Dinosaurer kunne flyde
Som gigantiske tumlinge og oppustelige badedyr. Sådan opførte de største dinosaurer sig ifølge canadiske forskere i det våde element.
Den nye forskning viser, at de langhalsede dinosaurer af arten Brachiosaurus havde luftlommer ved rygsøjlen meget lig det fugle anvender til at trække vejret. Ved hjælp af computersimulering mener Dr. Henderson fra Calgary University at have påvist at luftlommerne fungerede som indbyggede redningsveste for brachiosaurus-giganterne, så de nemt kunne flyde i vand.
Brachiosaurus krydsede formodenlig floder og mindre søer ved at lade forbene berøre vandbunden. Kom de ud på dybt vand risikerede de formodentlig at kæntre på grund af ubalancen.
Opdagelsen kan være en forklaring, der kaster lys over mange gådefulde fund af artens fodaftryk. Blandt andet i Texas og Korea er der fundet spor af artens fodaftryk - men kun forbenenes. Forvirrende fund, som kunne pege på, at arten spadserede ved at balancere på de forreste ben.
Den computersimulerede afprøvning af artens flydeevene, giver imidlertid en plausibel forklaring. Giganterne spadserede gennem vand ved at lade bagsmækken flyde mens forbenen var solidt plantet på jorden.
