Dispensation er i hus: Skibakken oven på Amagers affaldsforbrænding åbner til oktober

12. juli 2019 kl. 10:435
Dispensation er i hus: Skibakken oven på Amagers affaldsforbrænding åbner til oktober
Ingeniørens journalist Niels Møller Kjemtrup ¨prøvekørte skibakken på taget af Amager Bakke allerede tilbage i februar. Nu satser Amager Bakke på at åbne til oktober. Illustration: Irfaan Khan.
En række nye vandtanke har fået Arbejdstilsynet til at godkende skibakken oven på forbrændingsanlægget Amager Bakke. Der mangler dog fortsat en række andre tilladelser før skiløberne kan suse ned af forbrændingsanlægget i hovedstaden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ski-entusiaster kan krydse 4.oktober af i kalenderen. Den dag forventer Amager Bakke at åbne sin 1.000 m2 store skibakke på taget af det nye store forbrændingsanlæg.

Skibakken har kostet omkring 90 millioner kroner og skulle egentlig være åbnet tilbage i 2017, men er blevet udskudt af flere omgange, senest i maj, hvor Ingeniøren kunne fortælle, at Amager Bakke ikke havde fået den nødvendige dispensation fra Arbejdstilsynet til at lade skiløbere køre over forbrændingsanlæggets store kedler.

Læs også: Amager Bakke mangler tilladelse til skiløb

Den har Amager Bakke nu fået, og derfor tør de nu igen sætte dato på en reel åbning af skibakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire lifter bringer skiløberne i et roligt tempo op ad skibakken Illustration: Irfaan Khan.

»Byggeriet er stort set færdigt, og inden der kan åbnes for skiløb, mangler kun gennemførsel af en mindre række tests på energianlægget og tagfladen, samt indsamling af dokumentation der sikrer, at færdsel på tagparken foregår efter forskrifterne. Når disse to punkter er opfyldt, kan den endelige ibrugtagningstilladelse fra myndighederne indhentes og Amager Bakke kan åbne, skriver Amager Bakke i en pressemeddelelse.

Sagens kerne handler om, at Arbejdstilsynet som udgangspunkt ikke tillader at kedelrum er placeret over eller under rum, hvor personer hyppigt opholder sig. Det skyldes den - meget lille - teoretiske risiko for, at skiløbere bliver kogt ihjel i tilfælde af en ulykke.

Nu har Amager Bakke fået godkendelse til at lade skiløberne køre oven på forbrændingsanlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har gennemført et stort projekt, hvor vi blandt andet har introduceret en række store vandtanke, for at være helt sikker på at vi kan slukke bålet på risten, hvis det bliver absolut nødvendigt. Vi har også lavet en masse andre sikkerhedsforanstaltninger, så vi med usvigelig sikkerhed kan sige at vi har verdens absolut mest sikre affaldsenergianlæg,« siger Jacob Simonsen, direktør for ARC (Amager Ressource Center, tidligere Amagerforbrændingen).

ARC er bygherre for selve affaldsforbrændingen Amager Bakke og stiller sin tagflade til rådighed for Fonden Amager Bakke, der opfører det rekreative anlæg. Fonden har valgt sin operatør, Copenhill A/S, til at drive det rekreative areal.

Læs også: Cowi svarer på Arbejdstilsynets bekymring: Sikkerheden i orden på Amager Bakke

Illustration: MI Grafik.

Mangler stadig en stribe tilladelser

Løjpen bliver i alt 450 meter – fra en sort pist med næsten 45 graders hældning i toppen, til hvad der mest minder om en iset, underligt præpareret børnebakke i bunden. Det hele forbundet af fire lifter.

Selvom den vigtige dispensation fra Arbejdstilsynet nu er sikret, så er vejen til åbningen ikke helt uden bump på vejen.

»Vi mangler stadig en godkendelse af skiliften, ligesom der mangler et par andre mindre godkendelser. Arbejdstilsynets dispensation er givet under forudsætning af, at vi får alle andre myndighedsgodkendelser på plads, og det arbejder vi intensivt med nu,« siger Jakob Simonsen.

Skiliften skal godkendes efter EU’s såkaldte tovbane-direktiv. Da der langt hver dag godkendes skilifte i Danmark, er tilladelsen ikke helt lige til. Skibakken mangler også at blive godkendt af politiet som en forlystelse efter EU’s forlystelsesdirektiv.

Når alle de specifikke tilladelser er i hus, kan Amager Bakke derefter endelig søge om en samlet ibrugtagningstilladelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er I sikre på at skiløberne kan krydse 4. oktober af i kalenderen, og stole på at I åbner?

»Vi spænder fjederen og gør alt, hvad vi kan. Vi mener, at det er en realistisk dato, men det er ikke kun op til os. Vi er også afhængige af andre aktører. Men vi arbejder målrettet på at det hele skal gå i en højere enhed,« lyder det fra Jakob Simonsen.

Læs også: Copenhill åbnet: For fuldt skrald ned ad Amager Bakke

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
13. juli 2019 kl. 04:54

Hvorledes kommer man af med de enorme dampmængder der dannes ved at slukke bålet med vand ??

3
12. juli 2019 kl. 18:51

" til hvad der mest minder om en iset, underligt præpareret børnebakke i bunden."

Den tekst må være snuppet lige fra reklamematerialet...

Jeg tror i øvrigt ikke på, at den sorte piste kommer i nærheden af 45°. Jeg har ved en enkelt lejlighed været nødsaget til at tage turen op ad denne del af taget til fods, og det var slet ikke så stejlt.

45% ville nok være mere realistisk.

Til sammenligning er den berygtede Harakiri-piste i Østrig på 78%, svarende til 38°. Det er så stejlt, at man er nødt til at trække pistepræpareringsmaskinerne op i kabler - de kan ikke stå tilstrækkeligt fast med larvefødderne.

2
12. juli 2019 kl. 11:24

Nogen har formøblet et ettal, størrelsen er 11.000 m2.

1
12. juli 2019 kl. 11:04

Det lyder som meget småt? Der står også, at det svarer til 1½ gange en fodboldbane - det må i så fald være en bane til miniputter... Og hvorfor skal alt omregnes til fodboldbaner, som jo ikke engang har en fast defineret størrelse? Hvad er der galt med m² og ha til voksne mennesker?