Discovery vender hjem efter dramatisk reparation

Hvis vejret arter sig, vender rumfærgen Discovery i dag hjem fra en af de hidtil længste og dramatiske missioner.

De seneste dage har Discovery afleveret det nye 15,7 ton tunge Harmony-modul til rumstationen, repareret et iturevet solpanel og udskiftet en af de tre permanente astronauter.

Den eneste udestående opgave, som astronauter ikke fik gennemført på stationen, var at finde årsagen til de metalspåner, som blev fundet i Alpha-ledet til det ene solpanel. Discovery har dog prøverne med hjem, så man via analyser kan finde ud af, hvor de stammer fra.

Discovery blev i mandags frakoblet rumstationen og foretog derefter den obligatoriske rundflyvning om rumstationen. Efter en inspektion af rumfærgens underside kunne Nasa erklære den fejlfri og klar til at vende hjem.

Astronauter har trænet landing på bærbar computer

I går havde astronauterne travlt med at pakke sammen og afprøve rumfærgens systemer inden hjemturen ned gennem Jordens atmosfære.

Rumfærgekaptajn Pamela Melroy startede en af rumfærgens strømgeneratorer og afprøvede bl.a. rumfærgens flaps. Efterfølgende øvede både hun og pilot Georg Zamka sig i landingen i en simulator på en medbragt bærbar computer.

Vejrudsigten for en landingen i Florida i dag er lovende, så Nasa har valgt ikke at aktivere de to alternative landingssteder i Californien og New Mexico.

Hvis Discovery lander i første forsøg i dag, bliver det kl. 19.02. Inden da vil bremsemotorerne være blevet affyret omkring kl. 18.03 dansk tid.

Skulle vejret alligevel drille, forbliver Discovery i rummet og forsøger i stedet at lande i morgen i Florida eller Californien. Under alle omstændigheder skal Discovery hjem senest på fredag, så her vil Nasa aktivere alle tre landingssteder.

Oprindelig var det meningen, at Discovery skulle have foretaget en natlanding, men efter at mission blev forlænget på grund af det iturevne solpanel, har Nasa valgt at få astronauterne hjem ved en daglanding, som er mere sikkert.

Besætning på rumstation kaster sig ud i nye rumvandringer

Efter afskeden med Discovery har besætningen på rumstationen fået travlt. Peggey Whitson, Yuri Malenchenko og Dan Tani skal nå at gennemføre tre rumvandringer og flytte Harmony-modulet ud på sin endelige plads, inden den næste rumfærge, Atlantis, til december ankommer med det europæiske Columbus-laboratorium.

Den første rumvandring er planlagt til 9. november, hvor Harmony gøres klar til flytningen. Den 12. bliver modulet flyttet med rumstationens robotarm, og den 14. bliver tilkoblingsporten flyttet ud for enden af Harmony.

Herefter skal der gennemføres to rumvandringer 20. og 24. november for at forbinde Harmony til rumstationens systemer.

Dokumentation

Nasa om STS-120 missionen