

DMI's målestation ved Summit, som er det højeste punkt på Grønlands indlandsvis, viste 1. og 2. august rekordhøje temperaturer på henholdsvis 2,7 og 4,7 plusgrader.
Allerede den 8. august beskrev DMI dog i et tweet, at et kvalitetstjek havde bekræftet formodningen om, at målingen var for høj.
»Temperaturen på Summit var ikke over 0 grader, hverken torsdag 1. aug. eller fredag 2. aug.,« skrev DMI.
Det er seniorklimatolog John Cappelen, der har lavet kvalitetstjekket af målingerne. Det er en opgave, han normalt udfører ved månedsafslutningen, men de usædvanlige målinger betød, at han tidligere end ellers gik målingerne ved Summit efter i sømmene.
At udføre et kvalitetstjek på måledata er langtfra nogen simpel opgave.
»Det er nærmest en blanding af videnskab og kunst, hvor erfaring er helt afgørende,« forklarer John Cappelen. Ingeniøren vil senere beskrive mere indgående, hvordan John Cappelen og de øvrige meteorologer mere konkret foretager kvalitetsikring af data.
I Grønland vanskeliggøres processen af, at mange målestationer som eksempelvis Summit er svært tilgængelige, og de ligger meget spredt.
Fotos fra Summit viser dog, at målestationen grundet snefald, nu ikke er korrekt placeret i en højde af to meter over overfladen. Det var nok til at afvise målingerne som værende udført under korrekte forhold.
Efter at John Cappelen også har set på data fra juli, fortæller han til Ingeniøren, at han også forkaster alle disse målinger.
Som en konsekvens heraf har DMI nu helt fjernet Summit fra vejrarkivet på hjemmesiden.
Først når en tekniker har været forbi for at bringe målestationen i orden, kan DMI igen bruge data fra deres vejrstation og gøre disse offentligt tilgængelige. Samtidig med det indleder DMI et fremtidigt samarbejde med den amerikanske vejrtjeneste, der også har målinger på Summit.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
»Temperaturen på Summit var ikke over 0 grader, hverken torsdag 1. aug. eller fredag 2. aug.,« skrev DMI.</p>
<p>Men må være en smal sag at sammenligne med de amerikanske målestationer på samme lokation.
Helt klart, temperaturen I 2 meters højde var næppe over frysepunktet.
Men en meter længere nede kunne den godt være det.
2 meter er ikke et tilfældigt valgt tal, det er for at komme op i "det fri vindfeldt over en nyslået græsplæne" som forelæser engang udtrykte det.
- ja, jeg troede også, at målebetingelserne forlængst var standardiserede: 'Engelsk hytte'!?:Interessant post. Det sætter jo spørgsmålstegn ved den normale metode at måle lufttemperaturen i to meters højde. På den anden side er det blevet gjort så mange gange og er så meget en standard, at en ændring er umulig
Interessant post. Det sætter jo spørgsmålstegn ved den normale metode at måle lufttemperaturen i to meters højde. På den anden side er det blevet gjort så mange gange og er så meget en standard, at en ændring er umulig. Alene tanken om alle de justeringer det vil give anledning til gør at jeg forkaster ideen. Normalt vil nærliggende stationer udjævne afvigelser, men på Summit er der ikke nogle stationer nærved.Jeg er blevet gjort opmærksom på denne linkedin-posting, som giver en uddybende forklaring.
</p>
<ul><li>det er måske også netop, hvad DMI (ganske 'stilfærdigt') har gjort? ;)
Samarbejde med amerikanerne på Summit har ikke været formaliseret før, men det kommer til ske i fremtiden, som det er nævnt til slut i artiklen.
Jeg er blevet gjort opmærksom på denne linkedin-posting, som giver en uddybende forklaring.
Ved en senere lejlighed vender vi som lovet tilbage med en større beretning om, hvordan man i praksis udfører sådanne kvalitetssikringer. Jeg tror, der er en god historie her.
- det er måske også netop, hvad DMI (ganske 'stilfærdigt') har gjort? ;)Men må være en smal sag at sammenligne med de amerikanske målestationer på samme lokation
PHK: DMI indikerer det da i artiklen med følgende:
DMI's målestation ved Summit, som er det højeste punkt på Grønlands indlandsvis, viste 1. og 2. august rekordhøje temperaturer på henholdsvis 2,7 og 4,7 plusgrader.
Og derefter:
»Temperaturen på Summit var ikke over 0 grader, hverken torsdag 1. aug. eller fredag 2. aug.,« skrev DMI.
Men må være en smal sag at sammenligne med de amerikanske målestationer på samme lokation.
At sørge for at den måler altid er 2m over sneen???
Tror det ville kræve, at føleren var monteret på en aktuator, der kunne køre 1½ m op og ned i hver retning
Jeg kan blot undre mig over at det kan give flere graders forskel.
Der er ingen der har påstået, eller så meget som bare indikeret at det har forandret målingerne det mindste og der er intet der tyder på at temperaturene har været anderledes end det målte, der hvor sensoren var placeret.
Men det var ikke der temperaturen skulle måles, hvis den skal bruges som SYNOP datapunkt.
At sørge for at den måler altid er 2m over sneen???
Hvis der kræves 2 m højde, så er det selvfølgelig problematisk når det har ændret sig. Jeg kan blot undre mig over at det kan give flere graders forskel. Stationen bør jo have teleskopben, så den kan kompensere for snefald og tø.
hvis den bekræftes defekt.
- og du læste ikke dette?
Fotos fra Summit viser dog, at målestationen grundet snefald, nu ikke er korrekt placeret i en højde af to meter over overfladen. Det var nok til at afvise målingerne som værende udført under korrekte forhold.
En korrekt brug af ? ville løse mislyde.
Her bruges ordet forkaster da korrekt, som "afviser", "kasserer" e.lign
Maybe we can use it in another afsnit!
"forkaster = forecast" = vejrmåling/vejrudsigt?