Din ånde kan bruges som personligt fingeraftryk

Fingeraftryk har længe været lidt gammeldags som identifikation i forhold til f.eks. irisscanning. Nu er det sidste nye imidlertid åndeaflæsning, skriver forskningssitet Plos One.

En gruppe schweiziske forskere har nemlig fundet ud af, at vi alle sammen har hver vores ånde, som ændrer sig i løbet af dagen – også afhængig af, hvad vi indtager.

Forsøgene foregik ved, at 11 frivillige hen over ni dage blæste ind i et massespektrometer gennem en opvarmet Teflon-slange, som delte udåndingen op i dens kemiske komponenter.

Her fandt forskerne så ud af, at selv om prøverne kunne afvige lidt på forskellige tidspunkter, var ’grund-ånden’ så ens, at man sagtens kunne identificere de individuelle testpersoner.

Læs også: Målrettet behandling af aggressiv brystkræft muliggjort med simpel dansk test

Ud over at kunne identificere folk ud fra deres ånde – som nok kan være svær at finde på et forladt gerningssted – er fidusen, at de fintfølende målemetoder engang i fremtiden kan bruges til f.eks. at afsløre, hvilken medicin eller hvilke stoffer en person kan have indtaget, eller kan bruges som biomarkører til at afsløre spor af kræft.

Derfor vil målemetoden være velegnet til den personlige behandling i sundhedssystemet, foreslår forskerne, som fremhæver, at metoden kan bruges til at måle på helbredet over længere tid. Målinger af denne type skulle være lige så præcise som en urintest.

I disse Tour de France-tider er det også muligt for læger at få en mindre model af spektrometret ind i konsultationen til en hurtig doping-test, foreslår tidsskriftet Science.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sagt af en automatisk dør efter at en hemmelig agent sprayer "Perez-ånde" fra en dåse på sensoren i Alien Resurrection. Frit efter hukommelsen; filmen er fra 1997...

  • 0
  • 0

"Målinger af denne type skulle være lige så præcise som en urintest."

..forhåbentligt meget præcisere - måske kan de (ønsketænkning) afsløre de hypermoderne profitdesignede helbredsbelastninger, som den tunge, traditionelle lægevidenskab står hjælpeløs overfor - glæder mig til at høre/erfare mere på den front - har vi hér fået et tidssvarende alternativ til de middelalderlige urin- og blodprøver, der kun afslører (letomgængelige) makro-variable?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten