DMI kan ikke genkende problemet der førte til kvælstof-fejl

Illustration: Peter Bondo Christensen/Aarhus Universitet

DMI mener ikke, at de nedbørmålinger, som ifølge Aarhus Universitet, har ført til et underestimat af kvælstofudledningen, er forkerte. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Læs også: Endnu en fejl i kvælstof-beregningerne kan have ført til højere udledning

»Det er særdeles vigtigt for det danske samfund, at DMI’s data er troværdige og understøtter Aarhus Universitets rådgivning af Miljø- og Fødevareministeriet på bedst mulig vis - og vi tager derfor sagen meget seriøst. DMI’s nedbørdata indgår som et enkelt led i en lang kæde af beregninger, der føder ind i de hydrologiske modeller, og et eller andet sted i denne kæde er der tilsyneladende en brist,« forklarer DMI’s direktør Marianne Thyrring, i pressemeddelsen.

Mere regn end modellerne viser

Nedbørsmålingerne fra DMI bliver blandt andet brugt, når Aarhus Universitet og GEUS skal udregne estimaterne for Danmarks udledning af kvælstof. Nedbørsmålingerne blev moderniseret i 2010. Det betød at man skar antallet af målestationer ned fra 150 manuelle målere til 60 automatiske målere, som ifølge DMI er mere præcise.

Ifølge Jyllands-Posten mener både Aarhus Universitet og GEUS imidlertid at moderniseringen har ført til en forkerte nedbørsmålinger som er mellem 10 og 25 procent under den reelle nedbørsmængde. Det kan ifølge de to forskningsinstitutioner betyde, at kvælstof estimaterne gennem de sidste 10 år har været for lave.

DMI kan som sagt ikke genkende det billede af målingerne, men oplyser i pressemeddelsen, at der er klar til at hjælpe med at samarbejde om at fejlen.

Kvælstof-beregningerne bliver brugt når der skal tages politiske beslutninger om miljøet og bliver rapporteret til EU.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det lyder som en voldsom fejl, når man tager i betragtning at de målere der findes må antages at måle korrekt. Fejlen må så ligge i de modeller der interpolerer/ekstrDetapolerer de målte værdier til områder uden målere.

Nu kan regn være meget lokal, og hvis det også er af betydning hvornår på året det falder, så bliver det rigtig besværligt. Men selv med de oprindelige 150 målere har dækningen ikke været væsentligt bedre, så jeg ville gerne se argumenterne for fejlen.

  • 7
  • 0

Så vidt jeg kan læse, så ønsker AU og co. meget mere lokale tal end DMI kan lave ud fra de målinger de har. AU har åbenbart set en art spring i de lokale tal de får leveret. Jeg undrer mig blot over at springet kun går til den ene side.

  • 6
  • 1

Så vidt jeg kan læse, så ønsker AU og co. meget mere lokale tal end DMI kan lave ud fra de målinger de har. AU har åbenbart set en art spring i de lokale tal de får leveret. Jeg undrer mig blot over at springet kun går til den ene side.

Når man har færre målere, må der nok være en tendens til at fange lidt færre af de kraftige lokale nedbørshændelser, selv om disse også tidligere nemt kunne ramme ved siden af målerne. På dage med ujævnt fordelt nedbør, må et mere grovmasket nedbørmålernet også give lidt mindre variabilitet i data, og når man så gridder ud over hele landet får man måske et mere homogent felt, end man gjorde tidligere med flere målere. Jeg vil gætte på, at det er sådanne effekter, der kan spille ind. Men om det er nok til at forklare et spring af den størrelse, som AU mener, at de har observeret? Det er vist det, der hedder "et godt spørgsmål"......

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten