Dine hår taler sammen – hvis ikke, kan du blive skaldet

Hvorfor kan man være skaldet på hovedet, mens håret gror fortrinligt i både ansigt, på arme og ben?

Ganske enkelt på grund af kroppens hårsækkes interne kommunikation eller mangel på samme. Det har forskere fra University of California fundet frem til i et nyt studie, hvor de har undersøgt, hvad man kan kalde “hårenes sprog” og fundet frem til, at alle kroppens hår forstår hinanden.

Læs også: Middel mod grøn stær kan give pletskaldede håret tilbage

Sproget består af molekylære signaler, der opstår i hudens celler og er kendt som Wnt-BMP-signaler, lyder det i en pressemeddelelse på universitetets hjemmeside. Videnskaben har tidligere vist, hvordan Wnt-BMP-signaler styrer hårvæksten i bestemte områder af kroppen, men de amerikanske forskere har nu demonstreret, at signalerne bruges til kommunikation på tværs af hele kroppen:

»Analogt til sprog, der bliver talt i to nabolande, var det uklart, hvordan ryggens hud ‘taler’ med mavens, når hårvæksten skal koordineres,« fortæller Maksim Plikus, professor i udviklings- og cellebiologi og én af to forskningsledere i pressemeddelelsen:

»Vi har vist, at selvom der eksisterer forskellige signalmæssige ‘dialekter’ i eksempelvis ryg- og maveskind, så kan al hår forstå hinanden ved at bruge ensartede ‘ord’ og ‘sætninger’.«

Læs også: Flyt væk fra forurening og undgå at blive skaldet

Hårene skal bare snakke sammen

Forskerne peger på, at kommunikationen bruges til at regulere hårvæksten, så hårene i et bestemt område gror jævnt. Hos vilde dyr kan det eksempelvis være med til sikre overlevelsen, fordi der ikke opstår bare pletter på huden.

Hos mennesker kan det forklare, hvordan hår kan vokse sig langt og fyldigt på hovedets top, indtil det pludselig holder op med at gro på issen, mens nakkehårene flittigt fortsætter med at komme frem. Med alderen kan hårsækkene nemlig miste evnen til at kommunikere, så nakke- og pandehår glemmer at snakke sammen, og skaldethed opstår:

»Hvis kommunikationen mellem områder med og uden hårvækst kan blive genaktiveret, vil hårvækstsignalerne kunne sprede sig over hele hovedbunden og modvirke skaldede områder,« siger Maksim Plikus, som derfor ser gode perspektiver med studiet.

Læs også: Nyt gen giver opskriften på medicin mod skaldethed

Forskningsresultaterne er kommet frem i et samarbejde mellem cellebiologer og matematikere. I fællesskab har de lavet en matematisk model, som illustrerer, hvordan Wnt-BMP-signalerne fungerer som ‘hårenes fælles sprog’.