Døde områder i verdenshavene breder sig

I Stillehavet og Det Arabiske Hav omkring ækvator er der områder med så lidt ilt, at der kun kan leve bakterier. Områderne ligger som øde lag på mellem 30-100 meters dybde og helt ned til 300-500 meter.

De døde områder har altid været der, men nu er de i gang med at vokse sig større.

De bakterier, der lever i lagene, har vænnet sig til den iltløse tilstand og lever derfor af nitrat i stedet for ilt. Det betyder, at bakterierne fjerner kvælstof fra havet, hvilket er dårligt for algerne og i sidste ende også for klimaet, forklarer Bo Thamdrup, der er mikrobiolog ved Syddansk Universitet og forsker i de iltfattige områder.

»Mindre kvælstof i havet betyder, at der er mindre næring til algerne, og de er med til at binde CO2 i havet. Derfor optages der mindre CO2 fra atmosfæren, når områderne breder sig,« siger han.

Det er en ond cirkel, for forskerne mener, at netop klimaforandringerne er skyld i, at de døde områder vokser.

Havtemperaturen stiger som resultat af den globale opvarmning, og det gør, at vandet opdeles mere i lag. Når det øverste lag bliver varmere, bliver det også lettere, og det betyder, at det tunge vand får svært ved at komme op og blande sig. Derfor får det ikke tilført ny ilt, forklarer Bo Thamdrup.

Dokumentation

Videnskab.dk's artikel