.... er der her links til notater fra Århus Universitet og DMI om sagen:
DMI mener ikke, at de nedbørmålinger, som ifølge Aarhus Universitet, har ført til et underestimat af kvælstofudledningen, er forkerte. Det fremgår af en pressemeddelelse.
»Det er særdeles vigtigt for det danske samfund, at DMI’s data er troværdige og understøtter Aarhus Universitets rådgivning af Miljø- og Fødevareministeriet på bedst mulig vis - og vi tager derfor sagen meget seriøst. DMI’s nedbørdata indgår som et enkelt led i en lang kæde af beregninger, der føder ind i de hydrologiske modeller, og et eller andet sted i denne kæde er der tilsyneladende en brist,« forklarer DMI’s direktør Marianne Thyrring, i pressemeddelsen.
Nedbørsmålingerne fra DMI bliver blandt andet brugt, når Aarhus Universitet og GEUS skal udregne estimaterne for Danmarks udledning af kvælstof. Nedbørsmålingerne blev moderniseret i 2010. Det betød at man skar antallet af målestationer ned fra 150 manuelle målere til 60 automatiske målere, som ifølge DMI er mere præcise.
Ifølge Jyllands-Posten mener både Aarhus Universitet og GEUS imidlertid at moderniseringen har ført til en forkerte nedbørsmålinger som er mellem 10 og 25 procent under den reelle nedbørsmængde. Det kan ifølge de to forskningsinstitutioner betyde, at kvælstof estimaterne gennem de sidste 10 år har været for lave.
DMI kan som sagt ikke genkende det billede af målingerne, men oplyser i pressemeddelsen, at der er klar til at hjælpe med at samarbejde om at fejlen.
Kvælstof-beregningerne bliver brugt når der skal tages politiske beslutninger om miljøet og bliver rapporteret til EU.
.... er der her links til notater fra Århus Universitet og DMI om sagen:
Det lyder som en voldsom fejl, når man tager i betragtning at de målere der findes må antages at måle korrekt. Fejlen må så ligge i de modeller der interpolerer/ekstrDetapolerer de målte værdier til områder uden målere.
Nu kan regn være meget lokal, og hvis det også er af betydning hvornår på året det falder, så bliver det rigtig besværligt. Men selv med de oprindelige 150 målere har dækningen ikke været væsentligt bedre, så jeg ville gerne se argumenterne for fejlen.
Siger DMI virkelig, at de ikke "kan genkende billedet" men " er klar til at samarbejde om fejlen" ?
Så vidt jeg kan læse, så ønsker AU og co. meget mere lokale tal end DMI kan lave ud fra de målinger de har. AU har åbenbart set en art spring i de lokale tal de får leveret. Jeg undrer mig blot over at springet kun går til den ene side.
Eller er modellen ikke så simpel at tilrette, så der skal findes en syndebuk?
Så vidt jeg kan læse, så ønsker AU og co. meget mere lokale tal end DMI kan lave ud fra de målinger de har. AU har åbenbart set en art spring i de lokale tal de får leveret. Jeg undrer mig blot over at springet kun går til den ene side.
Når man har færre målere, må der nok være en tendens til at fange lidt færre af de kraftige lokale nedbørshændelser, selv om disse også tidligere nemt kunne ramme ved siden af målerne. På dage med ujævnt fordelt nedbør, må et mere grovmasket nedbørmålernet også give lidt mindre variabilitet i data, og når man så gridder ud over hele landet får man måske et mere homogent felt, end man gjorde tidligere med flere målere. Jeg vil gætte på, at det er sådanne effekter, der kan spille ind. Men om det er nok til at forklare et spring af den størrelse, som AU mener, at de har observeret? Det er vist det, der hedder "et godt spørgsmål"......
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard