DMUs luftmålinger risikerer at være fejlagtige over hele landet

DMU's måleresultater for niveauet i luften for partikler mindre end 2,5 mikrometer (PM2,5) er muligvis ubrugelige.

Perspektivet rejser sig i kølvandet på historien om, at DMU's PM10-målinger ved en målestation i København, måtte skrottes, fordi en ny type afskæringshoved på det konkrete måleinstrument, der skulle samle partiklerne op, var stoppet til af insektrester.

For PM10-stationens vedkommende var der tale om en ny type hoved, som kun findes på to målestationer, hvoraf det kun har været den ene af målestationerne, der har været plaget af insektresterne.

Partikel-måleapparatet SM200, som drillede DMU og irriterede Miljøministeren. (Foto: Opsis) Illustration: Opsis

Efter en gennemgang af målestationer landet over, viser det sig nu, at problemet er større end som så. Ifølge DMU er flere af de målestationer, der skal måle for PM2,5 også udstyret med samme type hoved, som den fejlramte PM10-måler i København.

»Nu er vi ved at finde ud af, om vi har et problem, eller om vi ikke har et problem,« siger forskningschef Lars Moseholm fra DMU og tilføjer:

»På nogle af målestationerne sidder de nye hoveder, som jeg lige husker det. Nu er vi ved at tjekke, hvornår vi fik de nye hoveder fra producenterne, og hvornår de blev sat på.«

Og hvis der viser sig, at en eller flere PM2,5-målere også er plaget af insektrester, så ryger resultaterne samme vej, som PM10-målingerne fra H.C. Andersens Boulevard i København.

»Så kasserer vi også målingerne der, for at være på den sikre side,« siger Lars Moseholm, der endnu ikke har noget overblik over, hvor mange målere det drejer sig om.

PM2,5-målingerne er på forsøgsbasis, og der er ikke, som ved PM10-målingerne, en EU-grænseværdi for de noget mindre partikler, men der kommer krav om det, fortæller Lars Moseholm.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er partikler = forurening eller er forurening = partikler?

For en del år siden forsøgte vi at måle flyveaske 1<D<1000 mym før og efter rensning i cykloner.

Vi målte størrelsen D aerodynamisk sorteret efter faldhastighed og fandt flere og større partikler efter rensning i cykloner end inden!

Mikroskopisk analyse viste, at asken indeholdt små kugleskaller, som knustes i cykloner til en masse skår med større faldhastighed og dermed D.

Så DMI må måske ty til sagkundskab for at se på HELE målingen. Hvordan tælles partikler? Hvordan bestemmes deres størrelse?

Er insekter og deres rester forurening eller partikler, som skal tælles med, spørger Tyge

  • 0
  • 0

Hej Tyge jeg formoder du mener DMU (Danmarks Miljø Undersøgelser og ikke dem med vejret.?

/Henrik

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten