Direktør for Serum Institut: Alle blev overraskede over, hvor komplekst det var at skille it-systemerne ad

7. juni 2017 kl. 15:302
Direktør for Serum Institut: Alle blev overraskede over, hvor komplekst det var at skille it-systemerne ad
Illustration: wikimedia commons.
It-problemer var en af hovedårsagerne til, at salget af statens vacccineproduktion trak ud. Alle data fra Statens Serum Institut skulle nemlig skilles ad.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ole Jensen, vicedirektør fra Statens Serum Institut, tøver ikke, når han bliver spurgt, hvad der var det væsentligste, som gik galt under frasalget af instituttets vaccineproduktion. Et frasalg, der ifølge en kortlægning, som Ingeniøren har foretaget sammen med HK Stat Bladet, endte med at koste staten mindst 959 millioner kr.

»Alle hele vejen rundt, også vores konsulenter, blev overraskede over, hvor komplekst det var at adskille it-systemerne og data ad. Det er ikke gjort mange gange før, og der er meget høje kvalitetskrav og nøje kontrol med farmaceutisk produktion, som gør det ekstra vanskeligt,« siger Ole Jensen.

Læs også: Regningen til staten for salg af SSI’s vaccineproduktion: Mindst 959 mio. kr.

»Ét er at overdrage produktionsanlægget, men vi skulle også dokumentere, at de nye it-systemer fungerer nøjagtig som de gamle. Det har i sig selv forsinket salgsprocessen et år.«

Sådan forløb salget

2011 Finanslovsaftale kræver rabat på vacciner. Rabatten skal stige år for år og i 2016 nå 72 mio. kr.

2013 Regeringen bestiller konsulentfirmaet PwC til at skrive den rapport, som lægger op til at splitte Statens Serum Institut op og sælge Diagnostica og vaccineproduktionen.

Marts 2014 Regeringen offentliggør beslutningen om at sælge.

December 2014 Salgsprocessen indledes.

Oktober 2015 Politisk aftale om salget mellem alle partier undtagen Enhedslisten og SF. Alternativet forlader senere aftalen.

Marts 2016 Staten sælger SSI Diagnostica til den svenske kapitalfond Adelis for 250 mio. kr.

Juni 2016 Staten offentliggør salget af SSI Vaccineproduktion til AJ Vaccines for 15 mio. kr.

Januar 2017 AJ Vaccines overtager vaccineproduktionen.

Underskuddet voksede

Imens salget blev forsinket, voksede underskuddet i vaccineproduktionen. Det var med til at udhule værdien og gøre, at kun AJ Vaccines, et selskab i den saudiarabiske Aljomaih Group var interesseret i at købe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Salg af offentlig virksomhed: Medarbejderne så deres fyresedler på lysavisen

Prisen blev så lav som 15 mio. kr., samtidig med at saudierne har sikret sig både en klækkelig huslejerabat og at sælge vacciner til staten i 30 måneder til en højere pris, end da seruminstituttet selv ejede vaccineproduktionen.

Statens Serum Institut havde integrerede it-systemer for hele organisationen. Og ikke blot krævede frasalget, at AJ Vaccines fik helt nye it-systemer - data om den biologiske produktion af vacciner skulle også udskilles fra seruminstituttets egne it-systemer.

Det samme gjaldt rettighedsdata mv., som fulgte med, da den svensk kapitalfond Adelis købte en anden del af seruminstituttet, Diagnostica, der udvikler udstyr til diagnosticering, for 250 mio. kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nedsmeltning af vaccineproduktion: 152 milloner kr. brugt på bod og erstatninger

Et halvt års udbud og 45 konsulenter

It-opgaven krævede i praksis et halvt års udbud og 45 konsulenters arbejde i yderligere et halvt år. De kom fra firmaet Devoteam. Her har produktchef Lars Anker tidligere forklaret til Version2, at det var langt vanskeligere at skille it-systemer ad end at samle dem, som det typisk sker ved fusioner.

»Da man byggede systemet havde man jo på ingen måde i tankene, at de skulle skilles ad,« sagde han tilbage i marts.

Også dengang erkendte Sundhedsdatastyrelsen, som er en slags it-overbygning til Statens Serum Institut, at have undervurderet udfordringen ved at adskille it-systemer.

Samlet endte processen med at adskille it-systemerne fra hinanden samt at indkøbe nye it-systemer til de solgte virksomheder med at koste yderligere 58,5 millioner kroner. Det fremgår det af et svar fra sundhedsministeren på de mange spørgsmål til sagen. Dertil kommer konsulentudgifter, hvor det er uklart, nøjagtig hvor mange penge der har været brugt til it-systemer.

Processen har fået både forskere og den tidligere direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, til at kritisere salget af vaccineproduktionen, fordi det var dårligt forberedt.

Hvorfor ikke adskillelse inden salg?

Det oplagte spørgsmål til Ole Jensen lyder derfor, hvorfor instituttet undlod at adskillle it-systemerne, inden vaccineproduktionen blev sat til salg?

»Med hensyn til selve salgsprocessen henviser jeg til Sundheds- og Ældreministeriet,« nøjes han med at konstatere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Advarede I ministerierne mod den salgsproces, som var planlagt?

»Vi kan ikke advare mod noget, som vi ikke er eksperter i, nemlig at sælge virksomheder. Med hensyn til selve salgsprocessen henviser jeg til Sundheds- og Ældreministeriet.«

Trods gentagne henvendelser i to uger er det ikke lykkedes at få kommentarer til salget fra hverken ministeriet eller sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Samarbejde mellem Ingeniøren og HK Stat

Researchen til artiklerne om salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion er foretaget i samarbejde med journalist Rasmus Lindharth fra HK Stat Bladet. Vi har delt dokumenter og interview-noter. Rasmus Lindharth har tidligere skrevet en række artikler om salget. Fagforeningen HK Stat organiserede bl.a. laboranter i vaccineproduktionen inden salget.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
9. juni 2017 kl. 10:04

Når nu resten SSI lukker, selvdestruere eller bliver solgt til et skattely selskab, så kommer det bare til at virke endnu mere overflødigt, at splitte selskabet op.

Det der er foregået med SSI er et direkte angreb på Danmarks sikkerhed og beredskab, og det er ufatteligt at det er udført af regeringen, uanset parti.

SSI er den institution der skal lede og koordinere Danmarks forsvar mod epedemier og nye spændende sygdomme, og stedet hvor ekspertisen skal være koncentreret.

Nu har SSI fået samme behandling som Forsvaret, udsultet, udhulet og demoraliseret.

1
9. juni 2017 kl. 08:49

Hvor svært kan de være at klone et EDB system, og slette overflødige elementer?