Dom over VW i USA: Betal 100 milliarder og sæt elstandere op
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dom over VW i USA: Betal 100 milliarder og sæt elstandere op

Ved retten i San Francisco blev VW tirsdag dømt til at betale 14,7 mia. dollars, eller cirka 100 mia. kroner, i erstatning i forbindelse med dieselskandalen, der rullede sidste efterår. Det skriver blandt andet Reuters.

Afgørelsen fra den amerikanske domstol var forventet og sætter nu foreløbigt punktum i sagen på det amerikanske marked. VW’s administrerende direktør, Matthias Muller, kalder det en vigtig milesten på vejen frem mod at få ryddet op i det problem, VW selv har skabt.

Læs også: Dieselskandalen giver beskidt luft i et årti endnu

Dommeren, Charles Breyer, afviste de bilejere, som mente, at erstatningen var for lille. I stedet kaldte han beløbet for fair og i en størrelsesorden, hvor alle er i stand til at nå målet om at få bilerne væk fra vejen hurtigst muligt.

Sælg eller få den fikset

Afgørelsen omfatter cirka 470.000 VW dieselbiler solgt i USA med 2,0 liter-motor, og ejerne vil blive tilbudt at kunne sælge bilen tilbage til VW eller få den fikset, så den igen lever op til amerikanske emissionskrav.

Læs også: Dieselskandalen får bilproducenter til at skrotte de små motorer

Hvis ejerne vælger at sælge bilen tilbage til VW, bliver det til en brugtvognspris svarende til tidspunktet lige før, skandalen rullede, plus ekstra 35.000 til 67.000 kroner i kompensation. I alt forventes det, at denne del af dommen vil lægge beslag på 67 mia. kroner.

Elbusser til indianere

De resterende 33 mia. kroner vil gå til en lang række projekter, som blandt inkluderer udskiftningen af forurenende busser i indianerreservater, opbygning af en infrastruktur til opladning af elbiler samt etablering af delebilordninger med CO2-neutrale biler.

Stor straf, hvis VW fejler

Ejerne af de berørte biler skal registrere sig via et website inden september 2018, hvilket 340.000 allerede havde gjort ved udgang af september i år.

Hvis VW ikke inden 2019 har formået at håndtere mindst 85 procent af alle de bilejere, som ønsker at få del i pengene, skal der yderligere falde 570 mio. kroner i straf for hvert procentpoint, der mangler op til de 85 procent. Dertil kommer ekstra 90 mio. kroner til en speciel fond i Californien.

Læs også: VW-topchef kendte til fusk med snyde-software

For at kunne håndtere alle de kommende tilbagekøb af biler vil VW ansætte 900 personer, som skal udstationeres hos mærkets forhandlere i USA.

Mangler stadig 3,0 liter diesel

Domsafgørelsen omfatter som nævnt kun biler med 2,0 liter diesel. Men i USA kører der et lignende søgsmål mod VW omfattende 80.000 biler med 3,0-liters diesel-motorer.

Det er forventningen, at VW slipper for at købe disse biler tilbage for i stedet at tilbyde en gennemgang af bilerne, så de kan overholde amerikanske emissionskrav.

Læs også: Selv de nyeste dieselbiler udleder langt mere NOx, end de er godkendt til

Selv om den amerikanske del af det retslige efterspil på dieselskandalen nu er kommet et skridt videre, så er den langtfra overstået for VW.

I Tyskland står VW foran sagsanlæg fra 1.400 investorer på tilsammen 60 mia. kroner, og i Australien har en gruppe investorer gjort krav på 13,4 mia. kroner.

I alt har VW afsat 120 mia. kroner til at dække erstatninger.

Det må være dejligt for VW, at samfundet er således indrettet, at bankerne bare kan lave nogle penge til VW, og siden de er for store til at lade falde, så bliver det nok til 0% rente med mulighed for ubegrænset tilbagebetalingstid. "Kapital-liberalismen" længe leve!

  • 3
  • 13

Hej.

VW har godt af, at de har høje udgifter i forbindelse med deres snyd. Man kan så håbe på, at dette gør, at VW og andre bilproducenter ikke tør snyde i samme grad i fremtiden.

Det er ca. 101 milliarder kr, som dagens nyhed drejer sig om. Bjørn Godske skriver om Tyskland, hvor beløbet åbenbart kan blive 60 milliarder.Og Australien kan ifølge artiklen blive 13,4 milliarder.

Alt i alt bliver disse 3 beløb samlet 174,4 milliarder kroner. Dette er mere end de 120 milliarder, som VW - ifølge ING - har sat af til denne skandale.

Som sagt synes jeg, at det er godt, at VW har et stort milliard beløb som udgift, da de bør have en betydelig økonomisk straf. Man måske er beløbene i overkanten. Jeg ved det ikke.

På VWs hjemmeside kunne man for et stykke tid siden se et langt TV-klip til et show fra VW International. I dette show blev der snakket om VWs fremtidige grønne tankegang. Man snakkede desuden om en eller flere elbiler, som kommer omkring 2020. Følgende link fortæller lidt om disse elbiler omkring 2020. Så selvom VW allerede sælger elbilen VW e GOlf, har de planer om andre i 2020.

http://www.volkswagendanmark.dk/Om_Volkswa...

Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
Projekt Trafiksikkerhed
( og Projekt Smørhul )

  • 2
  • 3