Dobbelt længde: Her er Danmarks første BRT-busser

Plus4. november 2021 kl. 13:0330
Dobbelt længde: Her er Danmarks første BRT-busser
Illustration: Solaris.
Pris, antal passagerer og batteristørrelse var afgørende for valget i Aalborg.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hele 24,8 meter. Så lange kommer elbusserne på Danmarks første BRT-rute til at være, når de efter planen triller i Aalborg i 2023. Det er den polske busproducent Solaris, som skal levere i alt fjorten treledede ‘Urbino 24 electric MetroStyle’-busser til busoperatøren Tide Bus Danmark. Sådan er det blevet efter en netop indgået aftale mellem de to parter.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
30 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
8. november 2021 kl. 13:17

240 KW effekt Jeg synes 240 KW til 25 m bus med op til 200 passagerer er ret lidt. Særlig med de bakker der er i Aalborg. Men det er der formentlig nogen der har regnet på.

28
6. november 2021 kl. 12:41

Øh, ja - men skal den det hele vejen?</p>
<p>Hvis bussen er 25 m ja

Det er jo faktuelt forkert.

Citat "BRT-busserne kommer nemlig markant hurtigere frem end normale busser, fordi de på størstedelen af ruterne vil få deres helt eget spor".

Så nej, busserne skal ikke have deres eget spor hele vejen.

Og "vil få" er ikke det samme som "skal have".

27
6. november 2021 kl. 11:17

100 km/t på motorvej

22
5. november 2021 kl. 13:36

På rute 5C mellem Herlev Hospital og Lufthavnen har man de sidste år anvendt en ledbus, der masseproduceres, fabrikat MAN Lion`s City GL CNG. Den kører på biogas og kan rumme 147 pass. Bussen accelerere som en Ferrari og skærer sig igennem København på no time. Og den koster sikkert kun en brøkdel af prisen på denne Solaris bus. Den viste bus ser noget gumpetung ud. Mærkeligt, politikere skal altid fide det dyreste og det mindst afprøvede transportmiddel når de handler. Bare tænk på sporvognen i Aarhus.

20
5. november 2021 kl. 12:45

En letbane udvikler hele bydele

Nåh, sådan i modsætning til: "Aalborg Kommune har gang i en hel del byudvikling omkring den kommende BRT-linje".

Forskellen på de to er også, at en BRT løser et problem her og nu.

Hvilket da er positivt, hvis man har et problem her og nu. Det tager jo årevis at anlægge en letbane.

Hvis man vil have fordelen af at køre i egen bane skal den også laves.

Øh, ja - men skal den det hele vejen?

19
5. november 2021 kl. 12:39

Fordelen ved en lang bus fremfor to korte er jo også at man sparer en chauffør.

18
5. november 2021 kl. 12:30

til #16 Det er vel ikke nødvendigt at USB stikket kan overføre data?

17
5. november 2021 kl. 11:39

"El-motorer samlet katacitet på 240KW". KW er effekt.

15
5. november 2021 kl. 10:01

Byg sådan en bus med passagerer i to etager, øg batterikapaciteten til 250 km og den vil være det perfekte offentlige transportmiddel over en kommende kattegatforbindelse.

14
5. november 2021 kl. 09:32

Tjo, men man skal da ikke lægge nye skinner, hvis den skal køre en anden rute. Det er da mere fleksibelt end en letbane, som var diskussionens tema.

Du skal formegentlig lave ændringer de fleste steder bussen skal svinge. Hvis man vil have fordelen af at køre i egen bane skal den også laves. Så selvom den er mere fleksibel, er det ikke som med almindelige busser.

Forskellen på de to er også, at en BRT løser et problem her og nu. En letbane udvikler hele bydele. Dels giver den bedre service, men folk ved også at når skinnerne er lagt forsvinder den ikke lige igen. Så virksomheder lægger sig nær stationer og små byer den kommer forbi bliver større. Her i Århus skriver virksomheder i deres jobopslag, at de ligger nær letbanen.

13
5. november 2021 kl. 01:47

Åh - hvorfor skal danskere altid købe noget der er "Der er tale om »en unik ordre efter europæisk målestok" Hvornår lærer vi at købe noget der er grundigt og godt gennemtestet. Som kan leveres til tiden og som kan serviceres. "Unik ordre" lugter langt væk af endnu nogle indkøbere der har ladet sig forblænde af en flot præsentation, i stedet for at tænke på at de fleste 'bare' vil have noget der virker.

Du misforstår. Der er tale om en rutineret producen af busser og et kendt produkt. Det er bare den første ordre af denne størrelse af lige præcis denne model i Europa

USB ved hvert sæde - Hvorfor? Køreturen tager vel ikke sa lang tid at passagerernes mobiler løber tør for strøm. Igen en unødvendig feature som har set godt ud i salgsmaterialet.

Det koster nærmest intet at lave, men en "klatladning" undervejs kan være guld værd for folk, der er ved at løbe tør. Ikke mindst, hvis billetten ligger på telefonen.

10
4. november 2021 kl. 21:59

Hvad er "state-of-the-art’ LED-belysning"?

9
4. november 2021 kl. 21:45

USB ved hvert sæde - Hvorfor?</p>
<p>Hvorfor dog ikke - det koster jo stort set ingenting i den store sammenhæng.

Det er vel nærmest standard udstyr idag. Og vel ikke relevant for hvordan en bus er fremdrevet eller hvor manager led den har. USB Power port eller USB Power + Data port existere, og har gjort længe, i mange transport midler. Fra min bil, til det Airbus fly jeg sidst var med til USA. Har hvist ikke meget at gøre me "BRT"eller "Let bane". USB snakken høre vel mere under Version2, og om den faktiske service de will levere, herunder er det en "data service".

5
4. november 2021 kl. 16:41

der skal vist den store sætterskippereksamen til at bakke med sådan en treleddet skude??

4
4. november 2021 kl. 16:37

Men projektlederen siger jo hvorfor Letbane er bedre. Aalborg er jo tæt på kapacitetsgrænsen med alm. busser og ved de lange BRT busser løser de det. Letbanetog kan være endnu længere og derfor have endnu større kapacitet.

3
4. november 2021 kl. 16:19

Åh - hvorfor skal danskere altid købe noget der er "Der er tale om »en unik ordre efter europæisk målestok" Hvornår lærer vi at købe noget der er grundigt og godt gennemtestet. Som kan leveres til tiden og som kan serviceres. "Unik ordre" lugter langt væk af endnu nogle indkøbere der har ladet sig forblænde af en flot præsentation, i stedet for at tænke på at de fleste 'bare' vil have noget der virker.

USB ved hvert sæde - Hvorfor? Køreturen tager vel ikke sa lang tid at passagerernes mobiler løber tør for strøm. Igen en unødvendig feature som har set godt ud i salgsmaterialet.