Din mobil skal oplades trådløst hos McDonald's og Starbucks

9. april 2013 kl. 08:2810
Din mobil skal oplades trådløst hos McDonald's og Starbucks
Illustration: Nokia.
Fronterne er trukket op til en kamp om fremtidens standard for trådløs opladning, som skal gøre det muligt at få strøm til mobilen blot ved at lægge den fra sig på et bord på en café.
Artiklen er ældre end 30 dage

Om føje tid kan du måske dårligt lægge din telefon fra dig, uden at den bliver ladet op.

Ifølge svenske Elektroniktidningen er fronterne ved at blive trukket op mellem de to store organisationer inden for trådløs opladning af forbrugerelektronik, Power Matters Alliance og Wireless Power Consortium.

Begge organisationer arbejder på at definere, hvordan mobiltelefonen i fremtiden skal oplades, når du lægger den fra dig, eksempelvis på bordet på en café.

Med 134 medlemmer mod Power Matters Alliances 57 er Wireless Power Consortium (WPC) den største af de to konkurrerende organisationer. Men PMA er ved at samle flere sværvægtere blandt sine nu 57 medlemmer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de senest tilkomne er den kinesiske leverandør af mobiltelefoner ZTE, der ifølge det svenske medie er leverandør af mere end 10 millioner mobiltelefoner om året. Det gør ZTE til verdens fjerdestørste mobilproducent.

Også finske Powerkiss har for nyligt sluttet sig til PMA. Det betyder ifølge Elektroniktidningen, at også burgerkæden McDonald's, som Powerkiss har et europæisk samarbejde med, følger med. Et kig på WPC's hjemmeside viser dog, at Powerkiss også optræder på medlemslisten hos WPC.

Nokias Lumia 920 var den første telefon på markedet med trådløs opladning. (Foto: Nokia) Illustration: Nokia.

Dobbeltmedlemsskabet gør sig gældende for flere af virksomhederne hos de to organisationer, herunder Texas Instruments.

Samarbejdet mellem Powerkiss og McDonald's går ud på at induktionsladere i møblerne på burgerstederne. PMA's medlemmer tæller også den amerikanske kaffekæde Starbucks, mobiloperatøren AT&T og leverandøren af mobiltelefoner Blackberry.

På den anden side hos WPC er Samsung, Motorola, LG og HTC blandt medlemmerne.

WPC markedsfører induktionsstandarden Qi, mens PMA vil lave et netværk af trådløse lynopladere baseret på IEEE-standarder.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
19. april 2013 kl. 17:18

Ja med tiden skal teknikken nok blive mindre strømslugende.

Faktisk holder min 2 år gammle smartphone faktisk strøm i ca. 5-6 dage. (forudsat at jeg ikke bruger 3G, baggrundsdata, Wifi, Bluetooth, og tænder skærm kun for at taste et nummer og læse/ sende SMS). Det er ca. lige så godt som min 12 år gamle dumbphone. Dagens Nokia 1202 kan også være med. Men det vil folk ikke. Hvor stort hvar skrigeriet da iPhone kom uden 3G og de andre havde UMTS telefoner på markedet? Nu er LTE kommet. Godt nok er der ikke mange der bruger det. Men dem der har det "on" kan se at LTE er endnu bedre at suge strømmen.

Folk vil jo være "allways on", spille, surfe og hvad vil jeg. Teleselskaber vil også at de er det. Det kan minde lidt om forholdet mellem en stoffmisbruger og en pusher - eller om sommerhusejerne. Efterisolerer de huset og sparer strøm med en varmepumpe så hopper de bare lidt oftere i boblebadet. Det teknikken sparer skal brugeren nok sørge for at få brugt.

Men omvendt giver spørger jeg mig selv: Hvis problemet var SÅ stort, så var der et marked for "extra-battery life" telefoner, med mindre lys i en mindre skærm og lidt større rygsæk og så var der også nogen der ville tilbyde disse apparater.

9
9. april 2013 kl. 13:41

Jeg har endnu til gode at se videnskabeligt belæg for den påståede eloverfølsomhed. Sitet er drevet af en interesseforening og kan IKKE betragtes som videnskabeligt eller nødvendigvis fuldt troværdigt. Til gengæld er der foretaget adskillige videskabelige undersøgelser, der peger stik modsat foreningens påstande.

Efter hvad jeg har kunnet læse, er symptomerne på »eloverfølsomhed« meget sammenfaldende med stress og lignende psykiske lidelser, der også påvirker kroppen rent fysisk. Den bedste hjælp til disse mennesker er derfor sandsynligvis psykiatrisk, og jeg finder det særdeles uheldigt, at de fastholdes i deres lidelse gennem sådanne interesseorganisationer i stedet for at blive hjulpet.

Her er et par ting, du kan prøve at læse:http://www.skepdic.com/electrosensitives.htmlhttp://skeptoid.com/episodes/4072

8
9. april 2013 kl. 12:41

Jeg vil ikke udtale mig, andet end at jeg oplyser om, hvad jeg har hørt og læst. Se linket jeg vedhæftede.

7
9. april 2013 kl. 12:10

Nu er det jo heldigvis kun magnetisme der benyttes til trådløs opladning i øjeblikket. Hvis det var sundheds skadeligt, var man nok uddød ved at bo på jorden for længe siden - et andet argument er også, at man ved at spise på McDonalds nok dør tidligere af maden, end den trådløse "strøm".

6
9. april 2013 kl. 11:22

Med tiden bliver smartphones mindre strømslugende, og dermed mindskes behovet for at skulle lade dem op i tide og utide. Så jeg ser ikke det store behov for at cafeer m.m. skal levere strøm til kundernes telefoner. gratis WiFi er langt mere interessant. I hvert fald indtil datapriserne bliver mindre og overførslen hurtigere på mobil data (specielt over landegrænser).

5
9. april 2013 kl. 10:08

Palm Pre kom til CES i 2009. Det var på alle måder et nyt styresystem til mobilapparater. Hardwaresnekere havde med trådløst oplader via "touchstone" også vist vejen.

Ideen med trådløst opladning er dog MEGET ældre. I 80erne havde vi en elektrisk tandbørste med trådløst lader - mere kan jeg desværre ikke huske, måske kan du.

4
9. april 2013 kl. 10:04

Jeg kan ikke forstille mig at al den ekstra stråling som kommer, kan være særlig sund. Der er faktisk for nuværende mennesker som lider forfærdeligt af el overfølsomhed.

Det anede jeg ikke eksisterede før jeg var på en konference i Stokholm. Her fik vi fortalt om den forfærdelige lidelse. De stakkels, stakkels mennesker, de er totalt isolerede fra omverdenen.

Ta og læs det her. Her står bl.a. at 1500 franske læger kræver lovændring for at beskytte befolkningen mod stråling og i Belgien og Sverige er der osse eksperter som råber vagt i gevær: http://www.ehsf.dk/

Derfor synes jeg at man måske skulle stoppe lidt med alt det trådløse. Jeg har selv en mobil, det indrømmer jeg, men vi undgår alt andet trådløst i vort hjem, netop med den konference i Stokholm i frisk erindring.

3
9. april 2013 kl. 09:57

Det er da smart at man blot kan efterlade sin telefon på en lille pude, hvorved at den så bliver opladet. Men til nødsituationer, ville jeg da kigge på denne her:http://www.howstuffworks.com/gadgets/travel/wind-up-cell-phone-chargers.htmDen kunne evt designes således at man ikke skulle side og dreje stille og roligt på håndsvinget hele tiden, men have en indbygget kapacitet, som kunne frigive energien over længere tid. Så man ved f.eks i X antal sekunders kraftig rotation med håndtaget, kunne opbygge nok energi til at den kunne klare den videre opladning i et stykke tid, uden yderligere menneskelig interaktion.

2
9. april 2013 kl. 09:25

Virkelig? Jeg har da ellers lagt min telefon fra mig mange gange uden at jeg har mistet den.

1
9. april 2013 kl. 08:44

En sikker vej til at miste sin telefon. Bare det at lægge den fra sig er risikabelt. Tyvenes marked!