Din telefon har (måske) en skjult FM-radio - men du får næppe lov at bruge den
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Din telefon har (måske) en skjult FM-radio - men du får næppe lov at bruge den

Illustration: Freestocks.org

Efter at flere naturkatastrofer har ramt USA – senest orkanen Maria – har den amerikanske telemyndighed FCC (Federal Communications Commission) presset mobilproducenterne for at nå de mange amerikanere, der under en orkan står uden mobildækning eller anden kommunikation.

»Tænd for FM-radioerne, der er indbygget i jeres telefoner.«

Omtrent sådan lyder opfordringen, som Apple modtog i sidste uge.

Ifølge FCC er radioerne nemlig indbygget i alle næsten alle telefoner, herunder også iPhones, og de kan aktiveres med en softwareopdatering.

Læs også: Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen

»Apple er en af de større telefonproducenter, som har modsat sig at gøre netop det. Men jeg håber, at selskabet vil genoverveje sin holdning i lyset af de ødelæggelser, som orkanerne Harvey, Irma og Maria har forårsaget,« lød det blandt andet i et brev (pdf) fra FCC-formand Anjit Pai til Apple.

Apple: Helt nye iPhones har ingen FM-radio

Beskeden fra FCC antyder den noget overraskende pointe, at alle iPhones og mange andre smartphones gemmer på en FM-radio, der blot skal aktiveres. I virkeligheden er det dog knapt så enkelt, påpeger Apple i en meddelelse, selskabet siden har sendt til mange amerikanske medier, herunder Ars Technica.

Her understreger Apple, hvor meget selskabet gør for at hjælpe brugerne i nødsituationer, hvorefter selskabet pointerer:

»IPhone 7 og iPhone 8-modellerne har ikke FM-chips i sig, endsige de antenner, der er designet til at understøtte FM-signaler. Så det er ikke muligt at aktivere FM-modtagelse i disse produkter,« lyder det fra Apple.

Læs også: Eksperter til utilfredse DAB-ejere: Brug radioen rigtigt

Hvis man skal tro Apples udmelding, er det dog uvist, hvorfor FCC, som godkender alle amerikanske radiosendere og modtagere, ikke har vidst præcis hvilken radiohardware, der sidder i selskabets telefoner.

Apple vil ifølge flere amerikanske medier dog ikke svare på spørgsmål om FM-modtagere i selskabets ældre telefoner, som mange af deres kunder stadig benytter.

Radiobranche: Jo de har

Apple har ikke udtalt sig mere detaljeret om sagen, hvilket har fået flere andre parter til at spekulere i, hvad en iPhone kan og ikke kan. Den amerikanske sammenslutning af radiostationer i USA, NAB (National Association of Broadcasters) er blandt andet kommet med deres syn på Apples hardware.

»Siden 2012 har NAB bestilt rapporter om lang række smartphones fra ABI Research, som skiller telefonerne ad for at lære deres egenskaber at kende. ABI’s analyse afslører, at samtlige Apple iPhones bygget i den periode inklusive iPhone 7, har et chipset, der inkluderer understøttelse af FM-radio. Apple sælger også fortsat iPhone 6S med en FM-chip, der ikke er aktiveret, og der er næsten 100 millioner iPhones på markedet med en deaktiveret FM-chip,« hævder NAB i en pressemeddelelse.

Læs også: Snart slukker DAB-signalet. Her er afløseren

Stridens kerne er netop det chipset, som telefonerne benytter. De fleste telefoner bruger standardchips fra store producenter som Intel og Qualcomm.

Når de produceres, er det oftest billigst for producenterne at lade deres chips understøtte flere funktioner end den enkelte telefon har brug for og så lade producenterne selv afgøre, hvorvidt de vil udnytte alle chippens egenskaber. Det kunne eksempelvis dreje sig om muligheden for at modtage FM på enheden.

Apple køber ikke hyldevarer

Som teknologimediet TechCrunch pointerer i sin analyse af sagen, er den type undersøgelser imidlertid ikke ensbetydende med, at chippen indeholder, hvad man tror.

Selv om eksempelvis en Intel-chip i en iPhone ligner sin slægtning i en Samsung-telefon, er de nemlig ikke nødvendigvis ens, selvom det normalt ville være tilfældet, forklarer mediet. Det skyldes, at Apple sjældent køber standardkomponenter hos chipfabrikanterne, hvorfor selskabets chips næppe understøtter funktioner, Apple ikke har behov for.

Tilbage står stadig en uvished om, hvorvidt telefonerne har den øvrige hardware, der skal til for at udnytte en eventuel FM-funktion i en chip. Væsentligst skal chippen være koblet til en antenne i telefonen, der er egnet til FM-modtagelse. Også dette er imidlertid ubesvaret af Apple.

FCC har tidligere udsendt mere generelle opfordringer til at muliggøre FM-modtagelse i smartphones. LG valgte i august at tænde for FM-modtagelsen i deres kommende telefoner, hvilket angiveligt udelukkende er et spørgsmål om softwareændringer i LG’s tilfælde. Det skrev blandt andre Engadget i august. Om den ændring skyldtes de gentagne opfordringer fra FCC fremgår imidlertid ikke.

Ifølge FCC er radioerne nemlig indbygget i alle næsten alle telefoner, herunder også iPhones, og de kan aktiveres med en softwareopdatering

Har man internet til at opdatere sin tlf med så er FM radio måske ikke så vigtigt...

  • 2
  • 11