Dokumenteret endnu en gang: Plug-in hybrider lever langtfra op til løfterne

Plus9. februar kl. 11:3217
Dokumenteret endnu en gang: Plug-in hybrider lever langtfra op til løfterne
Test CO2-emissionen fra plug-in hybridbiler blev foretaget med udstyr installeret i bilerne, der alle kørte den samme testrute. Illustration: University of Graz.
Endnu et studie viser, at standardtest af CO2-emissioner fra plug-in hybridbiler rammer helt forbi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Plug-in hybridbiler er gennem mange år blevet 'solgt' som den klimavenlige overgang fra fossile benzin- og dieselbiler til 100 procent elbiler.

For veltilrettelagte laboratorietest viste, at de under optimale forhold kørte langt på en liter brændstof - nogle gange omkring 100 km/l. Det indbefattede naturligvis, at føreren sikrede, at bilens lille batteri altid var fuldt opladet ved start.

De gode tal fik politikerne i de fleste europæiske lande til at give bilerne favorable skattefordele med EU's velsignelse.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
13. februar kl. 19:57

Der er intet, som i INTET, nyt i, at standardtest til sammenlignelig vurdering af biler i skattemæssig forstand, giver andre resultater end praktisk kørsel. Praktisk kørsel er på alle parametre bare afhængig af kørestil, daglig kørsel og vejrforhold. Min praktiske kørsel viser 58% el kørsel med min Ford KUGA PHEV. Benzinkørsel med 12,4 km per l, men den er præget af motorvejskørsel, fordi de lange ture uden el er på motorvej.

17
13. februar kl. 18:00

PHEVer er typisk både ineffektive fossilbiler og ineffektive elbiler. Jeg skal ikke kunne tale for din bils fossileffektivitet, men fx. er Ford Kuga af uafhængige blevet målt til 14 km/l når den kører udelukkende på fossiler.</p>
<p>Det er derfor mange kalder PHEVer det dårligste af begge verdener.

Miseren kommer af at "man" ville have et enkelt tal for forbruget, men det er næsten umuligt for sådanne hybrider. Kørselsmønstret har en gevaldig indflydelse på det reelle forbrug. Faktisk kan man optimere bilen efter målemetoden, så den reelt altid vil være dårligere.

Er det ikke plug-in bliver det lidt enklere og dårligere, men igen afhænger det utrolig meget af bilen og kørslen. Det er kun opsamling af bremseenergi der kan rykke ved forbruget.

15
12. februar kl. 19:41

Man yder ikke BMW'en fuld retfærdighed, da den har flere indstillingsmuligheder end de to andre. I "Smart Hybrid mode" udleder den "kun" 66.5 g CO2/km.

14
12. februar kl. 17:14

Hvornår er noget markent? Citat: "Richard Hebditch, der er direktør for Transport & Environment i Storbritannien, siger i en kommentar, at undersøgelsen viser, at bilerne, når de testes i by- og pendlertest, forurener markant mere, end der reklameres med." søjlerne viser hhv. 22 %, 67 % og 311 % udledning i forhold til WLTP under betingelser, der ikke svarer til WLTP. Det kunne tyde på, at en af de betydende faktorer i misforholdet er den tilgængelige effekt fra de to motortyper. Jo mere dominans fossilmotoren har desto større kan/vil afvigelsen være. Teknikken har et potentiale. Det er jo op til ejeren/brugeren at udnytte det bedst muligt. Et middel kunne være, at gøre balancen mellem en kWh fra fossilt brændstof noget dyrere, så tilskyndelsen til at køre på el blev større.

13
10. februar kl. 15:11

Det er en rigtigt fin undersøgelse, de har fået lavet dér. Det eneste, den mangler, er sådan set bare lidt hold i virkeligheden ...

Hvem er det, der køber PHEV'er? Det er jo ikke dem med 60+ km til arbejde. Nej, det er dem, hvor elbilen ikke er et reelt alternativ. Jeg bor i Kbh.-området og har familie i Nordvestjylland. Her er (var i hvert fald ikke i 2020, da vi købte bilen) ladenetværket ikke til elbil. Men vi har mange korte ture på måske højst 10-15 km hver vej. Så vi købte en PHEV.

Vi kører ikke i "auto"-mode, hvor bilen selv skal finde ud af at skifte mellem el og benzin. Nej, vi kører el på alle de korte ture og i det hele taget alt det, vi overhovedet kan komme til. Og når vi så skal på langtur, så kører vi el i byen og benzin på motorvejen.

Hvis ikke der havde været lavere afgifter for PHEV'erne, så havde vi uden tvivl købt en benzinbil og derfor kørt på benzin på alle vores korte ture. Vores næste bil bliver med 85% sandsynlighed en elbil, for til den tid er der vel kommet ladestandere hele vejen op på den tyndtbefolkede side af Herning.

12
10. februar kl. 14:26

jeg har en toyota opladningshybrid der kører ca 76km med et 18 kw batteri jeg lader hver nat mellem kl 0 og 6 med en hjemmelader hvor elprisen tit er på 1.5 kr jeg har el varmepumpe og får ca 40 øre i rabat.er det ikke en ok km pris med en samtig lav co2

Jo det er sikkert udemærket, men hvis din bil ikke havde skullet slæbe rundt på en fossilmotor og tilhørende transmission oma., havde du kunnet køre ca. 120 km på dine 18 kWh.

PHEVer er typisk både ineffektive fossilbiler og ineffektive elbiler. Jeg skal ikke kunne tale for din bils fossileffektivitet, men fx. er Ford Kuga af uafhængige blevet målt til 14 km/l når den kører udelukkende på fossiler.

Det er derfor mange kalder PHEVer det dårligste af begge verdener.

10
10. februar kl. 10:44

@Bo Svendsen Greenwashing? Nu er fremstilling af Lithium batterier ikke verdens mest rene tekonologi og i det perspektiv, så er elbiler vel heller ikke særligt miljøvenlige, slet ikke i det lys at rækkevidde forbedring pt. kun kommer gennem større og større batterier.

Hvis vi skal tage hele kæden af udledninger med så kan vi starte med fossile brændsler udleder lige så meget ved eftersøgning, udvinding, transport, rafinering, transport som de udleder ved forbrænding. Det vil sige at i praksis koster og fremskaffelse og forbrænding af fossiler det dobbelt af hvad der i dag opgøres. Heri ikke indregnet alle de miljøskader som indvinding og forbrænding af fossiler bevirker

Dernæst kan v i se på hvorledes udvindingen af råstoffer og fremskaffelsen af energi påvirker.

Hvis vi går til brint som energilager/transportør, skal der fremskaffes ca 4 gange så meget elektrisk energi for at transportere en bil 1 km, som hvis vi anvender batterier som energilager. Det vil altså koste 4 gange så meget i investeringer i produktionsplatforme, infrastruktur og vedligehold med deraf følgende miljøbelastninger, hvis vi går fra direkte elektrificering v.h.a. batterier til brint.

Hvis ser på electrofuels skal vi investere yderligere i fremskaffelsen af energi, idet vi så skal fremskaffe 5 - 6 gange så meget energi til at bevæge os 1 km, som hvis vi anvender direkte elektrificering v.h.a batterier.

Batteriteknologierne er i rivende udvikling og mængden af mulige løsninger stiger hastigt. Natrium baserede batterier er åbenbart det næste skridt. Der ud over kommer der hele tiden nye udgaver af lithium baserede batterityper og nye lithium kilder. Tilsvarende viser det sig at lithium batterier har en væsentligt længere praktisk brugtid end hidtil antaget. En del bilproducenter regner nu batterielevetiden ind til 70% restkapacitet ligger omkring 1 mio km, for nogen 1 mio miles.

Hvis vi skal se på mulighederne for at fortrænge fossiler fra vores energiforbrug, er direkte elektrificering af alle sektorer - hvor dette er muligt - den billigste og mest effektive måde at fortsætte vores teknologiske velfærdssamfund på.

9
10. februar kl. 08:41

@Bo Svendsen Greenwashing? Nu er fremstilling af Lithium batterier ikke verdens mest rene tekonologi og i det perspektiv, så er elbiler vel heller ikke særligt miljøvenlige, slet ikke i det lys at rækkevidde forbedring pt. kun kommer gennem større og større batterier.

Jeg er ikke sikker på at elbiler som vi kender dem nu, er den rigtige vej frem. Heldigvis er der producenter der arbejder med alternativer som fx brint eller CO2 neutrale brændstoffer, der overflødiggør store batterier, så jeg venter lidt med at tage det endelige spring helt væk fra en forbrændingsmotor. Endelig er der så også det faktum at infrastrukturen pt. ikke er tilpasset udviklingen. Bl.a mangler hele ladermarkedet regulering på linie med telekommarkedet, så man får lavet fornuftige roaming regler for lade netværk.

8
9. februar kl. 20:40

"Nye tal fra universitet i Graz viser nu endnu engang, at plug-in hybridbiler slet ikke er så klimavenlige, som det officielle test, kaldet WLTP, viser."

Når et mindre antal borgere i et land med en befolkning på en promille af verdens samlede befolkning udskifter det ene forbrugsgode med det andet, udsætter det nok Jordens undergang med 100 usek.

Det er 0,0001 sekund, for de klimafantaster der færdes herinde, og som mangler lidt realisme og naturvidenskabelig viden i forhold til hvordan verden virker.

7
9. februar kl. 19:03

Omkring 200,- men svært at adskille, da strømprisen jo har varieret voldsomt…

6
9. februar kl. 17:06

Det ser jo bare SÅ godt ud, men greenwashing er det nu alligevel, for det strøm, du har ladet på batteriet om natten, skal jo indgå på lige fod med benzinen, det kan ikke opgøres præcist, men kun en mindre del er ægte CO2-neutralt.

4
9. februar kl. 14:45

Skiftede min benziner med en - helt identisk - plug-in. Kører lige mange kilometer (15.000 om året) og kan se jeg har sparet ca. 900,- om måneden i benzin på mit benzinkort...

Så hvad sammenligner vi? Hvis jeg havde købt en elbil i stedet, ville jeg alligevel have taget den anden bil på langturene - og det er (i det store og hele) kun på de ture jeg bruger benzin...

En elbil havde måske kørt 5 - 5.5 km pr. KWh, hvor jeg kører omkring 4.5, til gengæld kan jeg så også bruge den på langturene og med min trailer, når jeg skal i skoven og hente brænde. Og så var den 150.000 billigere end en elbil, der havde kunnet erstatte mit behov (minus selvfølgelig langturene)

3
9. februar kl. 13:57

Jeg er fuldstændig enig med Mads. Jeg havde tidligere en dieselbil, hvor den grønne ejerafgift var beregnet ud fra et "officielt" brændstof forbrug på 30,3 km/l. Det relle forbrug var 20-22 km/l, så det holdt lige så lidt vand, som de officielle tal for PHEV. Jeg har nu en PHEV, og mit reelle gennemsnitsforbrug sidste år var 60,8 km/l. Og nej, da jeg købte bilen i 2020, var der ikke nogen elbil på markedet, der passede til mine behov og økonomi. Så i det lys har PHEV'en været en gevinst for miljøet.

2
9. februar kl. 13:32

Hvorfor i alverden skulle det være anderledes for PHEV end for alle andre biler?

MEN jeg vil nu alligevel ud fra min egen situation forsvare PHEV. Fakta i min husstand er, at vi aldrig før har kørt så meget som vi gjorde det seneste år. Alligevel har vi aldrig forbrugt så lidt fossilt brændstof, som det seneste år. Jeg har en hjemmelader og sørger for at lade hver nat, men forstår selvfølgelig forargelsen hvis man blot bruger PHEV som en vilkårlig anden benzinbil.

Værd er også at bemærke at havde PHEV ikke eksisteret som koncept, så havde jeg sandsynligvis ikke købt en elbil men en benzinbil i stedet. Det er min antagelse, at det forhold ville være gældende for langt de fleste, der nu har valgt en PHEV. I sidste ende er det summen af alle behov der har afgjort hvilken bil jeg har købt og her indtog fremdriftformen "kun" en sekundær prioritet.

1
9. februar kl. 12:11

Vi vidste det jo allerede. Men hvor den tidligere test viste, at PHEV udleder alt for meget CO2 på længere ture, viser denne test det samme blot for pendling og bykørsel.