Dit CO2-fodaftryk ødelægger 30 m2 havis hvert år

Vi har hørt det: Havisen smelter, og det går hurtigere end nogensinde før. At de smeltende ismasser bringer uoverskuelige følger med sig, har vi også fået fortalt. Massevis af gange. Alligevel kan konsekvenserne være vanskelige at forholde sig til.

Læs også: Nasa: Isen på Grønland og Antarktis smelter hurtigere end nogensinde

I et forsøg på at få folk til forstå, hvordan de bidrager til de globale klimaændringer har forskere fra Max-Planck-Insitut für Meterologie i Hamborg regnet på de direkte konsekvenser af den gennemsnitlige vesterlændings CO2-fodaftryk. I dette tilfælde omsat til afsmeltning af havis omkring Arktis.

Ifølge forskerne, der har udgivet deres resultater i en artikel i Science, svarer den gennemsnitlige vesterlændings årlige udlænding af CO2 til, at vi hver især ødelægger 30 m2 arktisk havis. Hvert år.

Halvdelen af havisen forsvundet på 40 år

Havisen i Arktis smelter så hurtigt, at det er kommet bag på de fleste forskere, og afsmeltningen er blevet et af de tydeligste tegn på de klimaændringer, som vi efterhånden ser flere og flere resultater af.

Læs også: Joker i klimaberegninger: Havis fjerner CO2 fra luften

Forskerne fra Max-Planck-Insitut har analyseret havisens udbredelse fra 1953 til 2015. Samtidig har de kortlagt de globale CO2-udledninger, og resultaterne viser en direkte sammenhæng mellem udledningen og afsmeltningen af havis omkring Arktis, hvor isen er svundet med 50 procent de sidste 40 år.

Læs også: Klimaaftale er utilstrækkelig: CO2-udslip skal skæres med 25 procent mere

Samtidig indikerer resultaterne, at Arktis om 20 år vil være helt isfri om sommeren. Selv med de nuværende løfter fra klimaaftalen i Paris, der i dag er trådt i kraft.

Simpelt regnestykke

Regnestykket bag den nye forskning fra Max-Planck-Insitut er simpelt. For hvert ton CO2, en person udleder, forsvinder 3 m2 arktisk havis om sommeren.

Læs også: Ny forskningsstation skal belyse klimaændringer i Arktis

Forskerne har baseret deres resultater på det årlige gennemsnitlige CO2-fodaftryk blandt befolkning i de rigeste 35 OECD-lande.

Aftrykkene er klart størst i USA, Canada og Australien, hvor hver person i gennemsnit udleder 16 ton CO2 om året og dermed er indirekte årsag til, at næsten 50 m2 arktisk havis forsvinder hvert år i sommerhalvåret.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tak (Jeg havde faktisk googlet det inden jeg spurgte).

Jeg mener stadig at det er en underlig måde at opgøre det på, når der er så stor variation i tykkelsen.

Det er klart at det er lettere af finde arealet, men der er stor forskel på 0.1 mm tykkelse og 10 meter.

Arealet er selvfølgelig i sig selv er interessant mht. reflektion.

 • 0
 • 0

Ville være en bedre enhed at oplyse den slags tal i.

Men deres tal er pr tons udledt Co2. Er det så med/uden den varme udvikling der er når vi afbrænder fossiler inkl. A-kraft?

1 kg is skal bruge 333 kJ ~ knap 0,1 Kwh varme for at smelte.

I afrundede tal: 1liter fossil olie(benzin/diesel) kan smelte ca 10kg is 5 Kwh strøm fra A-kraft/kul/biomasse (50% effektivitet) smelter også ca 10kg is

 • 0
 • 0

citat: Vi har hørt det: Havisen smelter, og det går hurtigere end nogensinde før. At de smeltende ismasser bringer uoverskuelige følger med sig, har vi også fået fortalt. Massevis af gange. Alligevel kan konsekvenserne være vanskelige at forholde sig til.

Når havisen er forsvundet, så er den nok smeltet?

Hvilke uoverskuelige følger skulle det medføre ?

citat: Samtidig indikerer resultaterne, at Arktis om 20 år vil være helt isfri om sommeren. Selv med de nuværende løfter fra klimaaftalen i Paris, der i dag er trådt i kraft.

Om 20 år vil Arktis være helt isfri ? Betyder det, at også al landjord ligger isfrit om sommeren ?

Jeg må sige, at artiklen ikke er særlig velformuleret og med misvisende oplysninger. Lidt for meget over i den populistiske grøft.

 • 0
 • 0

Når havisen er forsvundet, så er den nok smeltet?

Hvilke uoverskuelige følger skulle det medføre ?

"Havisen er ikke kun vigtig for udviklingen i Arktis, men i hele verden.

Havis er hvidlig i farven. Det betyder, at en stor del af solens energi bliver kastet tilbage – eller reflekteret – ud i verdensrummet. Åbent vand er derimod meget mørkere. Det betyder, at det optager en meget større dele af solens energi. Man kalder det ”Albedo-effekten”. Man siger, at det mørke havvand har lavere albedo. Is og sne har højere albedo.

Hvis hav-isen i Arktis forsvinder om sommeren, hvor der er mest sol, så kommer den mørke havoverflade frem. Når den mørke overflade optager energi fra Solen, bliver den omdannet til varme i havet" http://www.detnyearktis.dk/node/32

 • 0
 • 0

Hvis hav-isen i Arktis forsvinder om sommeren, hvor der er mest sol, så kommer den mørke havoverflade frem. Når den mørke overflade optager energi fra Solen, bliver den omdannet til varme i havet"

Uhyre tydeligt formuleret. Men John, jeg har også forsøgt at forklare disse åh-så-simple ting for dem der VIL ødelægge vore børns liv, men nogle mennesker er bare så destruktive af natur at der ikke er noget at gøre. Desværre.

Hvad jeg ikke forstår er hvorfor man bliver ved -

 • 0
 • 0

Man bliver nok ved, fordi vi er blevet for rige. Mange folk knokler for at tjene penge til 2 biler, som er nødvendige for at kunne knokle, samt sommerhus, båd og golfspil, som de knap nok har tid til alligevel. Muligvis ville en del nok gerne have lidt mere fritid, men det ville så give afkald på nogle af de ovennævnte ting. Mange kan måske heller ikke vælge f.eks. kun at arbejde 30 timer om ugen, men bliver måske presset af arbejdsgiveren grundet konkurrenceevnen til at tage overarbejde. Det kan være svært at vælge den gyldne mellemvej. Mange pendler ligeledes over store afstande. Nogle virksomheder som har flere afdelinger, bytter nærmest rundt på folk, så den ene skal køre fra A til B og den anden fra B til A. Det giver i sig selv mere trafik med CO2 udledning til følge. Mange vil gerne holde ferie (når de endelig har tid), ved at flyve til sydens sol og varme 4 gange om året. Det giver også CO2 udledning. Senest er der kommet frem, at selv om folk isolerer deres huse, bruges lige så meget varme som før. Det er fordi der nu skal være behageligt varmt i hele huset året rundt, selv uden at man tager indesko og en ekstra sweater på. Måske isoleres de endda så meget at der bliver så varmt om sommeren at der nu skal køleanlæg til, for varmen i en hedebølge kan jo ikke klares uden køling nu. Mange flere eksempler kunne nok findes. Blot til inspiration.

 • 0
 • 0

Men John, jeg har også forsøgt at forklare disse åh-så-simple ting for dem der VIL ødelægge vore børns liv, men nogle mennesker er bare så destruktive af natur at der ikke er noget at gøre. Desværre.

Det lyder som en typisk klimadepression, som du bør gøre noget ved. Det første er måske, at din opfattelse af tingenes tilstand ikke nødvendigvis er rigtig. Den anden er, at det ikke bliver rigtigere af at have flertal. Tænk på lemmingeffekten.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten