Direktør for BASF sigter efter CO2 neutral kemiproduktion i Norden: I Tyskland tager tingene længere tid – her gør man det bare

Plus7. august 2021 kl. 12:104
Direktør for BASF sigter efter CO2 neutral kemiproduktion i Norden: I Tyskland tager tingene længere tid – her gør man det bare
Som biprodukt af metanpyrolyse dannes rent carbon-granulat. BASF håber med denne teknologi at kunne producere brint ud fra naturgas – uden CO2-udledning. Illustration: BASF.
Mark Meier vil lade den danske entreprenør­ånd smitte af på verdens største kemivirksomhed på vejen mod CO2-neutral produk­tion og produkter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tyske BASF har arbejdet med bæredygtighed i mere end 25 år, men har med et mål om at producere CO2-neutralt i 2050 sat turbo på den strategi, man definerede i 2011.

Og det har gennemslagskraft, når man som verdens største kemi­virksomhed med 240 fabrikker og 45.000 produkter, beslutter sig for at være CO2-neutral og samtidig ændre porteføljen, så produkterne primært understøtter den grønne omstilling.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. august 2021 kl. 11:00

Hej Søren Holst Kjærsgård

Havvindmølleparken der skal levere grøn el til vores produktionssite i Ludwigshafen, Tyskland, har en kapacitet på 2 GW, og det er naturligvis kun en dråbe i havet i forhold til vores samlede globale energiforbrug, men det er én blandt mange indsatser i vores arbejde med at nedbringe CO2-udslippet, så vi kan blive CO2-neutrale i 2050. Målet er blandt andet at elektrificere vores produktionsprocesser for basis-kemikalier, men vi vil også benytte os af nye teknologier som fx at producere hydrogen gennem methanpyrolyse, som helt eliminerer CO2-udledningen og kun anvender cirka en femtedel el sammenlignet med andre processer for hydrogenproduktion som fx elektrolyse. Du kan læse meget mere om alle vores indsatser for at nedbringe CO2-udslippet her: Our Carbon Management (basf.com).

Venlig hilsen Susanne Kuschel, BASF

3
8. august 2021 kl. 23:27

Hej Søren Holst Kjærsgård

Hvad er vindbrint? Ordet findes ikke i den danske ordbog? Vindbrint er altså en neologisme der umiddelbart ikke forstås af det det store publikum du henvender dig til? På samme måde som dine hypotetiske regnestykker heller ikke forståes, i hvert et tilfælde ikke af mig? Kan foreningen REO virkelig være tjent med dette? Det siger så noget om hvorfor kernekraft er så langt fra virkeligheden i Danmark?

Læser du artiklen og forstår du også det du læser? Der står ret tydeligt hvordan BASF vil fremstille brint. Citat fra artiklen;

”»Vi er foran i forhold til at nå 2030-målene, men det næste skridt er sværere. Så nu investerer vi voldsomt i et carbon management program, der består af tre komponenter: vedvarende energi, elektriske hydrocrackers og – den hellige gral – brint, som vil være en teknologi, ingen andre har,« siger Mark Meier.

Og for at begynde med den hellige gral, så har BASF i flere år set på teknologien metanpyrolyse, som kan omdanne naturgas til brint og fast kulstof.

»Vi har et pilotanlæg i Ludwigshafen, som vi selv har bygget, og i fremtiden vil brint være vores hovedenergikilde.«”

Altså metanpyrolyse og bruttoreaktionen er: CH₄(g) → 2 H₂(g) + C(s).

Reaktionen er endoterm og der skal således tilføres energi for at reaktionen forløber. Denne energi svarer så netop til dannelsesenthalpien for metan. Der er denne energi der skal være fra grønne energikilder.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

2
8. august 2021 kl. 22:19

Ifølge artiklen udleder BASF 21,5 millioner tons CO2 per år. Omregnet til naturgas svarer dette til en effekt på 12 GW og til olie en effekt på 8,7 GW. BASF vil være "grøn" og bygge 2 GW havvindmøller. Udnyttelsesgraden for disse kan sættes til 50%. Fremstillingen af brint vil give et energiudbytte på ca. 70%. Så er det naturgas BASF vil erstatte vil der bliver brug for 12/0,5/0,7 = 33 GW nominel havvindkapacitet. Er det olie, der skal erstattes med "vindbrint" vil der blive brug for 24 GW nominel havvindkapacitet. Plus naturligvis store lagre af brint, idet BASF næppe vil kunne producere som vinden blæser, plus en hel del mere. En GW havvindkapacitet koster ca. 21 milliarder kroner. Så investeringsbehovet bare til vindmøllerne vil være et sted mellem 500 og 800 milliarder kroner. I perioden Juli 2020 til juli 2021 opnåede BASF et overskud på 17 milliarder kroner.

Og så vil de investere mellem 500 og 800 milliarder kroner alene i vindmøller. Dette hænger mildt sagt ikke sammen.

PS. Mærsk har været ude med noget lignende. Se: Klimarealisme.dk PPS. Kunne Ingeniøren dog ikke få råd til at ansætte medarbejdere, der beherskede enrgiproblemerne godt nok til at kunne stille kritiske spørgsmål, når de bliver præsenteret nu ikke alelen for politikernes men også det store erhvervslivs nonsens.

1
8. august 2021 kl. 11:45

I den venstresnoede, hippie, miljø, DN segment havde kemi og BASF ikke den største stjerne. Men så ser man sådan en artikel.

Selvom BASF direktøren kommer med forblommede vendinger om sine døtres fremtid, så ved vi godt at det handler om profit.

Det er interessant med nye alliancer hvor klima og profit trækker i samme retning.

Et positivt syn på den grønne omstilling kan være på sin plads.