Dom: Fejlkonstruktion
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Dom: Fejlkonstruktion

Krüger har endnu efter fem år ikke fået et vådoxidationsanlæg til at fungere ved Stigsnæs Industrimiljø Af Flemming Jørgensen og Jesper Tornbjerg - Anlægget er fejlkonstrueret.

Den dystre dom har miljøkoncernen I. Krüger fået på vådoxidationsanlægget ved Stigsnæs Industrimiljø. Efter en eksplosion i anlægget i december måned sidste år, bad Krüger en professor ved DTH gå projektet i gennem. Hans rapport var, ifølge formanden for Stigsnæs Industrimiljø, civilingeniør Svend Seitzberg, entydig: Anlægget er forkert bygget op.

Med den besked gik Krüger til det amerikanske firma Zimpro, som har opført omkring 200 tilsvarende anlæg. Deres besked var lige så klar: Hele grundtanken bag anlægget er forkert.

Ideen til anlægget har seks år på bagen og stammer fra Jan Procida, som nu er direktør for Stigsnæs Industrimiljø. Hans ide gik på at byggemodne et industriområde klar til at tage imod selv de mest forurenende virksomheder. Skælskør kommune var med på ideen og solgte et areal med tilbagekøbsgaranti.

Straks fra starten blev Chemcontrol knyttet til projektet som totalrådgiver. Medejer i Chemcontrol var I. Krüger. Chemcontrol overlod derfor straks den biologiske rensning til Krüger, mens Chemcontrol selv mente at have forstand på vådoxidering.

  • Første rådgivningskontrakt har både Chemcontrol og I. Krüger underskrevet. Men i december 1990 træder Chemcontrol ud og I. Krüger er herefter alene om at være totalleverandør, forklarer Seitzberg.

VANDRET REAKTOR Rådgiverne foreslog et anlæg, som består af et vådoxideringsanlæg og et ganske almindeligt biologisk renseanlæg. Kemisk affald, der ikke kan behandles direkte i bioanlægget, bliver ledt til vådox-anlægget. Hver enkelt virksomhed Rådgiverne foreslog et anlæg, som består af et vådoxideringsanlæg og et ganske almindeligt biologisk renseanlæg. Kemisk affald, der ikke kan behandles direkte i bioanlægget, bliver ledt til vådox-anlægget. Hver enkelt virksomhed bliver koblet på de særskilte rør, som fører netop den slags affald frem til en tank, som beholder det, indtil affaldet bliver behandlet. Indeholder affaldet tungmetaller, kan det blive efterbehandlet i et anlæg, som får tungmetallerne til at bundfælde sig.

Vådox-anlægget skulle sammen med resten af anlægget være afleveret 1.

december 1991 ifølge en kontrakt, der blev skrevet under kun få måneder før. Det var imidlertid ikke klar og er ifølge Seitzberg fortsat ikke blevet afleveret. Krüger har dog siden flere gange søgt at aflevere anlægget. Seitzberg oplyser, at Krüger hver gang har trukket følehornene til sig, når de er blevet stillet overfor 'en mægtig mangelliste', som først skulle ordnes.

EKSPLOSION Den 7. december 1992 mistede Stigsnæs Industrimiljø tålmodigheden med Krüger. Den dag eksploderede vådox-anlægget under en prøvekørsel og det er efter Seitzbergs mening en 'Guds lykke, at der ikke kom nogen til skade ved uheldet.' Den 7. december 1992 mistede Stigsnæs Industrimiljø tålmodigheden med Krüger. Den dag eksploderede vådox-anlægget under en prøvekørsel og det er efter Seitzbergs mening en 'Guds lykke, at der ikke kom nogen til skade ved uheldet.'

Der opstod et tryk på 450 - 500 bar, som fik stålet i rørreaktoren til at udvide sig med fire centimeter i rørets omkreds uden dog at briste.

Ud for en af iltinjektorerne kom desuden en skæreflamme, som brændte en mindre revne midt i en bule på størrelse med en femkrone.

Med en ulykkes-rapport fra Force-instituttet for metallurgi i hånden gik Krüger derfor til DTH-professoren og videre til amerikanske Zimpro.

Deres dom var ifølge Seitzberg ret enslydende: Fejlkonstruktion.

  • Den vandrette rørreaktor gør det vanskelligt at styre, hvor der dannes gasser, og man slipper for store kræfter løs ved at sende ren ilt ind til gassen. Zimpro mener derfor, at man er nødt til at lave en lodret reaktor, hvor gasserne bliver samlet i den øverste ende. Amerikanerne foreslår også, at man erstatter noget af den rene ilt med atmosfærisk luft for at bruge kvælstoffet i atmosfæren til at dæmpe processen.

  • Krüger magter med andre ord ikke opgaven. Virksomheden er simpelthen for dårligt ledet og virksomheden har ødelagt sit gode navn og rygte. Vi har derfor hævet kontrakten, fordi vi ikke ønsker at arbejde sammen med dem længere, konkluderer Svend Seitzberg.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først