Din visdomstand kan blive til nye organer

En tand, som har været opbevaret i en fryser i over tre år og oprindeligt stammer fra en ti-årig pige, kan udvikle stamceller, der så igen kan blive til organer eller nerver. Dermed slipper forskerne for at tage stamceller fra fostre.

Bag opdagelsen står forskere fra Osakas Nationale Institut for Avanceret Industriel Videnskab og Teknologi. Opdagelsen blev bekræftet, efter at cellerne fra tanden havde fået lov at udvikle sig i 35 dage, skriver den britiske avis Telegraph.

Professor Hajime Ogushi vurderer, at teknikken kræver ti år at forfine, men omvendt vil den give forskerne en bred vifte at genetiske koder, som kan blive knyttet sammen med en patient, så risikoen for, at patienten udstøder transplanterede organer eller væv bliver reduceret.

I USA har tandlægerne været opmærksomme på perspektivet igennem flere måneder, hvor de har tilbudt at opbevare visdomstænder og babytænder til stamcelleterapeutiske formål.

Et lignende gennembrud overraskede stamcelleforskerne tilbage i juni 2007. Da offentliggjorde japanske forskere, at almindelige celler, plukket fra musens hud, med fire ændringer i dens gen-sammensætning kan omdannes til super-stamcelle, der kan blive til alt fra hjertevæv til insulinproducerende celler.

Hidtil havde forskerne troet, at kun stamceller udtaget fra fostre og æg havde den evne.

Dokumentation

Telegraph: Japanese scientists create stem cells from wisdom teeth

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten