DMI: Sådan spredte den radioaktive sky sig over Europa i 2017

Plus28. april 2021 kl. 10:252
DMI: Sådan spredte den radioaktive sky sig over Europa i 2017
Illustration: DMI.
Med en supercomputer og matematisk-fysiske vejrmodeller kan kilden til en radioaktiv sky som den, der i 2017 spredte sig over Europa, lokaliseres. Det viser ny forskning fra DMI og andre meteorologiske institutter.
Artiklen er ældre end 30 dage

I efteråret 2017 registrerede et stort antal målestationer placeret rundt omkring i Europa uventet og pludseligt en isotop af det sjældne grundstof, ruthenium-106, da en radioaktiv sky spredte sig over verdensdelen. Men hvor kom udslippet fra?

Det finder vi måske aldrig ud af, for ingen har til dato taget ansvaret for udslippet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. april 2021 kl. 15:26

Problemet med at vi kan måle alt, er at vi bliver bange for alt

..indtil vi har vænnet os til det. Vejtrafikken er i nogle generationer målt i hoved og hale, og folk oplyst igen og igen om antal skader/drab, klip i kørekort, spøgelsesbilister og beslaglagte biler efter vanvidskørsel. Samt den dødelige sundhedsrisiko ved bilistens manglende motion. Ikke meget tyder dog på, at folk holder op med at vove sig ud på 4 hjul.

Fint nok at befolkningen orienteres om radioaktivitet og måske lærer at skelne mellem store og små risici. Radioaktivitets effekt bliver stadig mere nuanceret af de forskningsprojekter som tidligere forsøgssprængninger, senere Fukushima og endnu senere Tjernobyl har givet data til. Nogle risici bliver droslet ned og andre bliver man så mere obs på. Der er måske også nogle helt grundvidenskabelige gevinster inden for området, altså noget der pt. blot er interessant og evt. engang kan bruges i helt andre sammenhænge.

1
28. april 2021 kl. 14:03

Problemet med at vi kan måle alt, er at vi bliver bange for alt.

Radioaktivitet er forholdsvis let at måle. Vi stiller en detektor op på taget , og får et signal, når en bunke eksotisk partikler driver forbi i en sky.

Vi kan idag måle pesticider i vores drikkevand. Plastik partikler i Øl og Rugbrød. Østrogenrester i vores Fisk. Kviksølv i skaldyr.

Problemet med det er vores måde at formidle det på. Medierne svælger i problemer, og sælger sig på ClickBait, om død og ødelæggelse.

Så vi måler en "radioaktiv sky" og Greenpeace og de andre grønne tosser farer ud og aktiverer deres skare af uvidende, bange mennesker om dette voldsomt farlige problem.

Derfor har vi idag lukket hundrevis af brønde, kasseret tusinder af tons mad og gjort folk bange for sikker energiforsyning.

Anti-vaccine grupperne er det mest strålende eksempel på, hvor dårlige videnskaben er til at formidle sin viden, og hvor afskyelig uansvarligt vores medier håndterer deres ansvar.