Døde norske laks kan være guld værd som biogas
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Døde norske laks kan være guld værd som biogas

Billedet er fra et lakseopdræt i Toft i Brønnøy i Norge, hvor en fiskebåd er på vej til at suge laksen op fra bassinet i fjorden. Døde laks kunne passende blive anvendt i biogasproduktion, mener NIBIO, Norges institut for bioøkonomi. Illustration: Thomas Bjørkan og Wikimedia Commons

Hvert år dør mellem 30 og 50 millioner laks i de norske fiskeopdrætsanlæg på grund af parasitter og lakselus. Men der er en kæmpe gevinst at hente for Norge, hvis man tænker laksen ind i biogasproduktionen med husdyrgødning.

Udbyttet af metangas stiger med 100 procent, når mængden af fiskeaffald (fiskeensilage) udgør 15 procent af den mængde husdyrgødning, der behandles i biogasanlægget, skriver forskning.no.

Tilmed er restproduktet efter biogasproduktionen meget velegnet som gødning på markerne, og derfor kan både fiskeindustrien og landmænd have stor gavn af at tænke affaldet ind på den måde i deres produktion, mener NIBIO, Norges institut for bioøkonomi, der står bag forskningen.

Gylle er fattig på energi

Problemet i dag med gylle er, at der er relativt lavt energiindhold i det i forhold til madaffald og slagteriaffald, fordi dyrenes fordøjelse af maden nedbryder mange næringsstoffer.

Læs også: Regeringens muslingefarme kan være ny klima-bombe

Men netop blanding med fiskeaffald kan kompensere for det, samtidig med at husdyrgødningen har stabiliserende egenskaber, der også bidrager til processen i biogasanlægget.

Det fortæller NIBIO-forsker og ph.d. Linn Solli, der står i spidsen for biogasforsøg, der er udført på Norges nationale biogaslaboratorium Vollebekk i Ås Kommune.

For meget fisk er skidt

Forsøgene viser dog også, at for meget fiskeensilage ødelægger biogasproduktionen, for overstiger det 15 procent bliver gasproduktionen ustabil og kollapser.

Læs også: 250 tons laks døde under mystiske omstændigheder på pilotfarm i Hvide Sande

Under processen nedbryder bakterierne nemlig trinvist det organiske materiale, og til sidst sikrer en anden type organisme, metan-producerende (metanogene) arkæer, sidste trin i nedbrydningen, så metangassen bliver produceret.

Men fiskeensilage har et højt indhold af protein, som betyder, at der bliver dannet meget ammoniak, når ensilagen nedbrydes. Og eftersom ammoniak hæmmer arkæerne, kan for meget fiskensilage altså nedsætte metangasproduktionen. Det er derfor, at man i dag ikke producerer biogas på rent fiskeaffald.

Når det er så oplagt en forretning, burde Norge tænke i at koordinere biogasanlæg med fiskeopdræt og landbrug, så det bliver let at håndtere og fragte fiskeensilagen og husdyrgødningen, mener NIBIO.

»I en del miljøer har akvakultur (opdræt af fisk, skaldyr og andre organismer i vand, red.) et dårligt rygte, som den ikke nødvendigvis skal have. Tværtimod mener jeg, at det er vigtigt, at vi opretholder og øger den industri som en kæmpe ressource i både Norge og resten af verden,« siger Linn Solli.

Lakse-ensilage er importeret til DK og anvendt i biogasproduktionen i flere år. Hededanmark importerer det fx og sælger det videre.

  • 3
  • 1

Opdrætslaks bliver spist levende af ufattelige mængder orm.

Så vidt vides under ufattelige lidelser.

  • 2
  • 2

50 mio døde laks a et kg bliver 50 000 ton biomasse. Det kan konverteres til ca 25 000 ton metan. Norges daglige olieforbrug er ca 33 000 ton. Så nej, det kommer ikke til at flytte noget for alvor. Der er simpelt hen ikke energi nok at hente der.

Dette er ikke nogen undskyldning for ikke at lede efter alternative energikilder. Men vi skal lade være med at fokusere på løsninger der kan udelukkes på under et minut med en lommeregner og lidt basal naturvidenskab.

  • 5
  • 0