Direkte fra intensivafdelingen: En del af patienterne er skisportsturister

I det daglige er der omkring 400 intensivpladser i Danmark. Nu er antallet på rekordtid ved at blive opskaleret. Illustration: skrotov / Bigstock

Flere af de omkring 27 dødsyge danskere, som ligger i respirator med COVID-19 på intensivafdelingerne lige nu, er personer, som var raske nok til at tage på skiferie for få uger siden.

Det siger formand hos Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, som står lige midt i corona-krisen på Svendborg Sygehus' intensivafdeling.

De danske sundhedsmyndigheder har hidtil været tilbageholdende med at give en alder på de indlagte, men til aften viste foreløbige tal fra SSI til Politiken, at de er 47-82 år med en gennemsnitsalder på 70. De er primært mænd og flere har hjertesygdomme.

Joachim Hoffmann-Petersen er uddannet læge fra 2005 og har været speciallæge i anæstesi og intensiv medicin i Odense siden 2014. Sidste år blev han uddannelsesansvarlig overlæge. Illustration: DASAIM

»Nogle af dem, der bliver alvorligt syge lige nu, er nogle af dem, som kom hjem fra skiferie for to uger siden. De første smittede var de stærke, og så er det først senere, at de gamle og svækkede bliver syge,« siger han.

Epidemien er kun i sin anden uge, og intensivafdelingerne på landets hospitaler gør alt, hvad de kan, for at komme i stilling. For der var patienter nok i forvejen. Og nu begynder en stadig strøm af COVID-19-patienter at komme ind.

»Vi ved, at vi får travlt om lidt. Og vi er ikke helt klar. Det, vi har brug for, er tid. Vi skal bruge nogle flere uger, før vi for alvor er på plads og klar med lyn-oplært personale,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Hvordan kan vi skaffe jer den tid?

»Den eneste, der er at gøre, er at begrænse smitten. Der er ikke andet, som kan holde det tilbage lige nu,« siger intensivlægen.

Aerosol-sky er svær at undgå

For at lægge patienter i respirator skal afdelingerne bruge bedøvelse. Det er der nok af.

For at holde deres kredsløb i gang, skal de bruge noradrenalin og lignende præparater. Det lader heller ikke til at blive et problem.

Formanden for intensivlægerne håber også, at afdelingerne fortsat bliver prioriteret, når det angår såkaldte værnemidler - masker og dragter, der skal beskytte mod virussen.

Når en patient lægges i respirator, bedøves patienten, og der lægges en plastik slange ned i luftrøret.

Under denne procedure står der aerosoler op med viruspartikler, og det vides fra både Kina og Italien, at intensivlægerne og sygeplejerskerne jævnligt bliver smittet - også selv om de passer på.

Det samme lader til at være tilfældet i Danmark, selv om det er svært at bevise.

Fire intensivlæger er blevet syge

»Jeg har fire kolleger, som har lagt sig syge indtil videre. Det er jo ikke til at vide, om de er blevet smittet på afdelingen eller i kaffestuen, men der er kun en af dem, der har været på skiferie,« siger lægen.

Han er glad for, at det langt om længe er sat i system, at sundhedspersonel skal testes.

»Vi har virkelig brug for at vide, hvem der har sygdommen, så de kan sendes hjem, og så de, som allerede har haft sygdommen, kan arbejde forrest,« siger han med henvisning til, at sygdom sandsynligvis medfører immunitet.

Mangel på personale vil kunne mærkes

En anden forudsætning for, at intensivafdelingerne kan fungere, er, at der er personale nok. Der skal for eksempel være fire til fem sygeplejesker per patient per døgn.

Her bliver der en kæmpe flaskehals.

For selv om afdelingerne har skruet helt op for at lynuddanne personale, er det umuligt at få 4000 intensivsygeplejersker klar, før epidemien for alvor sætter ind om få uger.

Mindst så mange bliver der i princippet brug for, hvis alle de over 1200 respiratorer, som nu skulle være fremskaffet, kommer i anvendelse.

Derfor vil der være færre sygeplejersker per patient, og det kommer til at mærkes.

Triage som i Italien kan blive nødvendigt

»Det må blive derefter. Vi kan ikke nå en fuld bemanding,« lyder Joachim Hoffmann-Petersen.

Og på et tidspunkt begynder I at blive syge?

»Det kommer ikke til at gøre problemet mindre, når vores folk må være hjemme i en periode,«, siger han.

Kan det blive aktuelt med såkaldt triage som i Italien, hvor man må prioritere at behandle dem med størst overlevelseschancer først?

»Der er altid et element af triage på intensivafdelinger - om behandlingen vil gavne patienten. Men ja, jeg ved, hvad du spørger om. Jeg håber ikke, at det kommer dertil, men jeg er bange for, at det kan blive svært at undgå, hvis vi får et norditaliensk scenarie,« siger han.

Ekstra respiratorer er mindre gode

Den sidste forudsætning for at sikre overlevelsen for de alvorligt syge COVID-19-patienter er respiratorer.

Stort set alle intensivpatienter, som er ramt af COVID-19, skal nemlig i respirator. Det bliver nødvendigt, når deres lunger bliver så påvirket, at iltniveauet bliver for lavt til, at det er forsvarligt at lade dem trække vejret selv.

Normalt har Danmark lidt over 400 intensivpladser, med cirka ligeså mange respiratorer.

Men myndighederne har sat hårdt ind for at skaffe flere fra operationsstuer, privathospitaler, forsvaret, lageret i kælderen og sågar fra dyreklinikker. Problemet er, at det er de er knap så gode.

Når man øger antallet af respiratorer, sker det ved, at man tager anæstesiapparaterne fra operationsgangen. Disse har lidt færre indstillingsmuligheder.

Det er fint i en operationssammenhæng, men helt anderledes end de sædvanlige retningslinjer på en intensivafdeling.

30 intensivpatienter, seks døde

»I Danmark vil vi gerne holde patienterne så vågne så mulig på intensivafdelingerne, så de kan læse avis eller tale med deres familie. Med de respiratorer, der er fundet frem, vil vi oftest være nødt til at bedøve dem noget mere,« siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Hvad betyder det for deres prognose (chancen for at komme sig, red.)?

»Vi kan ikke gøre andet end at bruge det udstyr, vi får, også selvom vi må gå på kompromis med den høje kvalitet, vi har til hverdag. Vi kommer til at hjælpe så mange som muligt, så godt som muligt, med de ressourcer vi har,« siger han.

Den danske COVID-19-epidemi kører nu på anden uge. Ifølge SSI's daglige overvågningsrapport har der i Danmark nu været 1.132 bekræftede tilfælde af sygdommen.

153 patienter, svarende til 14 procent, er lige nu indlagt på sygehuse. 30 er indlagt på en intensivafdeling. Indtil videre er seks personer døde, imens de var smittede med COVID-19.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg hørte her til aften følgende statistik fra Italien, hvor de nu har rundet 3.400 døde og dermed har flere dødsfald end i Kina (jeg vil ikke deltage i en diskussion om dette tal er korrekt eller ej)

 • Gennemsnitsalderen for de omkomne er 79,5 år
 • 70% var mænd
 • De omkomne havde i forvejen 2,5 alvorlige sygdomme
 • Der er 70 omkomne under 50, og alle disse havde i forvejen alvorlige sygdomme

Jeg har også læst følgende artikel fra Euronews hvor de særlig kommenterer Italiens demografi (23,3% af italiens befolkning er over 65 år, 6. ældste befolkning i verden) og deres sociale struktur hvor unge og gamle kommer mere sammen end hvad vi normalt gør i det nordlige Europa.

Det er jo betryggende læsning når man ellers ikke er så gammel, men artiklen er da lidt skræmmende at man allerede her i starten føler sig lidt presset.

 • 21
 • 0

Der er stadig mange især unge der ikke forstår det, det er jo kun raske unge der mødes.

Mens resten af samfundet yder store ofre, er der mange især unge der går til grænsen eller omgår reglerne, de er måske bange for ikke at være en del af grupperne hvis de ikke siger ja når der skal aftales fælles take away spisning og hygge, kun få forældre siger nej du skal blive hjemme fra unødvendige sammenkomster.

 • 16
 • 2

Det man måske skal tage med i betragtning er at de i Italien prioriterer at behandle yngre personer der har behov for intensiv behandling, fremfor ældre, da de yngre har bedre overlevelseschancer - det vil derfor lede til en klar overvægt at ældre der dør.

Det er ikke kun dødsraten der er interessant, det der er mere interessant er hvor mange der får behov for hjælp i sundhedsvæsenet til at komme sig over sygdommen.

Læs eventuelt politikken: https://politiken.dk/udland/art7709012/Det...

 • 4
 • 1

De omkomne havde i forvejen 2,5 alvorlige sygdomme

Man skal finde en årsag som de efterladte kan forholde sig til, det ser ikke pænt ud at skrive, død pga kaos eller at der mangler tilstrækkeligt med læger uddannelse eller udstyr.

Første bølge herhjemme er skiturister der sikkert har masser underliggende sygdomme, men som for bare 3 uger siden følte sig friske til vintersport, det bliver svært at bortforklare en dårlig statistik hos os.

 • 4
 • 3

En lille beretning fra en af de unge smittede skiturister, som er syg på tredje uge: https://www.dr.dk/nyheder/indland/steven-p...

Spøjst land det her. SkiCoronaimportørerne bliver lidt set som uheldige ofre for noget velfærdsdanmark har forsømt. De har set på en anden måde opført sig mere tumpet end de flk der fik kønssygdomme i gamle dage. Jeg bliver pisseirriteret når jeg ser unge mennesker (der har været på ferier allesammen mange gange ) stå over køledisken hos den lokale og føre sig frem som helte(med barnevogn og møgunger) snakkende længe inde i butikken mens vi gamle lister rundt som tyve i natten for at få gulerødder og kartofler. Deres mødre har svigtet totalt

 • 14
 • 7

Vi får nu at vide at

Regioner stopper med at coronateste sundhedspersonale Mangel på reagenser til test har fået Region Syddanmark og Region Midtjylland til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale.

Det er vist første gang vi får et indblik i hvorfor ingeniøren ikke kan få aktieindsigt i hvilke modeller som bruges til at styre udviklingen af smitten.

 • 5
 • 6

Uden tests kan vi lige så godt give op. Så vil alle blive smittede på et tidspunkt, uanset hvor godt de isolerer sig. Danmark er en stor smitteinkubator nu.

 • 3
 • 9

Der dog stadig reagenser til at teste de syge med symptomer. Men der er bekymrende, at tilsyneladende har været afhængig af leverandørs evne til at levere rettidigt. Virkningen er jo, at sundhedspersonale ikke kan møde på arbejde, hvis de har symptomer, der kan give anledning til mistanke om Covid-19. Så kommer de regioner hurtigere gennem tilrådighedværende perssonale. Hvad er det man siger? Tyv tror hvermand stjæler?

 • 3
 • 2

Ifølge myndighederne skal vi forholde os til 2 ting:

 1. Forbedret hygiejne, håndhygiejne og afspritning af håndtag, gelændere etc.

 2. Undgå samvær med andre mennesker sådan man ikke smittes via indåndningsluften direkte i luftvejene.

Jeg er godt klar over at statistiken kan være vanskelig at få fat i, men der er jo meget der tyder på at alle de alvorligt syge på hospitalerne er smittet via indåndningsluften (=dråbeinfektion), så hvorfor hele tiden sidestille vægten af at holde en god håndhygiejne med den virkelige smittekilde, samværet med andre mennesker og indåndningsluften?

Alle mennesker har en opfattelse at de holder en passende hygiejne, og selvfølgelig er der meget stor på folks hygiejnestandard, men hvorfor forplumre budskabet om hvordan vi skal undgå en stor og pludselig epidemi med et hygiejnebudskab som kun kan have en yderst marginel virkning?

John Larsson

 • 5
 • 9

John Larsson

Jeg vil gerne have forklaret hvorledes det skønnes at smitten hovedsageligt sker ved indånding istedet for fomiter (flader hvor virus kan overføres). Har ikke set noget (har dog heller ikke ledt) der understreger dette. Den fløjte som bartenderen i Tyrol lod gå anser jeg som en fomit.

 • 9
 • 1

Jeg synes også at det er bekymrende hvis vi så tidligt i et pandemiforløb, som det forlyder, kan være ved at løbe tør for såvel basalt beskyttelsesudstyr såvel som tests. En FFP3 maske (måske fordi de bliver lavet i Kina?) er allerede i restordre sammen med håndsprit m.m. Kun 0,004 % af verdens befolkning er registreret smittet, så det skal da gå meget, meget galt.

 • 2
 • 0

Første bølge herhjemme er skiturister der sikkert har masser underliggende sygdomme, men som for bare 3 uger siden følte sig friske til vintersport, det bliver svært at bortforklare en dårlig statistik hos os.

Det tror jeg så heller ikke de har. De fleste af dem skulle efter sigende allerede være raskmeldte. SST har (forunderligt nok) bare ikke formået at føre statistik over raskmeldte.

Indtil videre er den yngste afdøde corona-patient i Danmark en 62-årig mand, som i December blev indlagt med en blodprop i hjerne og lunger, og fik lungebetændelse mens han lå i koma. Han har næppe været på skiferie siden.

 • 9
 • 2

eg vil gerne have forklaret hvorledes det skønnes at smitten hovedsageligt sker ved indånding

Vira fra en persons udåndningsluft hænger i luften tæmmelig længe og navnlig i lukkede lokaler. Andre personer i samme lokale får derfor vira direkte ned i lungerne via indåndingsluften proportionalt med den tid de opholder sig i samme lokale, men selvfølgelig forstyrret af meget kraftig udsugning! For vira som man har fået på sine hænder kræves en anden handling for at komme i kontakt med næsen (vira i munden overlever som regel ikke da de hurtigt bliver synket ned i maven!) De vira som man har fået ind i næsen kan selvfølgelig føres ind i lungerne, men mængden vira som indføres den vej, kan på ingen måde sammenlignes med vira indført via de små dråber i luften som er inficeret!

Der er bredt sig en misinformation, rigtig 'fake news', som går på at små vanddråber i en persons udåndningsluft hurtigt pga tyngdekraften falder til jorden/gulvet inden de når en person på få meters afstand. Dette er helt forkert! Disse små kondenserede dråber er på størrelse med vanddråberne ('droplets') i almindelig tåge, og de falder med en hastighed på mindre end 1 cm pr. sekund! I går stod vores justitsminister i fjernsynet og spredte en direkte løgn, sandsynligvis uvidende herom!

John Larsson

 • 4
 • 9

Den gennemsnitlige dansker rører sig selv i ansigtet ca 23 gange i timen, så der er ikke langt fra hænderne til de tynde slimhinder i næse, øjne og mund. DERFOR er håndhygiejne vandvittigt vigtig.

Vask hænder, Hold afstand, Gør rent, Bliv hjemme

 • 8
 • 0

John Larsson

Det er fint nok at du mere detaljeret beskriver hvorfor du mener at dråbesmitte direkte ved indånding er altdominerende i en grad hvor du påstår (som jeg forstår dit skriv) at håndhygiejne er nærmest ligegyldigt.... Men jeg ser ikke at du underbygger det med data. Gør venligst det... Ellers falder du jo i samme kategori som du beskylder myndighederne for; fake news.

 • 7
 • 1

Men jeg ser ikke at du underbygger det med data. Gør venligst det... Ellers falder du jo i samme kategori som du beskylder myndighederne for; fake news

Kære Torbjøn Søndergaard!

Kunne det ikke falde dig ind at årsagen til at 'Øvrigheden' ikke ønsker at præsentere relevante data, helt enkelt er at man ved at der kun findes ét at gøre, at alle mennesker bare skal holdes sig fra hinanden (ægte 'karantæne'!), men det lyder lidt mere trøsterigt at pakke budskabet ind sammen med ret selvfølgelige ting som at vaske hænder!

John Larsson

 • 0
 • 10

Formanden fors Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, som står lige midt i corona-krisen på Svendborg Sygehus' intensivafdeling siger, at hospitalernes intensivafdelinger har brug for flere uger, før de er parate til at håndtere mange flere som er smittede med SARS-CoV-2 virus; det eneste som kan give dem de flere uger er begrænsning af smitten.

Det løfter røgsløret over, hvorfor rigtig mange med COVID-19-symptomer ikke bliver testet, selvom der er kapacitet til det.

Det ville jo afsløre, hvor dårligt det danske sundhedssystem og dets styrende politiske system har været til at gøre klar i de 2½ måned siden 31. december, hvor det stod klart, at en ny form for coronavirus truede.

 • 1
 • 6

Tillæg: The New England Journal of Medicine "A new analysis found that the virus can remain viable in the air for up to 3 hours, on copper for up to 4 hours, on cardboard up to 24 hours and on plastic and stainless steel up to 72 hours" https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

Se desuden WHO Afsnittet "How long does the virus survive on surfaces" Studies suggest that coronaviruses (including preliminary information on the COVID-19 virus) may persist on surfaces for a few hours or up to several days. på siden https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q...

Mht testkapacitet: "Men ifølge Roche Diagnostics er der ikke hold i påstanden om at medikoselskabet ikke har leveret som lovet. Tværtimod leverede Roche Diagnostics i onsdags tusindvis af test til de danske hospitaler i form en nyudviklet og hurtigere coronatest" "Roches hovedkvarter i Basel forrige lørdag bekræftede, at der kunne leveres 12.000 test af selskabets nye SARS-COV-19 til Danmark - som dækker 12.000 patienter - til de tre danske hospitaler, som har testfaciliteterne til Roches nye test.

»Ordre[r]ne kom så ind søndag og mandag, og de lå samlet under det antal på 12.000, det var lykkedes os at sikre til Danmark." https://ing.dk/artikel/testleverandoer-afv...

Regionerne kan ikke følge med: Men Danmark har masser af COVID-19-testkapacitet

Mine fremhævelser i ½fed skrift

 • 4
 • 0

AN - det stod klar den . 1 december - faktisk regner man med at patient zero var medio november i Wuhan

Den første patient blev ganske rigtigt registreret d. 1. December, og har været smittet engang i November, men man fik ikke mistanke om en ny type virus før 2. juledag.

At adskillige bliver indlagt hver dag med med svære lungeinfektioner, er ikke usædvanligt i en by som Wuhan, men da Dr. Jixian Zhang, som havde erfaring fra SARS 2003, observerede at 3 ud af 4 nye patienter, indlagt 2. juledag, var fra én og samme familie, fik han mistanke og rapporterede til CDC dagen efter.

Den 28. Dec. kom tre mere ind på samme hospital, med samme symptomer, så de i alt havde 7 patienter under mistanke. Derefter begyndte man at lede efter patienter med matchende symptomer på alle hospitaler i Wuhan.

Den. 31. December havde man 40 indlagte, og kunne konstatere at de 30 for nyligt havde været på samme wet food market i Wuhan.

WHO blev orienteret samme dag og Huanan wet food market blev lukket dagen efter, men man fik ikke identificeret den nye virus før d. 7. Januar, og det tog yderligere 6 dage før man havde de første brugbare testkits.

Man begyndte således fra 1. Januar at opspore smittede på den baggrund af de indlagte og viden om hvem de havde haft kontakt med, men altså uden mulighed for at teste.

Alverdens sundhedsmyndigheder havde således fra 1. Januar, via WHO, en mistanke om at en farlig epidemi kunne være under opsejling i Wuhan, men der var bestemt ikke rigtig noget, der stod klart, da man kun havde observeret 40 indlagte, som udviste "SARS-lignende" symptomer, men testede negativt på eksisterende SARS-tests.

I dagene fra d. 13. - 20. Januar havde man testet 278 positiv, inklusiv de i forvejen indlagte, samt testet alle dem de havde haft kontakt med, men havde kun påvist relativt få nye tilfælde per dag mellem d. 13.-20. Januar.

Den. 21. Januar havde man så pludselig over 100 nye tilfælde på en dag, så d. 23. Jan. var hele Wuhan lukket ned, og d. 24, Jan. var yderligere 15 byer i Hubei lukket ned.

På det tidspunkt kan ingen sundhedsmyndighed have været i tvivl om sagens alvor, men ud fra erfaringerne fra SARS, som man jo fik inddæmmet totalt inden tallet nåede 8000 globalt, og, trods den højere dødelighed, kun medførte 900 dødsfald, og det faktum at man faktisk havde fint hold på de første få tilfælde udenfor Kina, som i første omgang kun bredte sig til dem man allerede havde karantineret, er det vel ikke helt uforståeligt at man ikke reagerede voldsommere end man gjorde.

 • 9
 • 2

"A new analysis found that the virus can remain viable in the air for up to 3 hours, on copper for up to 4 hours, on cardboard up to 24 hours and on plastic and stainless steel up to 72 hours" https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

Det handler om antal vira ført ned i lungerne! I løbet af 3 timer trækker man vejret 2000-4000 gange afhængig af aktivitet og luftbårne vira føres hver gang ned i lungerne! Der er ingen som helst belæg for at hævde at mennesker ved dårlig hygiejne kan føre vira fra faste genstande ned i sine egne lunger andet end meget marginelt iforhold til vira der indåndes!

John Larsson

 • 0
 • 11

Godt så.. Det er forstået. Vi skal fremføre argumenter baseret på vore egne fornemmelser. Så kan jeg uden blusel påstå at var smitte ved andet end indånding ubetydelig, ville den gennemsnitlige inkubationstid være kortere end det observerede (2-14 dage), da virus ville blive transporteret direkte til vævet hvor det manifesterer sig.

 • 3
 • 0

Hvis nogen føler trang til at læse En sludder for en sladder, En sang fra de varme lande og Uld i mund...

jeg synes da i grunden, det er en ganske udmærket sammenfatning af den aktuelle status - og jeg ser heller ingen grund til (netop nu) at kritisere SST...specielt ikke, mens epidemien tilsyneladende fortsat udvikler sig! Når vi engang har lagt det meste bag os, må tiden være inde til at analysere/evaluere det samlede forløb.

 • 0
 • 3

jeg synes da i grunden, det er en ganske udmærket sammenfatning af den aktuelle status

Kursus i at læse politiker- og embedsmands-talen-udenom; text i "" er citater fra artiklen i BM:

"at man i den »ideelle verden« ville teste alle ... På nuværende tidspunkt har vi bare ikke den testkapacitet og de medarbejdere, der skal til, for at kunne teste i det omfang, der ville være det ideelle«" Næppe nogen har foreslået at teste alle. Derimod var forslaget at man skulle teste de vigtigste personer, nemli sundhedspersonalet og de, som viste symptomer på COVID-19.

"hvorvidt myndighederne har gjort for lidt for at aktivere private aktører, som har tilbudt at stille eksempelvis værnemidler såsom ansigtsmasker til rådighed. Men det er slet ikke så enkelt, siger ministeren, for man er nødt til at sørge for at undgå forfalskninger." "»Selv om det at skaffe testudstyr og værnemidler, så kræver hver engkelt [sic!] henvendelse en nøje faglig vurdering af vores myndigheder ..."

Nøje faglig vurdering? Af specialistvirksomheder, som diagnostikvirksomheden Pentabase, der har flere års erfaring og som har 14 testmaskiner og 18 forskere parat til at hjælpe? Forfalskninger? fra kendte, store danske virksomheder?

"»... vores myndigheder, og de har orienteret om, at der er falske testkits og værnemidler i omløb,« siger Magnus Heunicke og forklarer, at der blandt andet er opdaget ansigtsmasker, som simpelthen ikke virker, som de skal, og blokerer eksempelvis viruspartikler."

"en nøje faglig vurdering af vores myndigheder, og de har orienteret om, at der er falske testkits og værnemidler i omløb" Bemærk at han ikke sagde at de har inspiceret/undersøgt og fundet, kun at "de har orienteret om" - om noget enhver har kunnet læse i medierne i dagevis.

"at der blandt andet er opdaget ansigtsmasker, som simpelthen ikke virker, som de skal, og blokerer eksempelvis viruspartikler."

Der er ** opdaget ... Ikke: **de har opdaget".

"Novo Nordisk vil således stå for en del af de coronatest, der skal udføres, på et af firmaets faciliteter i Måløv." Ja da, siden hvornår. Efter et langt fodslæb, tid spildt, men det undlader han at fortælle.

"Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, tilføjer, at sundhedsmyndighederne, at »der er ingen tvivl om, at epidemien udvikler sig og at vi har vores blik stift rettet mod den udfordring«."

Det er underligt at man hører nødråb om mangel på udstyr fra læger og regioner, samtidigt med at Sundhedsstyrelsen ikke agerer på de tilbud der kommer.

Det lyder endnu mere underligt, når man betænker, at Sydkorea tilbød Danmark tusinder af testsæt af samme type, som de selv benyttede til at inddæmme COVID-19.

Måske er blikket stivnet?

Når vi engang har lagt det meste bag os, må tiden være inde til at analysere/evaluere det samlede forløb.

Helt sikkert - som f.eks. tælle de unødvendigt døde og de med unødvendige lungeskader.

COVID-19: Recovered patients have partially reduced lung function https://www.dw.com/en/covid-19-recovered-p...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten