Disse kandidater kæmpede om Ingeniørens Produktpris 2014

28. november 2014 kl. 11:25
Her kan du få et overblik over de virksomheder og produkter, der har kæmpet om Ingeniørens Produktpris 2014.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniørens Produktpris 2014 har været omgivet af spændende bud på, hvordan vi løser en lang række af hverdagens udfordringer gennem innovative og nyskabende produkter. Du kan her læse om de indstillede virksomheder, som dog i denne omgang ikke løb med sejren, men som stadig har bidraget med et stærkt felt i Produktpris-konkurrencen anno 2014.

Smart dåseåbner gemmer værdifuld aluminium

Det lille danske firma Benoki har bygget en dåseåbner, der ved hjælp af fire kæber og en kopformet kniv skærer toppen af dåser. Det eneste man skal gøre er at hive i et håndtag. Dermed kan man indsamle og genanvende den del af dåsen, som er mest værd. Benoki Canverter var nomineret til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Bæredygtighedsprisen’, ‘Velfærdsprisen’, ‘Iværksætterprisen’ og ‘Innovationsprisen’.

3D-printet undervandskamera kommer helt tæt på fiskene

Nu er det for første gang muligt for fiskere at optage under vand på dybder ned til 100 meter. Kameraet optager i HD-kvalitet, og selve huset er 3D-printet. Bag det unikke kamera står firmaerne Svendsen Sport og MOEF A/S. Water Wolf HD UW1, som kameraet hedder, var nomineret til Ingeniørens Produktpris i kategorien ‘Iværksætterprisen’, fordi man ikke tidligere har kunnet undersøge, hvad der sker, inden fisken bidder på krogen.

Undgå løbeskader med sensor bygget på algoritmer

30 sekunders løb giver cirka 90 skridt. Mere skal der ikke til for at mO2tion-teknologien kan måle, om man træder skævt, lægger særlig vægt på højre ben eller andre elementer, der i værste fald kan give skader. På blot 60 sekunder bruger sensoren algoritmer og en cloudserver til at analysere sine data. Sensoren var nomineret til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Innovationsprisen’, ‘Iværksætterprisen’ og ‘Velfærdsprisen’.

Høretelefoner kan måle din puls

Jabra Sport Pulse Wireless er en ny type høretelefoner, der sender lys gennem brugerens ører, der så reflekterer blodstrømmen. Sammen med en app kan det avancerede headset måle hjerterytmen, samtidig med at man hører musik gennem selvsamme enhed. Jabra Sport Pulse Wireless var nomineret til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorien ‘Innovationsprisen’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jabra Sport Pulse. Illustration: Jabra.

Slut med besværlige kabler ved præsentationer

Airtame er en ny open source-bygget dongle, som forbinder eksempelvis en bærbar og en fladskærm uden brug af kabler. Airtame understøtter iOS, Android, Windows Phone, Mac OS, Windows og Linux. Airtame Aps, firmaet bag systemet, har allerede modtaget ordre fra blandt andre Microsoft og Nasa. Airtame var nomineret til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Globalprisen’, ‘Iværksætterprisen’ og ‘Innovationsprisen’.

Papskraldespand gør festival-arbejdet nemmere

Grundidéen bag Dropbucket er simpel. Hele skraldespanden er af pap og kan dermed smides ud sammen med indholdet. Samtidig kan skraldespande stå op af sig selv, så man på festivaler og lignende er fri for affaldsbeholdere. DropBucket var nomineret til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Globalprisen’, ‘Iværksætterprisen’ og ‘Innovationsprisen’.

Trinløs stol sikrer korrekt siddestilling

Firmaet OktaviaChair har skabt en ny stol, der justeres trinløst uden gaspatron, og som fungerer ved, at en gummikerne spænder om et pulverlakeret stel. Jo tungere man er, desto strammere spænder sædet sig fast til stellet. Stolen kan bruges af både børn og voksne, og sædet hælder fire grader nedad, så man sidder korrekt uanset alder. OktaviaChair var indstillet til Ingeniørens 'Velfærdspris', 'Innovationspris' og 'Velfærdspris'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her OktaviaChair, som virksomheden håber både kan slå igennem på det danske marked og i udlandet Illustration: Jens Peter Engedal.

Her er æggebakken du kan vaske

Den store ægproducent Hedegaard er gået sammen med Kjærulff Design og har lavet æggebakkernes legoklodser. Med en kun 0,35 millimeter tykkelse og muligheden for at smide dem i opvaskemaskinen er de nye Eggplay-bakker en simpel optimering af den klassiske æggebakke. Eggplay var indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorien ‘Innovationsprisen’.

Forstærket kabinet gør ekkolod mere præcist

Danske Teledyne står bag en helt ny type ekkolod, der har et langt kraftigere kabinet til sin sonar-processor. Det er mere til at give mere sikker og præcis scanning af havbunden. Samtidig er enheden meget mobil og har et godt eksportpotentiale. Derfor var SeaBat T20-P indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorien ‘Globalprisen’.

Aldrig har så klart gadelys været så miljørigtigt

Vialume1 lyder måske som et rumskib, men faktisk er den helt ny type LED-lys til gadebelysning. Systemet udnytter en stor optisk linse, kraftige LED-plader og et PCB-board til at koncentrere lyset bedre. Dermed sænkes kontrasten, så lyset blænder mindre. Vialume1 var indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorien ‘Innovationsprisen’.

Danskudviklet flygtningelejre kræver intet værktøj

LifeShelter er navnet på en helt ny type flygtningelejre, hvor grundidéen er, at man ikke skal bruge værktøj til at samle selve husene. I stedet består LifeShelter af to konvekse dele, der sættes sammen på midten og dermed danner et tag. Husene klarer alt fra ørken til indlandsis og var indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Velfærdsprisen’, ‘Iværksætterprisen’ og ‘Innovationsprisen’.

Her er det LifeShelter under opførelsen. Illustration: EverShelter.

Redningsstige med solceller og LED-lys

Traditionelle redningsstiger er grå, uden lys og derfor usynlige. Trygfonden har derfor skabt en ny type redningsstige ved havne, der er orange, har indbygget LED-lys og drives af solceller på toppen. Selve trinnene er belagt med skridsikkert gummi, som man nemt kommer op i tilfælde af et uheld. Den nye redningsstige er indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Innovationsprisen’ og ‘Velfærdsprisen’.

Oktoberfest? Vi præsenterer ølhandsken

Så er det godt nyt til ølhungrende oktoberfest-gæster verden over. OktoberFist er navnet på en ny type ølhandske, der skåner håndleddet, når ølgæster bærer rundt på op til 2,3 kg tunge ølglas. Handsken har tilmed en lille lomme til kreditkort og lignende. OktoberFist, der er danskudviklet, er indstillet til Ingeniørens Produktpris i kategorierne ‘Iværksætterprisen’ og ‘Innovationsprisen’.

Vindueshaspe i stål er næsten umulig at bryde op

Det danske firma Lindrucker har nytænkt en ældgammel opfindelse – vindueshaspen. En ny konstruktion i massivt stål gør haspen praktisk talt umulig at ødelægge for tyve. Firmaet har samtidig arbejdet sammen med designere, der har skabt en tidløs udformning. Den nye haspe er nomineret til til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Velfærdsprisen’, ‘Iværksætterprisen’ og ‘Innovationsprisen’.

Biomasse-anlæg renser skadelige stoffer fra tekstiler

Tøjproduktion er lig med forurening fra flygtige organiske stoffer, VOC. Dall Energy har leveret en løsning til det amerikansk marked, som destruerer 98 procent af de skadelige VOC-stoffer, og Dall Thermal Oxidizer er verdens eneste CO2-neutral af sin slag. Løsningen er indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014 i kategorierne ‘Bæredygtighedsprisen’ og ‘Globalprisen’.

Ny Grundfos-pumpe er et farvel til remtræk, kobling og oliesystemer

Grundfos har sat en række interne iværksættere til at fjerne remtræk, kobling og besværlige oliesystemer på en af virksomhedens populære pumper til afsaltningsanlæg. Vægten er gået fra 1.200 kg til 300 kg, alt imens pumpen stadig kan opbygge et tryk på 82,7 bar. Dermed har Grundfos endnu engang formået at viderebygge på sin unikke pumpekonstruktion. Denne gang mere eller mindre uden hjælp fra udviklingsafdelingen.

Solbrønde gemmer solcelle-energi i jorden

Overskydende varme fra solceller kan nu gemmes i jorden, så energien i stedet kan udnyttes om vinteren. Brøndene kan hæve en varmepumpes ydeevne, så 3/4 af udgiften til oliefyr kan barberes væk. Virkningsgraden på varmepumpen kan derfor hæves fra 3 til 6. Dele af energien kan også bruges til at oplade eksempelvis elbiler.

Insulinpen fra Novo kræver kun et let tryk

Med kun et svagt tryk på knappen til indsprøjtning hjælper Novo Nordisks nye insulinpen FlexTouch diabetespatienter til en mere rolig indsprøjtning. Selve pennen indstilles med et drejegreb, men den udvider sig ikke i længden, som normale penne gør. En nyudviklet fjeder sikrer samtidig, at pennen føles rolig, når man sprøjter insulinen ind i huden.

Batteristol hjælper mennesker, der er faldet

Raizer hedder en ny, danskudviklet batteristol, som kan løfte mennesker, som er faldet, op igen. To symmetriske gearkasser klarer et moment på 320 Nm og løft på op til 150 kg. En fuld opladning kan klare 100 løft. Stolen består af seks store dele, der kan samles af plejepersonalet på under fem minutter. Og selve stolen styres med en fjernbetjening.

Overvåg dit ventilationssystem pr. email

Tekstilkanaler til ventilation af kontorer, huse og lignende kræver rengøring. Med danske InTex kan en sensor og en masterenhed overvåge ventilationskanaler og sende en email til teknikerne, når kanaler trænger til rengøring. En webportal indekserer samtidig de enkelte sensorer, når man hurtigt finder frem til den tilstoppede.

Pottesystem til planvægge undgår overvanding

Et rørsystem til overskudsvand, der går lodret ned igennem hele en planvægs mange potteplaner og ned til et bundkar. Det er idéen bag Natural Greenwalls. Systemet er beregnet til at holde omkostninger og vedligeholdelse af plantevægge nede ved at undgå overvanding og dermed sygdomme i planterne.

Verdens første høreapparat med musik i er dansk

En opkobling i frekvensområdet 2,4 GHz, som minder om en Bluetooth-deling. Det princippet i høreapparatet Linx fra danske GN Resound, der verdens første høreapparat med musik i. Brugerne kan både styre bas og diskant og kan ved hjælp af geotracking sætte systemet op, alt efter om personen befinder sig på sofaen hjemme eller på kontoret.

Trådløs chip holder øje med din kuffert på rejsen

Air.Go udnytter den trådløse Radio Frequency Identification (RFID) til at holde øje med din kuffert på rejsen, så den hele tiden kan spores. Teknologien bruges i en stribe internationale lufthavne og nu også i Aalborg til selve indcheckningen. Passageren printer det klassiske bånd til håndtaget, nu med indbygget RFID-chip, som man også kender fra eksempelvis Rejsekort.

Læs om vinderen af hovedprisen og de fem delvindere her

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger