Disse 2 formuleringer skader dit CV

Illustration: Tegning: Lars Refn

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 06/07-2017

Et CV bør ikke handle ikke om, hvad man kan, hvad man skal, eller hvad man burde. Det bør derimod skitsere, hvad man har opnået i sin karriere - hvad man har gjort.

Nye muligheder hver dag. Find det rette job for dig.

Sådan forholder det sig hvert fald, hvis man spørger forfatter og karriererådgiver Chrissy Scivicque. Ifølge hendes blog på US News består de fleste CV’er af et overblik over de stillinger, man har haft og nogle beskrivende punkter under hver enkelt stilling. 'De punkter vægter rigtig meget', skriver Chrissy Scivicque. Netop derfor er det vigtigt at formulere dem hensigtsmæssigt.

De følgende to formuleringer gør mere skade end gavn og kan i værste fald indikere, at CV’et enten er en gengivelse af en jobannonce eller en generisk opremsning, som er svær at blive klog på. Ingen af delene vil vække interesse hos læseren, så lad dig inspirere og brug noget tid på at gennemarbejde punkterne i dit CV.

»Ansvarlig for …«

Det eneste, denne vending fortæller læseren, er, at du har haft pligter, men den siger ikke noget om opnåede resultater. For eksempel: 'Ansvarlig for projektering af byggeprojekter.'

Ifølge Chrissy Scivicque vil de færreste personaleansvarlige lade sig imponere af en sådan sætning. Men de vil muligvis undre sig og tænke: 'Du var ansvarlig, men gjorde du det rent faktisk?'.

Masser job inden for design og udvikling. Tjek Jobfinder.

I stedet for at fokusere på opgaven, så forsøg at beskrive, hvordan du udførte den, og hvilke resultater du opnåede.

Måske er der dele af dit CV, som ikke kan erstattes med de helt store, bevingede ord. Men det er en god idé at omformulere sætningen og begynde den med et stærkt handlingsverbum. Som inspiration kan du se denne liste over engelske ‘action verbs’.

»Evne til …«

Dette er en anden vending, som beskriver noget, du kan, men som siger ikke noget om, hvorvidt du har gjort det. Det kunne for eksempel være sætningen:

'Evne til at bevare overblikket og arbejde produktivt i samarbejde med andre.'

Se Jobfinders udvalg af job inden for projektledelse.

Det lyder godt, men i bund og grund er det meningsløst, skriver Chrissy Scivicque. Hvordan ved læseren, at det passer? I virkeligheden beder man læseren om uden videre at stole på én.

I stedet kan du henvise til en specifik situation, hvor du bevarede overblikket eller nævne et projekt, hvor du samarbejdede med andre. Endnu bedre: Se om du kan komme i tanker om et specifikt resultat af den erfaring - noget der havde en positiv indflydelse på projektet eller virksomheden generelt. Omformulér sætningen til at give et bevis på den evne, som du hævder, du har.

Kan du ikke nævne en konkret situation, hvor du gjorde brug af evnen, er det bedre at stryge punktet fra dit CV.

Læs også: Fem råd der forbedrer dit CV

Denne artikel har tidligere været bragt på Jobfinder. Vi genudsender løbende de bedste artikler fra arkivet. Udgivet første gang 10/03/2016.