Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Dit tøj sviner – helt vildt!

Der bliver lavet meget mere tøj i verden, end vi bruger. Illustration: Felicia Österlin

Er du vild med at få nyt tøj? Og ville du ønske, du kunne få nye hættetrøjer, bukser, T-shirts og sneakers hele tiden? Så er du ikke alene. Mange mennesker elsker at få nyt tøj. Derfor køber vi rigtig meget tøj i Danmark. Mere end mange andre i verden, faktisk.

Det er ikke så godt. Eller … det er faktisk virkelig skidt. For tøj er noget af det, der sviner allermest af alle de ting, vi køber. Både, når det bliver lavet, og når vi skal af med det igen.

F.eks. bruger man sindssygt meget vand, når man fremstiller tøj. Både til vanding af f.eks. bomuldsmarker og til rensning. Og de store maskiner, der bruges til at lave stoffet, kræver store mængder energi. Det giver en masse CO₂ i luften, som er dårligt for klimaet.

Der bliver også brugt mange giftige stoffer. F.eks. sprøjtegifte på bomuldsmarkerne, og til stoffet bruger man rensemidler og farvestoffer. Vidste du f.eks., at den blå farve i jeans meget tit er rigtig giftig?

De giftige stoffer går især ud over mennesker i fattige lande, hvor meget af vores tøj bliver lavet. Nogle bliver syge. Og naturen, søer og vandløb bliver forurenet. Tit får arbejderne heller ikke en ordentlig løn. Og nogle steder laves tøjet endda af børnearbejdere.

Brug og smid væk

Alt det fortæller Christine Beate Husøy. Hun er tøjdesigner, og hun arbejder et sted, der hedder Tekstilrevolutionen.

Hun ved en masse om problemerne. Og hun fortæller, at de ser ud til at blive værre. Meget tøj er nemlig så billigt, at vi hellere vil købe noget nyt end at slide det op.

Men Christine fortæller også, at der er mange, der prøver at gøre noget ved problemerne. F.eks. bliver der gjort en hel del for at mindre tøj går til spilde. Og for, at de mennesker, der laver tøjet, får det bedre.

»Der sker f.eks. rigtig meget med jeans. Der bliver brugt mindre af den giftige blå farve,« fortæller Christine Beate.

Når du får noget lækkert nyt tøj, tænker du nok ikke rigtig over, hvor mange lande tøjet har været i – eller hvad det har betydet for Jorden. Illustration: Bigstock

Du kan gøre meget selv

Men desværre går det langsomt. Derfor skal vi alle sammen hjælpe til. Og det allerbedste, vi kan gøre, er at købe mindre tøj og slide det tøj op, vi har, før vi smider det ud. Og så kan vi købe mere brugt tøj i stedet for nyt.

Se, hvordan I regner ud, hvor meget CO₂ jeres tøj udleder:

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Emner : Techie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten