

Juleaften 2021 blev lidt mere udfordrende for en række boliger i et område omkring Baldersparken i Fredericia. Lige midt i juleforberedelserne går strømmen og det lokale elselskab må rykke ud til en transformer, som er blevet overbelastet på den ene fase, så sikringen er sprunget.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
@Allan Olesen
Jeg tilstår så ikke at være kvik nok - på alle punkter.
Jeg havde ikke forstået betegnelsen "Energinets udemærkede API" i forhold til "Northpools hjemmeside" - de to benyttede betegnelser i din tekst. Jeg forstår nu, at de data jeg troede blev hentet fra Northpool faktisk kommer fra Energinets kopi af samme data.
Jeg afstår fra flere bemærkninger - selvom min hensigt var at være hjælpsom eller informativ.
@Michael Rangård
Tak for meget fyldestgørende svar - som også besvarer andre spørgsmål jeg havde om HAN-modul og læsning af lokale data.
MVH
Ja. Det er bestemt muligt. Især når du forsøger at belære mig om, at der findes et API, lige efter, at jeg har fortalt, at der findes et API. Det beskrev jeg faktisk i afsnittet lige over det, du citerer mig for:Det er muligt, jeg ikke er kvik nok
“ Det allersjoveste/værste/whatever er, at nøjagtigt den samme information kan hentes helt gratis via Energinets udmærkede API.”
Så nu tager vi den lige een gang til i slow motion:
Hvis du går ind på Nordpools hjemmeside for at se en graf over timepriserne for det kommende døgn, så vil du se, at udsigten til hele diagrammets højre side - inkl. den vertikale akse, som indeholder priserne! - er blokeret af to irriterende dialogbokse, som skal klikkes væk, før man kan komme til at bruge grafen til noget.
Hvad indeholder de to dialogbokse så? Noget vigtigt?
Næ, de indeholder blot en formaning om, at jeg ikke må forsøge at lave automatiseret hentning af dataene i graferne, samt en oplysning om, at jeg mod betaling kan hente dataene hos dem panden vis.
DET ER VERDENS MEST OVERFLØDIGE NAG-BOKSE, EFTERSOM JEG HELT GRATIS KAN HENTE NØJAGTIGT DE SAMME DATA I ENERGINETS API. NORDPOOL GIVER BRUGERNE EN FULDSTÆNDIGT UNØDVENDIG IRRITATION VED AT BLOKERE SYNSFELTET MED DISSE DIALOGBOKSE!
Forstår du det nu, eller skal jeg ligefrem til at tale med små bogstaver?
Jeg vil ikke udelukke at nogen har det. Jeg har bare ikke hørt om det... Dog findes der transformerforeninger hvor de kun ejer lavspændingsnettet, i det tilfælde sidder der en afregningsmåler på transformere, på samme måde som der gør ved industrikunder tilsluttet direkte på lavspændingssiden af transformere.Er det korrekt opfattet at ingen netselskaber har fjernmåling / logning af e.g. faserne på lavspændingstransformerne ?
Alle fjernaflæsye målere kan måle både strøm, spænding og faseforskydning på alle tre faser. De fleste kan også måle overharmoniske strømme og spændinger, frekvenser og en masse andre værdier. Men de værdier bliver gemt i et register og overskredet når registret er fuldt. Den registret produktion og forbrug gemmes i 4 særlige tælværk (frem aktiv effekt, retur aktiv effekt, frem reaktiv effekt og retur reaktiv effekt) det er kun de tælværk der er godkendt til afregning. Hvor de andre registre gemmer talværdien for den pågældende periode, kan rækværket kun tælle frem og salget i en specifik time er forskellen mellem aktuel tidsstempel og sidste tidsstempel.På de fleste elmålere (alle) kan installeres et HAN-modul, som giver mig øjebliksadgang på min PC til belastning per fase og total forbrug. Kan netselskaberne fjernaflæse de samme oplysninger ? (eller kun målerstanden, som giver f.eks. timedorbruget der kan ses på eloverblik.dk).
Det er muligt at hente register værdierne ved at ringe den specifikke måler op, men systemet er ikke designet til at udlæse alle registre, løbende, på alle målere...
@Allan Olesen
Det er muligt, jeg ikke er kvik nok, men du skrev:
…hvilket gør det ekstra frustrerende, at så stor en del af skærmfladen hos Nordpool er blokeret af den dialogboks, der fortæller, at man ikke må hente deres data automatisk…
Det opfattede jeg som udtryk for, at du ikke kunne hente data hos Northpool, OG derfor pegede jeg på APIet - som du måske ikke kendte. Det gælder så ikke for dig, men der er andre eksempler på "hjemmelavede løsninger" som (forsøger) at fortolke / læse data fra hjemmesider (det grafiske udtryk).
Så du laver altså ikke et økseskaft.
Som jeg skrev: En så stor del af skærmfladen.Hvad er det, som du mener er blokeret ?
Du kan jo bare selv kigge efter.
Goddag mand økseskaft. API’et er da naturligvis fløjtende ligeglad med den grafiske fremtoning af Nordpools hjemmeside.Min søns forbrugshjemmeside viser da timepriserne fra northpool - så de kan da hentes via api'et.
@Allan Olsen #38
Hvad er det, som du mener er blokeret ? Min søns forbrugshjemmeside viser da timepriserne fra northpool - så de kan da hentes via api'et.
Gad vist hvor det er fastlagt, at et byggeprojekt (som det diskuterede med 57 huse eller et andet projekt med etageejendomme) skal lave en installation som er balanceret på faserne ? Vi ved alle det gælder den enkelte måler, men ........ Mig bekendt vil et standard elkomfur med elovn ikke nødvendigvis have balance. Nogle komfurer har endog 2-fasede ovne. Så hvis der laves ens installation i 50 eller 100 boliger, så vil det naturligvis måske give skæv belastning (ovnen juleaften eller kaffen i håndboldpausen).
Elpatronerne i varmepumperne fremhæves som årsag (måske koblet på samme fase står der ?). a. mon ikke elpatroner oftest er 3-fasede ? Det kan dog sagtens bidrage til overbelastning af en fase som bruges til andet, men ....... b. vejrforholdene var jo ikke ekstreme, så hvorfor mon elpatronen overhovedet kom i anvendelse ? Måske er samtlige husstande i bad kl.17, men hvorfor så ikke i 2020, 2019, .... At samtlige 57 husejere skulle være så teknisk inkompetente, at de har elpatron slået til er yderligere usandsynligt.
Så er forklaringen fra selskabet troværdig ? Eller er det bare lette undskyldninger ? I mine øjne ville det eneste troværdige være måleserier som godtgør at 2021-hændelsen var helt enestående.
OG hvis nu ser IKKE eksisterer gode måleserier, så er det jo i Jylland hvor man længe har haft fjernaflæste måle OG hvor der derfor på eloverblik.dk ligger TIMEMÅLINGER som i det mindste kan sandsynliggøre belastningerne på forskellige tidspunkter. Måske ikke per fase, men så dog som bruttotal i forhold til transformer-kapaciteten.
Men selvfølgelig, hvis "man" ikke vil, så ...... Det er let at være monopol-virksomhed - tilsyneladende - når det gælder information.
Opklarende spørgsmål:
Er det korrekt opfattet at ingen netselskaber har fjernmåling / logning af e.g. faserne på lavspændingstransformerne ?
På de fleste elmålere (alle) kan installeres et HAN-modul, som giver mig øjebliksadgang på min PC til belastning per fase og total forbrug. Kan netselskaberne fjernaflæse de samme oplysninger ? (eller kun målerstanden, som giver f.eks. timedorbruget der kan ses på eloverblik.dk).
En oplagt idé kunne være at lave en app til ladere (der jo allerede har internetforbindelse til afregning), der rejser spørgsmålet: Elnettet er overbelastet, må ladning af bilen udsættes 3 timer? Ved manglende svar, tolkes det som accept, mens et nej fortsætter ladningen.
Der er ingen grund til at påvinge mere "oppefra". Vi har allerede differentierede net tariffer og spotpriser på strøm - samtidigt er der mange aktører der tilbyder mere eller mindre smart ladning. https://www.trueenergy.io/ (der kan styre ladeboks og nogle hårde hvidevarer mm) og www.gridio.io (der kan styre elbilladningen fra bil siden) er bare 2 af dem og vil man nøjes med gennemsnitebetragtninger kan de fleste nyere hårde hvidevarer også køre med udskudt start og lign.
Det vil være helt ligetil at differentiere net tarifferne endnu mere så der er pisk/gulerod til at flytte på sit forbrug. Men ansvaret for forbruget bør stadig ligge helt og aldeles på den enkelte forbruger. Hvis jeg vil lade min elbil juleaften mellen 17 og 19 fordi jeg har behov for det vil jeg kunne gøre det uden at skulle spøre om lov - men blot vide at det strømmen her an være årets dyreste.
Mhs overskuelige elpriser så bruger jeg ofte https://elpris1.wen.dk (øst på elpris2.wen.dk) der enkelt viser morgendagens og sidste uges priser. Med farverne er det meget nemt at se om søndagen skal gå med at vaske tøj eller det var bedre at rydde op i haven efter stormen ...
Btw kører jeg "natsænkning" mellem 17 og 20 på varmepumpen og el patronen til supplering i vandvarmeren er spærret i samme tidspunk. Elbilen lade efter en tidsstyring og står typisk til mellem 01 og 06 da strømmen gennensnitligt er billigst der - men kigger ofte til elpris1.wen.dk for at se om der er ide i at rykke på ladetidspunktet.
PS jeg savner også at elmåleren registerer belastningen på fase niveau. Jeg kan se af eloverblik at jeg i december har været oppe over16,5kW (3x23,8 A) i snit over en time. Da jeg ved at min vandvarmer kun kører på 2 faser er jeg også sikker på at belastninge er skæv, men ved ikke hvor alt det er. Uden den information er det selv som nørdet forbruger svært at vide om man burde får en elektrikker til at flytte rundt på noget.
Jeg finder det imponerende at en direktør for mange selskaber kan have så stort et overskud, tid og overblik til at få alt til at køre gnidningsfrit i den/de virksomhed(er) vedkommende bestrider et erhverv i (hvilket vel er et krav til bl.a bestyrelsesformænd)
https://www.proff.dk/roller/lars-bonderup-bj%C3%B8rn/-/4000485124/
En person som (altid) uddelegerer arbejde, er også selv ansvarlig.
Gad vide om Nordpools web-udviklere læser med her. De har i hvert fald fjernet de to irriterende dialogbokse nu.…hvilket gør det ekstra frustrerende, at så stor en del af skærmfladen hos Nordpool er blokeret af den dialogboks, der fortæller, at man ikke må hente deres data automatisk…
Nej, manglende rettidig omhu, ved ikke at have en passende overvågning af sit anlæg. Men det har været billigere at lade være. I Sverige har man efter 'Gudrun' stormen indført nogle tariffer for erstatning der har gjort at elselskaberne er 'meget hurtigt ude af starthullerne' når der sker nedbrud. Hvis de ikke får timedata hjem fra en kundes måler, så går der en alarm, og de kontakter kunden.De vidste ikke at der var en skæv fordeling,
Det find es skam ;-). Gå ind på EMD Her kan du se prisen, samt el-produktion og el-forbrug. Det er også muligt at se på tal fra 'gamle dage' hvor strømmen var billlig ;-). Hvis du kan 'nøjes' med svensk så har Svenska kraftnät (svarer til energinet.dk) en fin oversigt over de nordiske forhold på Kontrollrummet. En af grundene til vores høje priser er den 'trängselsavgift' man har indført i Sverige mellem Nord- og Syd-Sverige. En anden grund er at Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig er kommet med i Nordpool. Da priserne er meget højere der nede så stiger vores priser. Hvorfor sælge strømmen billigt i Danmark, når man kan sælge den dyrt i Frankrig.Hvis man vil hjælpe mere på vej, kunne man lave en dansksproget hjemmeside, som viser priserne direkte i DKK, uden unødigt klikkeri.
Og Nordpoolgroups ønske om at tjene på automatisk hentning af prisinformation, kan man erstatte med en tudekiks.
Det allersjoveste/værste/whatever er, at nøjagtigt den samme information kan hentes helt gratis via Energinets udmærkede API.
…hvilket gør det ekstra frustrerende, at så stor en del af skærmfladen hos Nordpool er blokeret af den dialogboks, der fortæller, at man ikke må hente deres data automatisk…
Bare husk at de pågældende selskaber er handelsselskaber, der er ingen af dem der er netselskabet. De handler med energi, de levere ikke energien ud til kunderne...EnergiFyn, SEF ENERGI, NRGi, barry, Bornholms Energi og Forsyning, GNP ENERGY, øvre eiker strøm, Smart Energi, Agva, LoS, Landis+Gyr, Ø strøm, JANSSON</p>
<p>Så de forsøger bestemt ikke at holde hemmeligt, hvad de har gang i :-)
Hvis din lader overholder OCPP standarden kan du fx styre din ladning ved at bruge Monta.app. De giver mulighed for automatisk at styre din ladning efter billigste pris, laveste CO2 og/eller mest vedvarende el. Du indstiller selv dine præferencer og så sørger Monta for resten. Du indstiller hvor meget strøm du vil have i %batteri eller i kWh og fortæller hvornår bilen skal være klar til afgang.En oplagt idé kunne være at lave en app til ladere (der jo allerede har internetforbindelse til afregning), der rejser spørgsmålet: Elnettet er overbelastet, må ladning af bilen udsættes 3 timer? Ved manglende svar, tolkes det som accept, mens et nej fortsætter ladningen.
Vi har el på timeafregning og lader næsten hver nat styret af Monta. Prisen bliver typisk til mellem 0,01 og 0,5 kr/kWh.
PS: True Energy lister disse samarbejdspartnere:https://www.trueenergy.io/partners/
EnergiFyn,
SEF ENERGI,
NRGi,
barry,
Bornholms Energi og Forsyning,
GNP ENERGY,
øvre eiker strøm,
Smart Energi,
Agva,
LoS, Landis+Gyr,
Ø strøm,
JANSSON
Så de forsøger bestemt ikke at holde hemmeligt, hvad de har gang i :-)
En oplagt idé kunne være at lave en app til ladere (der jo allerede har internetforbindelse til afregning), der rejser spørgsmålet: Elnettet er overbelastet, må ladning af bilen udsættes 3 timer? Ved manglende svar, tolkes det som accept, mens et nej fortsætter ladningen.
Prøv f.eks. TrueEnergy, som både understøtter hensigtsmæssig EV-ladning OG har deltaget i forsøg med passiv Grid Stabilisering via initiativet Big Battery. Iøvrigt et pære dansk firma og App'en har været på markedet i et par år nu!
Snip: 'What Is Big Battery? Big Battery balances the energy grid by momentarily pausing EV charging for brief periods if the energy grid comes under too great pressure. Charging restarts automatically when the energy grid is ready – and your EV is always ready and charged according to your wishes.'
Netselskabet har ansvaret for at levere effekt til den enkelte forbruger og at måle forbruget ved den enkelte forbruger. Netselskabet har ingen oplysninger om den enkelte kunde, det er handelselskabets ansvarsområde. Handelselskabet holder styr på hvilken type kunde det er, hvad deres forbrug er og at handle med el. Netselskabet må ikke have oplysninger om hvilket handelselskab den enkelte kunde har.Så vidt jeg ved, giver opvarmning med varmepumper afgiftsfritagelse for elforbruget der overstiger 4000 kWh/år. Dette må nødvendigvis fremgå af elregningen. Når dette udføres, undrer det mig hvis elselskabet ikke ved at der er varmepumpe i installationen.
Det er handelselskabet der sender elregningen ud, ikke netselskabet.
En smartere styring til ladere og varmepumper kan med fordel linkes til spotprisen på el, så der samtidig kan indbygges økonomisk optimering for forbrugerne.
De seneste voldsomme priser har faktisk allerede ført til at en del folk er begyndt at udnytte muligheden for at flytte start af opvaske- og vaske-maskiner. Helt uden tvang og overvågning.
Hvis man vil hjælpe mere på vej, kunne man lave en dansksproget hjemmeside, som viser priserne direkte i DKK, uden unødigt klikkeri.
Og Nordpoolgroups ønske om at tjene på automatisk hentning af prisinformation, kan man erstatte med en tudekiks.
en har jeg hørt flere gange nu. Men jeg synes, det er en lidt nem forklaring, hvor der må mangle et eller andet.</p>
<p>Hvis det ikke er meningen, at installatøren skal anmelde varmepumper for hele boligområder, så er det vel fordi, det er meningen, at hele boligområder skal komme til netselskabets kendskab på anden vis. Hvad er denne anden vis, og hvorfor svigtede den her?
Så vidt jeg ved, giver opvarmning med varmepumper afgiftsfritagelse for elforbruget der overstiger 4000 kWh/år. Dette må nødvendigvis fremgå af elregningen. Når dette udføres, undrer det mig hvis elselskabet ikke ved at der er varmepumpe i installationen.
Jeg forventer mere det handler om at elselskaberne har sovet i timen og ikke har udstukket nogen rammer for, hvordan vi må trække strømmen. Hjemme hos os har vi 35A forsikringer og der er betalt for tilslutning. Derfor er det nærliggende at vi som forbrugere forventer at kunne trække 35A når vi har brug for det. Hvis elselskaberne ønsker at vi skal tilpasse forbruget til det, der samlet set er billigst (og dermed mest grønt og økonomisk at installere og drive) må de nødvendigvis oplyse om hvad de foretrækker.
Her kunne det være en idé, hvis elselskaberne inviterer leverandører af varmepumper og ladestandere på kaffe. Vores ladestander kan f.eks. normalt fint vente en time eller to med at lade på vores elbil (vi lader normalt 2 gange om ugen). Men det bør ske fuldstændig automatisk.
En oplagt idé kunne være at lave en app til ladere (der jo allerede har internetforbindelse til afregning), der rejser spørgsmålet: Elnettet er overbelastet, må ladning af bilen udsættes 3 timer? Ved manglende svar, tolkes det som accept, mens et nej fortsætter ladningen.
Samme kan gøres for varmepumpen, men her er det så mest produktionen af varmt brugsvand der kan blive udfordret. Juleaften er der normalt tændt stearinlys (ca. 40 W varme/stk) og andet der giver varme i huset - og måske kan man vente med opvasken...
Samlet set mener jeg en stor del af problemerne skyldes, at elselskaber og elfolk forventer at der skal dimensioneres efter at alle skal kunne lade biler og opvarme samtidig - det kan sagtens fordeles med meget lille investering.
En smartere styring til ladere og varmepumper kan med fordel linkes til spotprisen på el, så der samtidig kan indbygges økonomisk optimering for forbrugerne.
Det vil de fleste elforbrugere spare en del på, hvis en større del af forbruget flyttes til perioder med blæsevejr/vindmøllestrøm.
Det, der undrer mig mest er, hvorfor det går så langsomt med at lave denne relativt simple ting. Er forklaringen, at alle venter på Smartgrid 10.0?
Min klare opfordring: Lav de oplagte og enkle løsninger nu og sørg blot for, at kommunikation med f.eks. ladestandere og andet kan indbygges i fremtidige evt. større løsninger hvis/når de kommer.
Direktør Bjørn argumenter med, at varmepumperne ikke skulle have været installeret i 2017, og siger så, at EWII ikke kunne forudse problemerne i julen 21, fordi man ikke havde erfaringstal. I resten af EWII's område er der givetvis også skiftet til varmepumpe fra olie- gas- og pillefyr i de seneste år. Skal dimensionerings og balanceproblemer her findes ved nedbrud næste jul?
da hele boligområder ikke skal meldes til netselskabet. Havde installatøren sat en enkelt varmepumpe op, så skulle han melde det.
Den har jeg hørt flere gange nu. Men jeg synes, det er en lidt nem forklaring, hvor der må mangle et eller andet.
Hvis det ikke er meningen, at installatøren skal anmelde varmepumper for hele boligområder, så er det vel fordi, det er meningen, at hele boligområder skal komme til netselskabets kendskab på anden vis. Hvad er denne anden vis, og hvorfor svigtede den her?
TREFOR kunne for lang tid siden have målt den skæve fasefordeling og gjort noget ved det (rettidig omhu).
De vidste ikke at der var en skæv fordeling, da hele boligområdermed varmepumper, ikke skal meldes til netselskabet. Havde installatøren sat en enkelt varmepumpe op, så skulle han melde det. Og måler du ved +5 grader, så er det ikke sikkert du ser den store forskel. Det er først ved -5 grader, når elpatronerne sætter ind, at det kan måles.
Der har også været en episode i Vejle, hvor varmepumperne var 3-fasede. Fedt, så er det jo bare at koble på? Næeh, for elpatronen sad på samme fase. Der er en god video fra SIK her:
Men nu tjekker de, om der er flere områder, der faktisk har elvarme/varmepumper, men som de ikke kender til. Det vil jeg mene er tilstrækkeligt.
Hvorfor var alle de varmepumper på samme fase? Virker bare som sjusk.
Ja - hvis det er samme elektriker firma der har tilsluttet alle de nye huse, syntes jeg de skal have en regning!
Alternativt kunne man have investeret i 3 fase varmepumper,https://www.bioeksperten.dk/shop/204-voelund-varmeteknik-/2702-udedel-f2120-12-luftvand-varmepumpe-3-faset/men i dette tilfælde kan det jo lige så godt være 17 komfurer der måske alle er tilsluttet P1 og P2 - for hvor meget kører varmepumperne juleaften med masser af komfur spildvarme. Desværre er 3 fase elvandvarmere nok sjældne, så måske var problemet at mange har brugt varmt vand og tilskuds varmepatronerne er OGSÅ alle tilsluttet P1.
Ville være rart hvis man gennemgik installationerne istedet for evt. blot at dimensionere transformerstationen op - for det er jo spild af alles penge.
Sig mig kan selskabet ikke se på kWh de leverer at forbruget er vokset?</p>
<p>Der er så megen snak om at vi skal bruge smart osv, for ikke at overbelaste nettet, men selskaberne behøver åbenbart ikke at være smarte og sørge for lige belastning og forstærkning hvor det behøves.
Joeh det kan det godt, og det får også et eftersyn. Her fra Fredericia Dagblad:
https://twitter.com/danieltrads/status/1484895117450244099
"Desuden gennemgår man samtlige 2700 netstationer ud fra forbruget den seneste juleaften. Det sker for at fange situationer, der kunne have givet problemer som i Fredericia."
De skulle vist også tjekke i Datahubben, om folk har krydset "Elvarme" af i BBR'en.
Men som skrevet længere oppe, så er L1 ikke nødvendigvis "samme L1" hos naboen. Derfor hjælper det ikke at måle strømmene lokalt. Og hvis der er 2700 netstationer, men kun een brød ned pga. dette specielle problem, så er det måske lidt overkill med overvågning. Det sagt, så kunne det da godt ske de lige skulle trække et enkelt tomrør til stationen, når Trefor/EWII alligevel udvider fibernettet.
Der har også været meget fokus på elnettet i Fredericia efter et par dårlige måneder:
Siden 2. december:
- dec - Transformerbrand Havepladsvej.
- dec - Transformer overbelastet. Generator på.
- dec - Generator står af. Rygter på facebook om at de har glemt at fylde diesel på. Det var så en kabelfejl i samme område. Faseubalancen er fikset, så der kobles tilbage på transformeren, i stedet for at vente på ny generator. Ved opstart ca. 80-90% jævnt fordelt load.
- jan - 1710 afbrudte kunder omkring Egeskovvej. Elbiler, varmepumper og Trefor/EWII mødes af virtuelle høtyve og fakler på facebook. Det var en graveskade på 10 kV. Dagbladet får en demo af fejlsøgningen. Kun likes og ingen kommentarer på facebook. :) https://frdb.dk/artikel/christian-lokaliserede-lynhurtigt-fejlen-efter-str%C3%B8mmen-gik-hos-1722-husstande-du-kan-simpelthen-m%C3%A6rke-hvor-fejlen-er
- jan - Transformerfejl kl 03:00 afbryder 100 elkunder og 1300 varmekunder i Snoghøj syd for Fredericia. Elbiler får selvfølgelig skylden. Årsagen var fugt. Det nævnes også i mit øverste link til artiklen i dagbladet.
Sig mig kan selskabet ikke se på kWh de leverer at forbruget er vokset?
Der er så megen snak om at vi skal bruge smart osv, for ikke at overbelaste nettet, men selskaberne behøver åbenbart ikke at være smarte og sørge for lige belastning og forstærkning hvor det behøves.
Gad vide om det var varmepumper der overbelastede trafoen? Med køkkenet i fuld gang falder varmeforbruget normalt, så måske var det madlavningen der overbelastede. Et komfur belaster en hel del mere end en varmepumpe. Hvis alle varmepumperne har været på samme fase, så har komfurerne sikkert også været koblet til ens faser i bebyggelsen.
Hvorfor var alle de varmepumper på samme fase? Virker bare som sjusk.
Mener der i "gamle" dage blev koordineret fasefordeling i boligområder. Det ser ud som en jævn belastning på alle 3 faser kunne have forbygget udkoblingen. TREFOR kunne for lang tid siden have målt den skæve fasefordeling og gjort noget ved det (rettidig omhu).
Hvilke tiltag skal til for at lave smart grid 2.0 og hvor meget vil det kunne udjæve de tiltagende spidsbelastingsperioder vi i fremtiden går i møde med en langt mere elektrificeret samfund ?
Det kommer an på.....Problemet er nok mere at identificere hvad der for eksempel er "Fase R" i den enkelte husstand, eller er det nemt nok?
Nogle steder er der fasesammenhæng hele vejen igennem et lavspændingsnet, som installatøren så kan regne med.
Andre steder har der været fasesammenhæng, men fordi installatørerne (eller kunderne hvor det bare er at tilslutte ting) så har installeret alting ens, har netselskabet så efterfølgende byttet rundt på faserne ude i kabelskabet for at balancere nettet nogenlunde.
Nogle steder er det så en blanding, og hvis der har været en venstrehåndet installatør nogle steder så kompliceres ting endnu mere (normalt er fase R belastet mest, men nogle steder er fase T belastet mest, fordi den venstrehåndede installatør lettere kan komme til fra modsatte side af).
Til sidst kommer der så en 3. installatør og tænker "fase R og T er normalt mest belastet, så jeg sætter solcellerne på fase S", hvilket bare forværrer tingene.
Og så skal manden stå der og måle året rundt, eller hvad forventes der for at finde det værste tidspunkt?Det er heldigvis ret let at måle ubalancer - det er jo blot at måle strømmen på enten højspændingssiden eller lavspændingssiden. En strømtang på enkelt-ledere eller en I3 power sensor på 3(4)-leder kabler. Det kræver ikke ret store budgetter og kan måles og vurderes på 10 minutter ude ved transformeren. Når man så er derude, kan man også vurdere harmoniske belastninger.
Det er jo netop elpatronerne som er slået ind på den ekstra kolde dag som har været udslagsgivende - det fanger man jo først på den pågældende dag (for de sidder forhåbentlig på en anden fase end selve varmepumpen, ellers er det da gået helt galt for installatøren). Alternativt skal man vide at der er blevet sat varmepumper op, hvor installatøren har sat samtlige elpatroner på samme fase - men det får man ikke at vide. Skal netselskabet så sende folk ud til alle huse flere gange om året for at se hvad de har og hvordan det er tilsluttet?
Det svarer til at du skal bygge en vej hvor der kan passere 2000 personer i timen under myldretiden, men du aner ikke om det er fodgængere, cykler, personbiler, busser eller lastbiler de anvender til passage. Du kan bare ikke bygge den rigtige vej uden flere oplysninger.
Mig bekendt indrapporterer selve elmålere også for den enkelte fase, hvis man ber om det, og der leveres timeværdier. Problemet er nok mere at identificere hvad der for eksempel er "Fase R" i den enkelte husstand, eller er det nemt nok? Ellers kan jeg godt se scenariet at installatøren har fordelt opkoblingen til de forskellige boliger men at der samtidigt er sket en forskydning af faserne i fordelingskablet i den modsatte retning. Med tanke på at man i el-verden i forvejen opsamler timedata for hver enkelt husstand så er der ikke noget større udvidelse af databehandlingen at få lavet en overvågning af den enkelte transformer. Selve dataopsamlingsvejen er i allerede etableret. I Sverige bruger de allerede aflæsning af målerne til at overvåge at den enkelte husstand får strøm. Dette skyldes at der i Sverige er indført nogle "motiverende" tariffer for at forsyningsselskaberne får retableret forbindelserne til de enkelte kunder meget hurtigt.Og måske elmålerne burde laves til at indrapportere alle tre faser,
Hvorfor ønsker Net-skaberne, at påføre forbrugerne deres udgifter til at imødegå en større omsætning i deres selskaber?
Såfremt elselskaberne, med deres meget store egenkapitaler, ikke på normal vis, ønsker at gå ud at optage lån, eller supplere med egenkapital til udvikling af deres netinfrastruktur, må de enkelte selskaber, der ikke ønsker at gøre denne normale forretningsmæssige fremgangsmåde, ja - og dermed officiel kaster håndklædet i ringen, naturligvis miste retten til at drive deres net-monopol forretning til forbrugerne.
Med andre ord, når en virksomhed ser ind imod at fordoble deres omsætning/indtjening, må netselskaberne også være deres opgave voksen og optage de nødvendige lån/investeringer, der skal til for at imødegå den stigende efterspørgsel.
Netselskaberne skal selvfølgelig ikke få forbrugerne til at betale for deres naturlige forretningsudvikling.
Måske det skal stilles som et krav, at varmepumper og elbilladere skal være gridopkoblede i fremtiden.
Måske netselskaberne i fremtiden skal have etableret fase overvågning, så det er muligt at se den slags. Hvis de blot har haft det samlede forbrug, så var der jo åbenbart nok strøm.
Og måske elmålerne burde laves til at indrapportere alle tre faser, så det er muligt at få ændret den enkelte installation. Det er selfølgeligt ærgerligt da mange jo har fået skiftet måler for at kunne få fjernaflæsning.
Og igen har installatøren ansvaret for at større enfasede belastninger (og kilder) ikke placeres skævt. Firmaet der installerer "en hel stribe" har klart ansvaret for at fordele lasten/kilden ligeligt i distributionsnettet. Hvis ikke, kan distributionsselskabet komme efter installatøren og får vedkommende til at lave det om.Der er anekdoter om at et installationsfirma på tilsvarende amatøragtige vis, havde koblet en hel stribe anlæg på samme fase. Med samme resultat... Så det kan gå galt begge veje.
Nu findes der altså ikke andet end standardmodeller til at forudsige et fremtidigt forbrug... Det kan ikke måles, før det opstår... Og måledata bruges allerede i det nuværende setup, også selv om du ikke kan forstå det...Nej, jeg kritiserer at elselskabet nægter at skaffe hårde, målte data og foretrækker at bruge standardmodeller og våde tommelfingre.
Når bygherre lave 57 (ens) boligenheder, så er det selvsamme bygherrers ansvar at lige netop ovenstående ikke sker. Normalt ville man rotere faserene til hvert hus. Det er elementær viden og står vel egentlig beskrevet i fællesregulativet så vidt jeg husker, men kan det ikke udenad.Det kan da sagtens være at de har gjort det:</p>
<p>L1 - varmepumpe</p>
<p>L2 - ovn</p>
<p>L3 - vaskemaskine+tørretumbler+...
LOL så nu kritisere du at den eksisterende transformer måske var overdimensioneret, det viser hvad elforsyningen er oppe imod...
Nej, jeg kritiserer at elselskabet nægter at skaffe hårde, målte data og foretrækker at bruge standardmodeller og våde tommelfingre.
Og når det så går galt kommer klynkende tilbage og siger at det er altså kundernes skyld!
Hvis ens model ikke længere svarer til virkeligheden er der to muligheder: Opdater modellen eller opdater virkeligheden.
EWIIs direktør ser ud til at foretrække at prøve at opdatere virkeligheden.
Der er anekdoter om at et installationsfirma på tilsvarende amatøragtige vis, havde koblet en hel stribe anlæg på samme fase. Med samme resultat... Så det kan gå galt begge veje.
Ikke at jeg kender dette i detaljer, så er jeg ret sikker på at der er dimesineret i området baseret på fjernvarme og normalt elforbrug i de boliger området er lagt ud til. Da der er fjernvarme i området er der ikke taget højde for at nogle installerer el-varme; ved så ikke dette er tilladt i det hele taget.
Det der går galt er at alle boliger installerer el-varme med tilhørende større el-optag, og så på samme fase.
Det er da en eklatant fejl fra installatørens side og kan ikke lægges forsyningen til last.
Da det er normalt at bruge Dyn-koblet transformere i det danske forsyningsnet, så vil det ikke give nogen værdi at måle på højspændingssiden af transformeren... Den strøm der løber i den ene fase på lavspændingssiden af transformeren, vil blive fordelt på to faser på højspændingssiden...Det er heldigvis ret let at måle ubalancer - det er jo blot at måle strømmen på enten højspændingssiden eller lavspændingssiden.
LOL så nu kritisere du at den eksisterende transformer måske var overdimensioneret, det viser hvad elforsyningen er oppe imod...[3] Var den tranformer originalt så overdimensioneret at man kunne koble så meget mere belastning på? Hvorfor var den det? Er det ikke overinvestering?
Jeg har ikke set hverken målinger eller beregninger for det pågældende område. Men som Trefor skriver, så antog de at de nye boliger var uden elopvarmning i deres beregning. Med de gamle dimensioneringskriter ville 57 boliger (alt efter deres størrelse) have et gennemsnitligt forbrug pr bolig på 2-3 A. Hvis vi sætter det højt (3,5 A/bolig) så vil det kun medføre en øget belastning på 140 kW på transformeren...
Transformere fås i standardstørrelser: 100 kVA, 200 kVA, 400 kVA, 630 kVA...
Hvis det eksisterende forbrug (tilsvarende beregning) er lige omkring 200 kW, så vil der blive sat en 400 kVA transformer i stationen. Hvis efterfølgende beregninger viser at den ikke, eller kun sjældent, er over 50% belastet, så er der en fri kapacitet på 200 kVA. Der er altså luft til at installere 200 kW mere på transformeren uden at den bliver overbelastet, men det vil være for risikabelt (og sikkert også for dyrt i tab) kun at have en 200 kVA transformer stående. Vil det så være forkert at tilsluttet 140 kW på den pågældende transformer?
Nu viser det sig at der i stedet for er tale om boliger med varmepumpe, så snakker vi en spidsbelastning på 6-7 A/bolig, eller en øgning i belastningen på 280 kW og ja, resultatet var at man i bagkundskabens meget klare lys, burde have skiftet transformeren... Men betyder det at den var over-/underdimensioneret før?
Det er heldigvis ret let at måle ubalancer - det er jo blot at måle strømmen på enten højspændingssiden eller lavspændingssiden. En strømtang på enkelt-ledere eller en I3 power sensor på 3(4)-leder kabler. Det kræver ikke ret store budgetter og kan måles og vurderes på 10 minutter ude ved transformeren. Når man så er derude, kan man også vurdere harmoniske belastninger.
Det havde vi sør'me aldrig gættet. 1 million elbiler og lige så mange varmepumper, som om elnettet havde uendelig kapacitet og produktionen af el ubegrænset. Allerede nu ses konsekvenserne jo tydeligt i priserne og i Balck Outs, begge, noget vi nok kommer til at vænne os til er kommet for at blive.
Det er vel firmaet med ansvar for el-entreprisen i det nyopførte område der ikke har gjort hvad de skulle, nemlig sørge for at alle enfasede belastninger, skal distribueres ligeligt på de tre faser.
Det kan da sagtens være at de har gjort det:
L1 - varmepumpe
L2 - ovn
L3 - vaskemaskine+tørretumbler+...
Ligelig belastning af faser hos den enkelte kunde er ikke nødvendigvis ligelig belastning på aggregeret niveau.
hvad med kapacitetsovervågning af selve transformeren som flere herinde også var inde på?
Nej da. Man har aktivt fravalgt monitorering af ens driftsystem fordi det sikkert er for dyrt[1].
Det er meget bedre at kigge på historiske data - hvad det så end er på en transformer uden overvågning? og så reaktivt lappe på tingene.
Jeg er ret sikker på hvad svaret på den indstilling ville have været i AP Møller under hr. Møllers vagt.
Helt generelt kan det vist kun være i monopolselskaber man kan tillade sig at sige at man ikke vil have flere kunder, at det er kundernes skyld at de ikke kan få det de har kontrakt på og at års manglende vedligehold (aka nedslidt ) skyldes manglende rammer[2].
Her er en helt vild ide:
Når en ejendomsudvikler bygger 57 nye boliger skal man som elselskab proaktivt finde ud af hvad deres behov er nu og i fremtiden. Og så skal man ikke blot lægge en forlængerledning til den nærmeste transformer der erfaringsmæssigt ikke er brændt af indtil nu[3].
[1] Men alle husstande har fjernaflæste målere...
[2] Det er så et eklatant ledelsessvigt hvis de overordnede rammer forhindrer en i at udføre ens mission og man bliver siddende med hænderne i skødet.
[3] Var den tranformer originalt så overdimensioneret at man kunne koble så meget mere belastning på? Hvorfor var den det? Er det ikke overinvestering?
Det er aligevel modigt at den ansvarlige for installationen piver over at det er "gmmelt og slidt". Må de slet ikke vedligeholde og justere kapaciteten efter behovet? Eller må de gerne i årevis sidde og kigge på at situationen bliver værre og værre indtil der kommer politisk beslutning (og økonomi) om at nu må man gerne gøre noget?
Det er vel firmaet med ansvar for el-entreprisen i det nyopførte område der ikke har gjort hvad de skulle, nemlig sørge for at alle enfasede belastninger, skal distribueres ligeligt på de tre faser. EWII kunne jo sende regningen for deres arbejde i juledagene til dem. Men helt uden egen skyld er de EWII vel ikke, da det jo er EWII, der har valgt at lade 57 nye boliger tilslutte til den eksisterende transformator uden at tjekke (tilstrækkeligt) om der var kapacitet til det, når nu de nye boligere var med elopvarmning, hvilket jo nok giver et anden forbrug per boligenhed og en anden samtidighedsfaktor for området.
Samme budskab som før.. “vi har ikke gjort det godt nok i forhold til vores ansvar om at sikre et pålideligt elnet. Derfor forslår vi at tvinge boligejerens over på fjernvarme til trods for at dette nok er en dyrere løsning for den enkelte boligejer”
Jeg syntes det er modsigende, at manden siger at de kun må udvidede baseret på historiske data, men alligevel antyder at de ikke kunne have vidst at den fase siden 2017 har været belastet til grænsen. Hvad med BBR opslag? Deri har der da stået siden 2017 at disse boliger er opvarmet med varmepumper, hvad med kapacitetsovervågning af selve transformeren som flere herinde også var inde på? Har er Trefor virkeligt ingen ide om hvad der bliver forbrugt i deres transformere?