DMI: Orkanstyrke, men ikke så voldsomt som i 1999

Illustration: DMI

Ikke siden 3. december 1999 har Danmark oplevet en klasse 4-orkan som den, der ramte landet i går, mandag.

DMI har nu gennemgået og godkendt sine målinger fra i går, og det betyder, at der blev slået danmarksrekord både i registrering af 10-minutters middelvind og i vindstød.

Både ved Kegnæs Fyr på Als og Røsnæs Fyr ved Kalundborg blev middelvindsrekorden fra orkanen den 3. december 1999 på 38,1 m/s fra Rømø slået med registreringen af henholdsvis 38,7 m/s og 39,5 m/s i middelvind målt over 10 minutter. På Als ved Kegnæs Fyr blev der i går målt 53,5 m/s i vindstød, hvor den tidligere vindstødsrekord fra 1999 var på 51,4 m/s på Rømø.

Orkanstyrke indtræffer, når vindstyrken overgår 32,6 m/s, så der var altså tale om orkan i Danmark mandag. Men selv om der blev sat nye danmarksrekorder for vindhastighed, var blæsten ikke så kraftig som orkanen, der passerede landet i 1999.

»Vi klassificerer stormen som en lille klasse 4-storm. I 1999 var der tale om en stor klasse 4-storm. Den væsentligste forskel mellem en stor og en lille er, hvor meget af landet den har ramt,« forklarer Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI.

Varigheden af stormen bliver ikke regnet med i klassificeringen af stormene, men orkanen i 1999 varede længere, hvorimod mandagens storm var et meget intenst lavtryk, der passerede hurtigt ind over landet.

Desuden kan man forstille sig, at hvis man i 1999 havde målt vindhastighederne, som man gør i dag, hvor vindhastigheden bliver målt seks gangen i timen mod én gang i timen i 1999, havde man højst sandsynlig kunnet måle en højere vindhastighed, end hvad der blev målt i går.

»De nye målestationer måler meget oftere end de gamle, også end i 1999. Det gør, at der er større chance for at fange de kraftige vindstød,« fortæller Mikael Scharling.

Desuden påpeger han, at Rømø-måleren brød ned umiddelbart efter, at den havde registreret den tidligere rekord i 1999.

Så orkanen i 1999 var mere voldsom end den, vi så i går?

»Ja, helt sikkert.«

Svært at forudsige
Hos DMI forventede man i går, inden stormen ramte, at der ville blive tale om en stor v2-storm, men den viste sig i virkeligheden at være noget kraftigere. Det forklarer Mikael Scharling med, at det er meget svært at komme med præcise prognoser for ekstremvejr.

»Det gør sig også gældende med nedbør. Når man har vejrsystemer med en relativt lille udbredelse som gårsdagens lille, intense lavtryk, er de svære at beskrive i modellerne. De arbejder med en eller anden opløsning, og når man så har fat i nogle systemer, som er små i forhold til den opløsning, modellen arbejder med, så er det svært at beskrive præcist, hvad der sker,« forklarer han.

DMI har siden i går opdateret og registreret oktoberstormen 2013 på sin stormliste, hvor stormens karakteristika kan sammenlignes med tidligere storme.

STORMS IN DENMARK SINCE 1891.pdf

Emner : Klima