Dobbelt så hurtig som almindelig murer: Nu testes murer-robotten Hadrian udendørs
I 2015 lancerede Fastbrick Robotics deres murer-robot Hadrian, der er i stand til at lægge 1.000 mursten i timen og som skulle kunne arbejde dobbelt så hurtigt som en almindelig murer.

Fastbrick Robotics er fortsat i færd med at teste Hadrian og kan nu meddele, at man er begyndt at afprøve Hadrian udendørs på egne prøveområder. Det skriver Fastbrick Robotics’ administrerende direktør, Mark Sheridan, på Fastbrick Robotics’ egen blog.
Mark Sheridan fortæller også, at prøveområdernes omhyggelige design betyder, at alle tests af Hadrian fremover vil tage 5 pct. af den tid, de hidtil har gjort. Det skyldes, at prøveområderne indeholder hver eneste blokkonfiguration og kombination, som Hadrian kunne risikere at møde ude i virkeligheden.
Selskabets seneste video af Hadrian i aktion viser, hvordan robotten under de indendørs tests har konstrueret ydervæggen til et helt enfamiliehus.
Værkstedsfejl: Politiets biler ramt af bremsesvigt
Ugens job: Denne uges Ingeniør-liste indeholder 65 nye jobmuligheder
Bremsefejl på politibiler: »De er livsfarlige at køre med, og vi fraråder al kørsel i bilen«
Gigantisk solcellepark på vej helt uden tilskud: Bestseller køber strømmen
Naboejendom revet ned: Bygning i Aarhus evakueret på tredje uge
Gigantisk solcellepark på vej helt uden tilskud: Bestseller køber strømmen
Enhedslisten: Sådan får vi 1,2 mio. elbiler i 2030
Værkstedsfejl: Politiets biler ramt af bremsesvigt
Værksted bag bremseproblemer hos politiet: »Det skulle vi have gjort bedre«
25.000 m² solceller og en vindmølle i timen: Vækst i sol og vind skal op i gear

- Copenhagen Marriott Hotel
- Teknologisk Institut
Hvis alle huse blev opført således, så ville man ikke skulle tænke så meget over fysisk nedslidning af murere og tilhørende tidlig pension.
Men jeg har svært ved lige at lure om den også kan lægge almindelige mursten med mørtel i mellem. Det ser jo umiddelbart ud til at den sprøjter lim på hver enkelt blok, så at udlægge mørtel er nok et lidt sværere projekt, også i forhold til at gøre det pænt :)
Så vidt jeg kan se er der tale om letbeton blokke, ikke mursten.
Det er beton og ikke mursten, men den sprøjter et klæbemiddel ud mellem beton stenene.
https://www.fbr.com.au/view/hadrian-x
"The blocks are fused together using a special adhesive, which bonds in just 45 minutes, holds stronger and results in greater thermal and acoustic properties than traditional mortar. No more lost days waiting for mortar to dry."
fra: https://www.fbr.com.au/view/faqs
Så kan jeg godt blive betænkelig ved holdbarheden. Klæbemidler holder næppe så længe som mørtel. Spørgsmålet er så hvor lang tid der går før kun tyngdekraften holder sammen på muren?
Så skal der regnes på, hvor mange timer i døgnet den arbejder. Udfordringen er at styre logistik i leverede byggematerialer mm.
Peter - vi har da brugt klæbemiddel til montage af gasbetonblokke, de sidste 50 år, og jeg har ikke hørt nogen advarsel om, at husene var begyndt at styrte sammen.
Den gad jeg godt se, give sig i kast med blødstrøgne teglsten.
Normalt prissættes robotter, så hvis de udfører det dobbelte af en mands job, også skal have en timeløn, der svarer til den dobbelte af en mand. Dertil kræver det en person at overvåge og fejlfinde på dem.
Murerobotter er kendt for, at skal have et stort antal personer til at føde dem. De lægger murestenene og får æren. Men muresten skal placeres manuelt på murerobotettens transportbånd.
Endeligt kommer, at robotter skal programmeres for at udføre et arbejde.
Hvad er det for nogle sorte pinde/stolper/ pejlemærke der farer rundt om "huset" når maskine stabler blokke?
Stable sten til et hus uden isolering.
Er det ikke meget hurtige med nogle store betonelementer?
De skal da spille musik, lave dejlig mad, passe børn eller gamle, fiske eller hvad man nu kan forestille sig at den, af teknologiske landevindinger, frigivende tid kan bruges til.
Fremtiden kan blive fortræffelig, hvis vi vælger det...
:-) Jeg tror faktisk ikke rigtig at vi har andre muligheder, den model vi lever efter lige nu føre direkte i afgrunden aka slider planeten fuldstændig ned...
Nej, den danske økonomi er i høj grad omstillet. Ca. halvdelen af alle arbejdspladser er i det offentlige, og de fleste af dem, er indenfor pasning af syge og ældre, pasning og undervisning af børn og at tage hånd om de socialt lavere stillede og sociale tabere. Hver fattig, kræver to sagsbehandlere. Mange offentlige jobs, er indenfor områder, som vi syntes det er sjovt at arbejde med, men ikke har nogen erhvervsmæssig issue, f.eks. historieundervisning, og forskning i kulturhistorie, socialhistorie og lokalhistorie.
Der er lige knap 20.000 murer i Danmark. Nogle af dem kan nok finde noget andet at lave, evt. på samme fagniveau.
Det er sært, at man har besluttet, at det er et problem i at industrialisere murstenslægning, når nu lignende industrialisering er sket for længe siden i stort set alle større industrier med masser af gevinster til følge.
Robotten kan kun bruges ved nybyggeri. En del af murearbejdet er også ved renovation af ældre huse.
Måske kan man frygte, at murerobotten gør nyere huse billigere, og ældre huse dyrere at bo i end nye. Det kan måske være et problem, da husene så kasseres hurtigere, og dermed kan man sige at robotterne skaber miljøproblemer.
Hadrian bygger sikkert udmærket i de varme lande, men her hvor vi skal have 300 mm isolering (mindst) og dobbeltmur, mangler robotten stadig en del. Og i øvrigt: Vi ser ikke noget til elinstallationerne ? Men de udføres jo ofte synligt, blot hamret på væggen i de varme lande.
Det er sådan en ipad telepresence (robot til at transportere en ipad rundt så det ligner du taler med et menneske), hvis jeg ikke tager meget fejl:
I de “varme” lande er arbejdskraft billig så der kommer robotter sidst...
Elinstallationer fræses i væggen af elektrikeren, som i alle vægge lavet af sten, kun i støbte elementer monteres rørene i væggen under støbning.
...konklusioner bør man lige huske hvor det her foregår.
Australien bygger konstant nyt - har lige været på tre ugers ferie i Perth, Adelaide og Sydney.
>>
I 2015 lancerede Fastbrick Robotics deres murer-robot Hadrian, der er i stand til at lægge 1.000 mursten i timen og som skulle kunne arbejde dobbelt så hurtigt som en almindelig murer.
<<
Forleden var der i DR P1, i forbindelse med diskussione om variabel pensionsalder, so fortalte: "Man er godt mør i kroppen ved fyraftenstid, når man har lagt 500-600 sten om dagen!
Er der virkelig murere som kan lægge en mursten hvert 8. sekund, en hel arbejdsdag?
John Larsson
Genialt navn i øvrigt! Se fx https://masterinvestor.co.uk/wp-content/up...
John - du skal lige have justeret regnemaskinen
7,4 timer a' 3.600 sekunder = 26.640 sekunder : 500 sten = 53,3 sekunder/ sten
Ifølge den artikel som jeg citerer bruger Hadrian 3,6 sekunder pr. sten. Den murer som man sammenligner med bruger følgelig 7,2 sekunder pr. sten. Så lidt skulle der jo korrigeres fra mine 8 sekunder pr. sten. Det er nok en sovjetisk elitemurer fra 1930'erne man sammenligner med!
John Larsson
At Hadrian kan/kunne lægge 1000 mursten i timen lyder for mig helt ude i hampen, når man har set automatiske maskiner/robotter i drift der inkluderer fysiske bevægelser med frem og tilbage bevægelser over afstande på 2x½ - 2x1/1 meter + 2 x positionering og gribe/slippe bevægelser.
Alle deres videoer/simuleringer hvor de klipper i tiden er intet værd.