DNA fra danske kvinder og fostre havner i kinesisk database

Plus16. juli 2021 kl. 05:006
DNA fra danske kvinder og fostre havner i kinesisk database
Særligt kvinder som er lidt oppe i alderen, har aborteret tidligt før eller er blevet gravide ved kunstig befrugtning, benytter sig ifølge scanningsklinikkerne af NIPT-tests. Illustration: Pixabay CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
Selskabet bag den såkaldte NIFTY-test, der bruges til screening for kromosomsygdomme som Downs og Turner, som udbydes af private scanningsklinikker herhjemme, samarbejder direkte med den kinesiske folkehær.
Artiklen er ældre end 30 dage

Genetisk data om et ukendt antal danske kvinder og fostre indgår i en kæmpe kinesisk database sammen med blandt andet deres højde, vægt, fostrets køn og nationalitet.

Det sker, når gravide, der vil have sikkerhed for, at deres ufødte barn ikke har kromosomsygdomme som Downs eller Turner, får analyseret blodprøver taget på private scanningsklinikker i forbindelse med en såkaldt NIFTY-test.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. juli 2021 kl. 00:58

Dem, der ikke ønsker deres DNA skal bruges på den måde, skal undlade at tage testen. Det er netop en type test, som der kun kan laves fordi at andre har leveret genetisk materiale. Ønsker man ikke selv at bidrage, så er rimeligt, at man ikke kan få lavet en test. Ønsker man at bidrage til en amerikansk database i stedet, så kan være at man kan få lavet testen i USA eller Rusland, eller hvor man har sit hjerte.

5
16. juli 2021 kl. 22:22

Meld dig ud. Der er overordnet set ikke styr på indsamling af data på de sociale medier og på spredning af vores sundhedsdata. I mellemtiden vil jeg opfordre alle til at meddele Sundhedsdatastyrelsens vævsanvendelsesregister, at dine data ikke må deles. Du kan melde dig ud her.

Jeg har gjort det, og det er ikke kun på grund af sagen på SSI med de 263 kvinders sundhedsdata, men også fordi man ved Corona PCR-test giver samtygge til at ens data kan opbevares og udnyttes til andre formål end Covid-19 forebyggelse. Det er en glidebane, at et af verdens mest gennemregistrerede befolkninger (danskerne) også skal lægge personligt følsomme sundhedsdata til.

4
16. juli 2021 kl. 12:31

På et eller andet tidspunkt, vil tilliden til sundhedssektoren lide så meget, at nogle vil begynde at holde igen med delning af information med sundhedssektoren, nogle vil måske helt udeblive.

Grænsen vil naturligvis afhænge af både udsigten til at død og sandsyneligheden for successfuld behandling og den vil lige så naturligt også afhænge meget af hvordan samfundet ser på det du har behov for behandling for og hvilken gruppe du tilhøre.

Det virker ikke som om, at borgernes tillid til sundhedssektores brug af data, er noget der bekymre vores politiker i nævneværdig grad - højst et pip på tweeter eller facebook, men ikke realt handling. Informationer om vores sundhed er i den grad af vores politikker opfattede som malkekvæ.

3
16. juli 2021 kl. 11:14

Ingen er vel overraskede.

Dette er endnu et eksempel i rækken, hvor ordet "forskning" bruges til at ignorere enhver anstændighed i omgang med sundhedsdata.

2
16. juli 2021 kl. 10:27

Det kinesiske regime er et totalitært diktatur. Alle oplysninger fra Kina er filtrerede, så de stiller diktaturet i det bedst mulige lys. Vi kan ikke stole på noget som helst som bliver meldt ud fra personer eller firmaer i Kina. Tillid er godt, men kontrol er bedre.

1
16. juli 2021 kl. 08:59

"NIPT-testen, som gensekventeres i danske hospitalslaboratorier, er godt nok mindre præcis end biopsien, men indebærer til gengæld ikke samme lave risiko for at abortere fostret."

Skal man heraf læse, at det indebærer en højere risiko? ;)