Din telefon har (måske) en skjult FM-radio - men du får næppe lov at bruge den

Illustration: Freestocks.org

Efter at flere naturkatastrofer har ramt USA – senest orkanen Maria – har den amerikanske telemyndighed FCC (Federal Communications Commission) presset mobilproducenterne for at nå de mange amerikanere, der under en orkan står uden mobildækning eller anden kommunikation.

»Tænd for FM-radioerne, der er indbygget i jeres telefoner.«

Omtrent sådan lyder opfordringen, som Apple modtog i sidste uge.

Ifølge FCC er radioerne nemlig indbygget i alle næsten alle telefoner, herunder også iPhones, og de kan aktiveres med en softwareopdatering.

Læs også: Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen

»Apple er en af de større telefonproducenter, som har modsat sig at gøre netop det. Men jeg håber, at selskabet vil genoverveje sin holdning i lyset af de ødelæggelser, som orkanerne Harvey, Irma og Maria har forårsaget,« lød det blandt andet i et brev (pdf) fra FCC-formand Anjit Pai til Apple.

Apple: Helt nye iPhones har ingen FM-radio

Beskeden fra FCC antyder den noget overraskende pointe, at alle iPhones og mange andre smartphones gemmer på en FM-radio, der blot skal aktiveres. I virkeligheden er det dog knapt så enkelt, påpeger Apple i en meddelelse, selskabet siden har sendt til mange amerikanske medier, herunder Ars Technica.

Her understreger Apple, hvor meget selskabet gør for at hjælpe brugerne i nødsituationer, hvorefter selskabet pointerer:

»IPhone 7 og iPhone 8-modellerne har ikke FM-chips i sig, endsige de antenner, der er designet til at understøtte FM-signaler. Så det er ikke muligt at aktivere FM-modtagelse i disse produkter,« lyder det fra Apple.

Læs også: Eksperter til utilfredse DAB-ejere: Brug radioen rigtigt

Hvis man skal tro Apples udmelding, er det dog uvist, hvorfor FCC, som godkender alle amerikanske radiosendere og modtagere, ikke har vidst præcis hvilken radiohardware, der sidder i selskabets telefoner.

Apple vil ifølge flere amerikanske medier dog ikke svare på spørgsmål om FM-modtagere i selskabets ældre telefoner, som mange af deres kunder stadig benytter.

Radiobranche: Jo de har

Apple har ikke udtalt sig mere detaljeret om sagen, hvilket har fået flere andre parter til at spekulere i, hvad en iPhone kan og ikke kan. Den amerikanske sammenslutning af radiostationer i USA, NAB (National Association of Broadcasters) er blandt andet kommet med deres syn på Apples hardware.

»Siden 2012 har NAB bestilt rapporter om lang række smartphones fra ABI Research, som skiller telefonerne ad for at lære deres egenskaber at kende. ABI’s analyse afslører, at samtlige Apple iPhones bygget i den periode inklusive iPhone 7, har et chipset, der inkluderer understøttelse af FM-radio. Apple sælger også fortsat iPhone 6S med en FM-chip, der ikke er aktiveret, og der er næsten 100 millioner iPhones på markedet med en deaktiveret FM-chip,« hævder NAB i en pressemeddelelse.

Læs også: Snart slukker DAB-signalet. Her er afløseren

Stridens kerne er netop det chipset, som telefonerne benytter. De fleste telefoner bruger standardchips fra store producenter som Intel og Qualcomm.

Når de produceres, er det oftest billigst for producenterne at lade deres chips understøtte flere funktioner end den enkelte telefon har brug for og så lade producenterne selv afgøre, hvorvidt de vil udnytte alle chippens egenskaber. Det kunne eksempelvis dreje sig om muligheden for at modtage FM på enheden.

Apple køber ikke hyldevarer

Som teknologimediet TechCrunch pointerer i sin analyse af sagen, er den type undersøgelser imidlertid ikke ensbetydende med, at chippen indeholder, hvad man tror.

Selv om eksempelvis en Intel-chip i en iPhone ligner sin slægtning i en Samsung-telefon, er de nemlig ikke nødvendigvis ens, selvom det normalt ville være tilfældet, forklarer mediet. Det skyldes, at Apple sjældent køber standardkomponenter hos chipfabrikanterne, hvorfor selskabets chips næppe understøtter funktioner, Apple ikke har behov for.

Tilbage står stadig en uvished om, hvorvidt telefonerne har den øvrige hardware, der skal til for at udnytte en eventuel FM-funktion i en chip. Væsentligst skal chippen være koblet til en antenne i telefonen, der er egnet til FM-modtagelse. Også dette er imidlertid ubesvaret af Apple.

FCC har tidligere udsendt mere generelle opfordringer til at muliggøre FM-modtagelse i smartphones. LG valgte i august at tænde for FM-modtagelsen i deres kommende telefoner, hvilket angiveligt udelukkende er et spørgsmål om softwareændringer i LG’s tilfælde. Det skrev blandt andre Engadget i august. Om den ændring skyldtes de gentagne opfordringer fra FCC fremgår imidlertid ikke.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ifølge FCC er radioerne nemlig indbygget i alle næsten alle telefoner, herunder også iPhones, og de kan aktiveres med en softwareopdatering

Har man internet til at opdatere sin tlf med så er FM radio måske ikke så vigtigt...

 • 2
 • 11

Præcist.

Hvis alle mobilmaster er væltet, hvad nytter det så at telefonen kan komme på Internettet via mobilnettet?

Mig bekendt er en af de første ting som man gør, når man starter på nødhjælp i et område, er at sætte radiomaster op, så dem der arbejder med nødhjælp kan kommunikere med hinanden (og omverdenen) - for ellers bliver koordineringen af nødhjælp mildest talt kaotisk.

 • 6
 • 1

På sin vis kan det jo være rigtigt at Apple ikke kan med deres nyeste telefoner. De har jo droppet hovedtelefonudgangen, så dermed kan det være meget svært at skaffe antennesignal. Det skulle i så fald være via opladeren, og hvem ville umiddelbart tænke på det i en nødssituation?

 • 2
 • 0

Ovenstående er naturligvis ikke et problem i Danmark. Hvis folk har fulgt vejledningerne fra beredskabsstyrelsen, har alle jo en FM-radio med batterier i derhjemme. Hvis vi så også havde det i vores mobiltelefoner (det har jeg i øvrigt), vil vores beredskab kunne kommunikere let og effektivt i tilfælde af en katastrofe. Så langt så godt.

Nu har vores alvidende Folketing jo besluttet at udfase FM, så snart brugen er faldet til under 50%, så vi i stedet skal benytte en DAB+ radio i stedet. Gad vide hvor mange der lige køber en sådan en, hvis det kun er til krisesituationer? Og hvor mange af os kan modtage DAB+ i vores mobiltelefoner?

Det er ikke altid jeg synes vores Folketing er deres opgave voksen.

 • 12
 • 2

Én ting er at der er en radiokreds i tlf'en - det kan afsløres ved teardown - men det kræves altså også at der er forbindelse til dens antenne-indgang. Det løses typisk ved at bruge headsettets Ear output som antenne, koblet via spoler med resonans i FM båndet. Og dén har jeg svært ved at se klaret ved en SW update.

 • 5
 • 0

De gamle iPhones (version 6 og tidligere) har et chipset hvor der er en FM radio på chippen og de nye har det slet ikke... Så de nye fra de sidste par år har det ikke.

Hvorfor kan de gamle ikke aktiveres.. (som radiostationerne så desperat ønsker var virkelighed)...

Der er ikke en eneste iPhone der har en FM antenne... Så held og lykke med at modtage radiosignaler uden en kompatibel antenne...

Så nej det her er ren spekulation og hvis ingenøren faktisk havde fulgt med i timen så døde den her "diskusion" på internettet i sidste uge. Men pisk endelig på den døde hest... det er nemlig god journalistik.

 • 1
 • 6

Der er vist ikke ret mange, der ved hvad Beredskabsstyrelsen anbefaler. Faktisk skriver de i dag om det fine ved at have en smartphone og følge med på tv, hjemmesider og de sociale medier. Jeg kunne ikke lige finde noget om radioer og batterier. Heller ikke noget om mad og vand (det er vist stadig en ide at have noget liggende til et par uger, men hvem har faktisk det - ud over paranoide?). Måske står det på de sammenlimede sider i Grønspættebogen. Beredskabsstyrelsen skriver også om beskyttelsesrum, selv om mange reelt er nedlagt og vil kræve en del arbejde at få brugbare. Har de stadig depoter med udstyr (toiletter, slukningsudstyr, bænke, ventilation) til disse beskyttelsesrum og sikringsrum?

 • 2
 • 1

Mest sandsynligt fordi man så kan sælge et telefonabonnement med x GB til at streame radio m.m. Hvis der var FM i telefonen ville en andel af kunderne nøjes med FM og derfor ikke købe data i samme mængde, eventuelt inklusiv roaming.

 • 3
 • 0

Til alle der arbejder med elektronik: hvornår har i sidst designet med en IC hvor i har brugt ALLE funktioner på chippen? Nej, vel?

Så inden de helt store konspirationsteorier dukker op: I kan roligt regne med at der er en masse andre funktioner i chipsættet som Apple heller ikke bruger. Det koster ikke noget at lægge funktioner på en chip som man "måske kan bruge i fremtiden". Moderne VLSI ICer er "bond-pad limited", dvs. det er ikke komplexiteten der definerer chipstørrelsen, men antallet af bond-pads. Dermed er det gratis at smide ekstra funktioner på.

Man kan så prisoptimere ved at lade være med at teste ubrugte funktioner. Test er en betydelig omkostning ved IC produktion.

 • 2
 • 0

Jeg kan forstå, at FM kræver en større antenne, men hvad med DAB, hvor stor en antenne kræver det?

 • 0
 • 0

Til alle der arbejder med elektronik: hvornår har i sidst designet med en IC hvor i har brugt ALLE funktioner på chippen? Nej, vel?

Fuldstændig enig. Historien her på ing.dk bærer præg af dårlig research. At en chip indeholder en FM radio modtager er IKKE ensbetydende med, at telefonen kan bruges som radiomodtager. Og selv om mange peger på, at antennen er et problem, så skal der mere end antenne til for at kunne høre radio. Lyden fra radioen skal afleveres et sted. Det kræver flere ting. En FM radio afleverer analog lyd. Resten af telefonens lyd er digital, og omsættes først i aller sidste led til noget analogt som kan høres i højttaler eller ørepropper. Sendes det ud via Bluetooth sker konverteringen ude i enheden. For at få FM radio lyd ud af alle telefonens lydkanaler, skal lyden omsættes digitalt, og denne digitale strøm skal derefter mixes sammen med telefonens andre lydkilder. Der skal tages hensyn til hvad der sker med lyden når telefonen ringer, når andre lydkilder er aktive, og når telefonen går ind i forskellige tilstande (powersave, hibernation)- Så at påstå, at en producent bare kan enable en FM radio fordi der i chipsættet i telefonen ligger en FM radiomodtager, er nok noget af en overfortolkning - mildt sagt. For det er ikke sikkert, at der i chipsættene er de nødvendige A/D omsættere, og er der A/D omsættere, kan det meget vel være, at producenten har truffet andre valg om brugen af dem - valg som udelukker at FM lyd kan konverteres.

DAB kunne måske laves lidt nemmere (bortset fra antennen), da lydstrømmen i forvejen er digital, men det forudsætter stadig, at der er taget højde for det i den tidlige designfase.

Så det vi er vidne til her, er politikere uden teknisk forståelse, der som farveblinde diskuterer skønmalerier. Det kommer der ikke noget ud af. Hvorfor har et tekniske medie som ing.dk ikke fanget det? I stedet laver man en overskrift som antyder, at det er producenten som bevidst forhindre at vi som kunder, og FCC som myndighed, er "forbudt" brugen af en indbygget FM radio. Flot.

 • 2
 • 0

"Efter at flere naturkatastrofer har ramt USA – senest orkanen Maria – har den amerikanske telemyndighed FCC (Federal Communications Commission) presset mobilproducenterne for at nå de mange amerikanere, der under en orkan står uden mobildækning eller anden kommunikation."

Sjovt nok kørte hele AT&T mobilnet uden udfald i Florida under orkanen. Det skyldes, at AT&T har investeret milliarder i at sikre deres mobilnetværk imod udfald. Selvfølgelig kan modernatur smadre infrastrukturen, men teleselskaberne kan gøre rigtig meget for at modvirke skader på deres udstyr samt have det fornødne beredskab klart til at rykke ind.

Det har både AT&T og Verizon godt styr på på fastlandet i USA, og derfor er et krav om FM-tuner i en telefon latterligt, fordi udviklingen på mange områder har overhalet FM.

Hvis FCC skulle stille krav om noget som helst, så skulle det være, at alle mobilselskaber sikre deres mobilnetværk lige så godt som AT&T.

Fordelen med to-vejs (data)kommunikation er flere tusinde gange mere nyttigt en envejs kommunikation via FM. På FM kan man sige til befolkningen "duck and cover". Med den mobiltelefon med datakommunikation kan man poste et "jeg er okay" på Facebook og man kan ringe til hinanden og koordinere indsatsen efter katastrofen.

Når mobilnettene i Puerto Rico er ødelagt, så skyldes det i høj grad manglende strøm og manglende forberedelse. Alene det faktum, at hovedparten af elkablerne står på træpæle er hovedrystende dumt i et område, hvor man tit bliver ramt af kraftige orkaner.

 • 0
 • 1

Nu har vores alvidende Folketing jo besluttet at udfase FM, så snart brugen er faldet til under 50%, så vi i stedet skal benytte en DAB+ radio i stedet. Gad vide hvor mange der lige køber en sådan en, hvis det kun er til krisesituationer? Og hvor mange af os kan modtage DAB+ i vores mobiltelefoner?

Det er ikke altid jeg synes vores Folketing er deres opgave voksen.

Nej, det har Folketinget ikke besluttet. Beslutningen er, at når brugen er faldet til under 50%, så skal spørgsmålet tages op på ny. Det kan vel tolkes som, at man ikke ved, hvad man vil, og at så længe brugen af FM er over 50%, så har man heller ikke travlt med at finde ud af, hvad man vil.

 • 0
 • 0

Hvis man tager udgangspunkt i det du selv skriver, så understreger det jo meget godt fordelen ved FM kontra mobilnetværket i nødsituationer. AT&T har brugt milliarder på at gøre deres netværk redundant og den bagvedliggende infrastruktur i mainland USA har nok ikke de samme mangler, som du beskriver for Puerto Rico. Der er altså noget der tyder på, at der i Puerto Rico ikke er de samme økonomiske muskler til at sikre en mobilinfrastruktur på højde med den i resten af USA.

Det koster dog en brøkdel at sikre redundans i et FM-sendenet. Mit bud er, at hele Puerto Rico kan dækkes med 2-3 FM-sendere. At sørge for to faste linjer og en luftlinje (ballempfang) til at levere signalet til stationerne samt en diesel generator, som kan holde FM i luften, hvis der ikke er strøm, vil koste forsvindende lidt ift. at gøre det samme til samtlige mobile basisstationer på øerne.

Så kan det godt ske, at der er en lang række fordele ved at have et mobilnet, men FM har også sine fordele, og det bør ikke være en diskussion om enten eller, men i stedet både og. Med udviklingen indenfor mobiltelefoner er det bare ikke tilfældet.

 • 0
 • 0

Så kan det godt ske, at der er en lang række fordele ved at have et mobilnet, men FM har også sine fordele, og det bør ikke være en diskussion om enten eller, men i stedet både og. Med udviklingen indenfor mobiltelefoner er det bare ikke tilfældet.

FM vil meget snart ikke være relevant længe. I USA indfører de i øjeblikekt Firstnet, som er AT&T, der leverer et beredsnetværk (4G LTE) som overbygning på deres eksisterende netværk. Dvs. nødberedskabet kommer også til at benytte AT&Ts mobilnetværk i katastrofesituationer.

Dvs. amerikanerne kan forvente hul igennem til mobilnettet under katastrofer. Måske ikke med samme hastighed og stabilitet, men i det mindste hul igennem til Internettet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten