Dommedagsprofeterne tog fejl: Ingen sorte LHC-huller
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dommedagsprofeterne tog fejl: Ingen sorte LHC-huller

Forskerne ved Compact Muon Solenoid - den ene af de fire hoveddetektorer ved Large Hadron Collider - beretter, at de i modsætning til visse formodninger, ikke har set tegn på dannelsen af sorte huller.

Allerede før LHC første gang blev søgt taget i brug i september 2008 blev der spekuleret i, at der kunne dannes mikroskopiske sorte huller på grund af gravitationseffekter, der skyldes ekstra rumlige dimensioner, som ifølge visse teorier er synlige på meget små afstande.

Alle fysikere var dog enige om, at skulle små sorte huller opstå, ville de hurtigt forsvinde igen under udsendelse af Hawking-stråling.

Nogle personer var dog så bange for, at de sorte huller skulle vokse og opsluge hele Jorden, at de under intens medieopmærksomhed forsøgte at få nedlagt forbud mod at sætte LHC i drift.

Guido Tonelli, der er talsmand for CMS-eksperimentet, beretter til Nature, at forskerne ingen som helst tegn har set på dannelsen af sorte huller ved kollisionerne mellem de energirige partikler.

Han forventer, at man kort tid efter LHC starter op igen i slutningen af februar med fuldstændig sikkerhed kan afvise dannelsen af sorte huller.

Dermed vil forskerne heller ikke blive i stand til at lave en eksperimentel observation af Hawking-strålingen, som muligvis kunne have bragt Stephen Hawking i betragtning til en nobelpris.

Konklusionerne fra CMS-eksperimentet er nærmere beskrevet i en artikel på arxiv.org.

Dokumentation

Search for Microscopic Black Hole Signatures at the Large Hadron Collider

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Alle de tosser som får nogle pludselige ideer, det minder mig om den spæde barndom hvor man filosoferede -i det hypotetiske i en del år om
ting som efter Fysikkens grundregler var lidt hypotetiske..
Alle nye "Ole Erling" opfinder og forskertyper har drengedrømme om de
mest fantastiske udfordringer i læivet, - livet,universet som stadig er en
Videnskabelig "Uløst Gåde", ikke fordi der mangler Baggrunds og Basisviden, men fordi vi af og til bliver overrasket inden for Fysikkens Lov om ting som er helt uden for denne norm..
Sorte huller som opsluger hele Jorden...
denne tids værste Hypotese, og drømmevidenskab som har brugt Miliarder af kroner til opbygning af testmodeller i Miliardklassen, i en tid hvor alle andre sulter og Africa har behov for at lære at opdyrke afgrøder, vandbehandling,Sygepleje og industrialisering,, Hvad tænker de "Ole Erling" Tosser da på...? man bruger med EU Unionens accept et 2 cifret Miliard beløb i dollars og bygger Verdens største Accellerator under jorden som er mange kilometer lang, og så står man nu med næbet hængende, al den frås til ingen nytte, kune man da ikke bare havde nøjedes med små labaratorieforsøg i mindre målstok, nu er vi jo der hvor Hypotesen om The Big babg og Sorte Huller bliver tilbagekastet med svaret: Gud Skabte hele universet... Okay, og vi oplever jo også Guds kraft af og til, så frem over burde en hel del "Tosser" være lidt mere forsigtige i deres Filosoferen -hypoteser, og tænke en ekstra gan på om beretningen om Guds søn Jesus nu ikke er værd at ofre lidt mere tid på end at brænde miliarder af dollars ad i en tid hvor sult og fattigdom skal fjernes inden for nær fremtid,
det er ikke fordi jeg er modstander af Videnskab, jeg har selv haft Drømme om løsningsmodeller, blot for at erfare at disse kun er en ud af tusinder i denne Verdens Hypotese Videnskab, det med at få hele EU til at støtte et så stort projekt som Partikelaccelleratoren i Bern, det må man dag kalde for "Magt og Arogance" uden lige i vor tid..

  • 0
  • 0

Havde det ikke været for Cern, havde overstående skulle skrives i den trykte presse. Og havde det ikke være for Tankeløs og Hypotetisk Dum Videnskab generelt skulle det det formentlig skrives med fjerpen.

At skabe og forkaste hypoteser er en af grundstenene i den videnskabelige tankegang. Tankeløs og Hypotetisk Dum Videnskab har igennem tiden været det absolut største bidrag til menneskehedens levestandart.

Hvis man vil prøve at leve et part timer uden videnskabens indflydelse kan man jo prøve at slukke for hovedafbryderen for el, gas, vand og varme. Og så selvfølgelig lige huske at tage briller og vævet tøj af.

  • 0
  • 0

"Da LHC blev taget i brug, var det under stor medieopmærksomhed - visse grupper frygtede, at partikelacceleratoren ville skabe sorte huller, der kunne fortære jorden. Nu viser resultater, at LHC ikke har skabt et eneste."

hmm havde ikke brug for de resultater for at konkludere at LHC ikke har skabt sorte huller der har fortæret jorden ;-)
har RSS feed fra http://www.hasthelhcdestroyedtheearth.com/

pjat til side...

Spændende at der mod forventning ikke er dannet mikroskopiske sorte huller, det giver vel endnu et problem for superstreng teorien?

  • 0
  • 0

Ja det minder gevaldigt om at forskerne kan ikke dokumentere at CO2 niveauet og temp stigninger er menneskeskabt eller fremkommer som en del af kloden og solens naturlige cyklus. Men hovedparten af forskerne er blevet enige om at det er agendaen at det er menneskeskabt uden dokumentation for påstanden, på trods af så mange faktorer taler imod.
Sorte huller, dommedag - tænk hvis forskerne blev enige om at dette muligvis ville ske og CERN derfor skulle nedlægges.

  • 0
  • 0

Selvfølgelig skete der ikke noget, men derfor var det vel korrekt at kritisere sikkerheden. Et sort hul ville betyde døden for 5E9 mennesker og alle kommende generationer. Så afhængig af hvor mange menneskeliv resultaterne var værd skulle risikoen være < 1E10 hvilket er ret imponerende eftersom standard modellen ikke er endelig eftervist. At folk blev nervøse er CERNs egen fejl, de reklamerede i aviser med energier der ikke var set siden big bang. CERNs egen sikkerheds evaluering viste at vi i jordens ydre atmosfære ser tilsvarende events/energier fra kosmisk stråling millioner gange hver dag - det var godt nok til at dæmpe mig ned dengang.

  • 0
  • 0

Er sorte hullers existens nogen sinde blevet uomtisteligt bevist. -- Og sådan set hvis sorte huller overhoved existerer noget sted i universet , skulle der ikke også exitera modsvarende "lyse" huller også ? . Jeg er i.d.m somme tider af den opfattelse at sorte huller er måske har den de samme fysiske egenskaber som phlogiston og æteren. Men jeg er jo ikke astronom eller astrofysiker så hvis en af den slagsen, siger at han direke kan pege på en sådan er jeg indtil videre villig til at tro på at han kan, betinget af at han muligvis er villig at vise den frem til adre forskere i hans fag og de siher godt for det.

  • 0
  • 0

.....andre steder end i Rummet. Jeg har mødt en del på to ben og erkendt at de politiske af slagsen, kan suge alt til sig, uden at man kan se at der læsset en masse i dem.

Så Sigurbjörns betragtning af arten af de astronomiske sorte huller skulle tilhøre Phlogiton og Ætherfamilierne er fornuftig.
For man kan få fornemmelsen af, at astronomerne anvender analogier til at finde forklaringer der kan finansiere deres forskning ,på samme måde som alkymisterne søgte at financiere deres guldmageri og og kirkens måder at gøre det samme på :o)

Bevars, astronomernes arbejde er da ikke forgæves fordi spinoffet fra deres virke, kan heldigvis bruges i andre sammenhænge.

De sorte huller er jo en forklaring der bunder i vor nuværende fysiske opfattelse af fænomener og her er man stødt på en ting der opførerer sig som beskrevet.

Det eneste der generer mig er at man kalder det en singularitet og samtidigt giver denne singularitet benævnelsen stor eller lille.

  • 0
  • 0

skulle der ikke også exitera modsvarende "lyse" huller også ?

I et sort hul er densiteten og massen så stor at intet kan undslippe tyngdekraften, end ikke lys. Forestiller du dig at dit "lyse" hul har så lav densitet og masse, at alting reflekteres? Negativ masse og densitet måske? Eller negativ tyngdekraft?

  • 0
  • 0

man bruger med EU Unionens accept et 2 cifret Miliard beløb i dollars og bygger Verdens største Accellerator under jorden som er mange kilometer lang, og så står man nu med næbet hængende, al den frås til ingen nytte,...... nu er vi jo der hvor Hypotesen om The Big babg og Sorte Huller bliver tilbagekastet med svaret: Gud Skabte hele universet... Okay, og vi oplever jo også Guds kraft af og til, så frem over burde en hel del "Tosser" være lidt mere forsigtige i deres Filosoferen -hypoteser, og tænke en ekstra gan på om beretningen om Guds søn Jesus nu ikke er værd at ofre lidt mere tid på end at brænde miliarder af dollars ad i en tid hvor sult og fattigdom skal fjernes inden for nær fremtid,

Og hvor mange Milliarder er der så brugt på at bygge kirker, klostre, føre religionskrige m. m. ?
Temmelig meget mere vil jeg mene. Til hvilken nytte?

OK Jeg sætter sagen lidt på spidsen, men det gør du jo også. Der er da kommet lidt godt ud fra kirken også, men de samme penge kunne jo nok være brugt bedre på anden vis.

Hvem siger iøvrigt at CERN er spild af penge, bare fordi de (endnu ikke) har opserveret et sort hul? De leder f. eks også efter Higgs partikel. Kun fremtiden vil vise, hvad vi får ud af CERN. Ingen kan sige noget sikkert endnu!

  • 0
  • 0

Må være røget i et sort hul og på mirakulær vis være sendt hertil fra en anden tidsalder,- mage til sort snak skal man da lede længe efter. Gerhard, skulle indlæget ikke være sendt til Vagttårnet, Vågn Op eller dit lokale kirkeblad?
Grûss Gott !!

  • 0
  • 0

@Kim Larsen
Hvis mange andre ideer fra grupper inden for Miljø,El Bil,Solenergi,Vindernergi,Jordvarme og meget mere, havde fået alle disse Miliarder som de har i Cern, så havde vi nok nået lidt længere i udviklingen af tiltag som i fremtiden ville sætte brugen af fossile brændstoffer ned, og
med hensyn til din komentar, så er jeg flentrende ligeglad, Cern projektet er et af tidens dyreste projekter hvor det hele kun drejede sig om sorte huller som hvis de havde blevet bevist, ikke ville have tilført menneskeheden andet end en form for surogat underholdning, værdien af om en accellerator kunne frembringe sorte huller eller føre os frem eller tibage i tiden har ingen værdi for os mennesker.

  • 0
  • 0

Ked af at skuffe dig, men disse teknogier findes allerede,- men så længe der er olie på jorden kommer de ikke seriøst i brug. Hvis du regner på hvor mange penge som er brugt på rumforskning i tidens løb, er CERN projektet peanuts ved siden af. Tro mig, hvis de kunne påvise eksistensen af sorte huller i et reagensglas forsøg, så havde de gjort det. Mht om en rejse tilbage i tiden kunne have værdi, er jeg minimum uenig med dig på et punkt:
Så kunne vi en gang for alle få bevist at gud ikke skabte jorden :-)
Dammm der røg mine julegaver....

  • 0
  • 0

..den tøs fra Indien der begik selvmord - fordi hun var bange for at dø ?!?

Udover at jeg konstant flækker af grin af at tænke på hvordan hendes hjerne kunne finde logik i det, så gad jeg virkelig godt at hun stadig var her. Blot for at kunne gå hen og spørge: "På en skala fra idiot til imbecil. Hvor synes du selv, at du ligger ?" :)

  • 0
  • 0

Hvem siger iøvrigt at CERN er spild af penge, bare fordi de (endnu ikke) har opserveret et sort hul? De leder f. eks også efter Higgs partikel. Kun fremtiden vil vise, hvad vi får ud af CERN. Ingen kan sige noget sikkert endnu!

Cern har givet os World Wide Web, som i dag står for en ikke undseelig del af brutto verdens produktet. CERN kan derfor ikke kaldes andet end alle pengene værd.

Spørgsmålet er så om LHC direkte fører til forskning der er pengene værd. Det må tiden vise, men man har allerede set interessante ny fænomener, som monojets ved heavy ion kollisioner: http://cdsweb.cern.ch/record/1309851

  • 0
  • 0

Tim tænk dig lidt om!

Det kunne være at tanken om at dø og tænke på det hele tiden, var værre end selve døden !!! Du kender ikke hendes tro.

Hvad så med de tosser der springer sig selv i luften og skader mange. De tror fuldt og fast på et liv efterdøden som beundret martyr der får hæder og store belønninger

  • 0
  • 0

Bjarke der er i princippet ingen forsket på de to så. Hvis du altså begrunder hendes selvmord, med rod i hendes tro. At andre vælger at tage uskyldige mennesker med i deres selvmord er en anden snak. Men det er stadig begrundet med troen.

  • 0
  • 0

endelig lidt sjov at mange af dem som spænger sig selv i luften... dyrker en tro hvor det faktisk er forbundt at begå selvmord og føre angrabskrig. så selvom de dyrke den rigtige tro hvis sådan en findes ... så havde de aldrig blevet martyr... faktisk det modsætte ... have de derimod gået ind på en militær base med automat våben og skud efter militær for der og var blivet skud ned ... så havde de måske

  • 0
  • 0

Overskriften på denne tråd er helt misvisende. Det var ikke dommedagsprofeterne som forudsagde skabelse af sorte huller i LHC. Det var derimod dommedagsprofeterne som råbte gevalt fordi der - ifølge visse teorier om eksistensen af rumlige dimensioner - kunne bliver dannet sorte huller i LCH og der mente at der var en risiko for hullerne ville kunne opsluge Jorden med alt hvad der er på og i den.*)

Men ifølge gældende teori for sorte huller ville de imidlertid fordampe øjeblikkeligt på grund af deres ekstremt lille masse (nogle få atomkernemasser) - inden de ville begynde at vokse.

Det interessante ved at der ikke blev dannet sorte huller er ikke at vi har undgået en stor fare, men at eksperimentet har vist at de ekstra dimensioner tilsyneladende ikke eksistererer.

Mvh Søren

*) Daily News havde fat i en fyr som ville forsøge at stoppe LCH forsøget ved at gå til domstolen på Hawaii (sic!). Han blev spurgt om hvad kan mente sandsynligheden var for at et LCH dannet sort hul vill opsluge Jorden. 50% sagde han. Enten sker det eller også sker det ikke.

Sandt nok.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten