig begrundelse henføres til den velkendte årsag, at “sådan er kapitalismen”. Sygdommene, selvmordet og ophøret af muligheden for at tjene penge er altså begrundet i den kapitalistiske samfundsstruktur, og det må derfor underforstås, at en afskaffelse af den private ejendomsret ville kunne bringe pigen på ret køl, gøre hende rask, oprette hendes menneskelige værdighed og forhindre hendes selvmord...

(pkt. 6):

http://uetiskraad.dk/2016/03/10/saadan-kap...

 • 0
 • 1

Du henviser til en subjektiv tolkning at een sang! Intet at det nævnte fremgår af sangen selv.

Kan du virkelig ikke gøre det bedre?

Selv ikke "Når jeg ser er rødt flag smælde" handler jo om "at stjæle andre folks ejendom"!

 • 0
 • 1

Internationale: "Denne bande ved vor slid og plage til en mægtig rigdom kom; og når vi fordrer den tilbage, forlanger vi vor ejendom." Det er så bare ikke dem, der synger, der stjæler andre folks ejendom, de vil bare have deres ejendom tilbage.

 • 1
 • 1

Forskellen er nok mest at højrefløjen satser på heavy metal, dødsmetal m.m med deres nynazistiske og racistiske slagsange. Hvor den mere "almindelige" kunster oftere går ind for frihed, lighed og fællesskab og derfor er at finde på venstrefløjen...

 • 3
 • 1

Lad os få nogen velbegrundede og velovervejede synspunkter herom.

9-0

Højrefløjen har aldrig kunnet lave musik, som også er populært i den brede befolkning. - Måske lige på nær Bertel Haarder. ;-)

0 -3

Det var så Johns velovervejede og væsentlige synspunkt, og han undrer sig over, at han får tre nedadvendte tommelfingre?!

Lidt vil jeg nu godt give John ret - hvis man ikke gider arbejde eller er for dum til at få et job, er det nærliggende, at gribe guitaren og synge om alt det uretfærdige i verden.

Selvom det kræver en del mod, at stå foran en skare af studerende eller cafégæster, og synge om noget alle tilhørerne er imod, som fred, retfærdighed og broderskab.

http://www.metrolyrics.com/the-folk-song-a...)

 • 1
 • 2

Lidt vil jeg nu godt give John ret - hvis man ikke gider arbejde eller er for dum til at få et job, er det nærliggende, at gribe guitaren og synge om alt det uretfærdige i verden.

Jeg troede faktisk at det var et arbejde at lave musik og at optræde? Men det er måske ikke et "rigtigt" arbejde? Men hvis man virkelig ikke gider arbejde eller er for dum til at få et job, og ikke har musikalske evner, så kan man altid give indvandrerne skylden :)

 • 2
 • 1

Hej.

Det er jo altid svært at vurdere, hvordan klodens tilstand er eller hvordan den bliver. Der er jo både gode og dårlige ting at tage hensyn til.

Trump kan ødelægge større eller mindre dele af den internationale klima / energi / miljø-aftale, som skal sørge for, at den globale temperatur ikke stiger alt for meget. Det kan Trump især gøre, hvis han bliver genvalgt og hvis republikanerne beholder flertallet eller magten i de relevante politiske magtcentre i USA. Dette kan i så fald medføre, at vi får meget tørke eller oversvømmelser i visse steder af verden. Og derved kan der komme en del klima-flygtninge, der flygter fra tørke og oversvømmelser. Så vi kan engang i fremtiden stadig have store problemer med flygtninge.

Men det er selvfølgelig ikke Trump, der er - eller bliver - ansvarlig for alle verdens ulykker. For det første er de fleste af os i den "moderne" industri-verden med til at udlede betydelige mængder CO-2. Så vi har alle et ansvar for den globale opvarmning. Og for det andet er der jo andre ting end klima.

F.eks er der et stort forbrug af mange ting mange steder i verden. Og vi vil blive endnu flere mennesker på jorden end nu. Og disse mennesker vil selvfølgelig forsøge at gøre krav på at få lige så stort et forbrug som alle os andre. Og det er - og kan blive - svært at genbruge alle ting. Derved kan der blive mangel på visse råstoffer . F.eks kan der muligvis blive mangel på visse mineraler.

En stor trussel for os mennesker er udsigten til, at flere bakterier bliver modstandsdygtige overfor antibiotika. Varer og mennesker bevæger sig på kryds og tværs over hele kloden. Så bakterier og virus kan bevæge sig relativt nemt over store dele af kloden.

Så fremtiden ser da sort ud på visse punkter. Men personlig er jeg lige så meget optimist som jeg er pessimist. Der er jo også gode ting i vores verden. F.eks er der kommet flere gode elbiler på markedet. Og vi har gode vindmøller, der kan danne god energi, dersom de står nogle fine steder, hvor de ikke generer naboer.

Kærlig hilsen Jan

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten