Dimittendledighed er uundgåelig, men skal være kort

28. september 2018 kl. 02:00
Et år efter studiet er ni ud af ti ingeniører kommet ud på arbejdsmarkedet, men det burde gå endnu hurtigere, mener IDA.
Artiklen er ældre end 30 dage

Erfaring var et specifikt krav eller i hvert fald beskrevet som en fordel i fire ud af fem jobopslag fra august, som IDA har gennemgået. De i alt 200 annoncer var alle målrettet ingeniører, og ingen af dem var lederjob.

Opgørelsens resultat undrer Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansatte Ingeniører i IDA, for hvorfor henvender virksomhedernes jobopslag sig ikke til de mange nyuddannede, der kommer ud på arbejdsmarkedet netop nu?

»Dimittender er den eneste gruppe med høj ledighed, mens medlemmer med ti års erfaring er nede på 1 procents arbejdsløshed. Hvis de kun vil have folk med erfaring, må jeg sige: ‘God fornøjelse med at stampe dem op af jorden. Det kan I kun ved at stjæle fra hinanden’.«

Ifølge augusttallene er 29,4 pct. af alle dimittender ledige netop nu. Kategorien dimittend dækker over det første år som færdiguddannet. Med andre ord viser tallene, at 70,6 pct. af de ingeniører, som er blevet færdige i perioden august 2017-august 2018, allerede er i job.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sommermånederne er højsæson for dimittender, og det presser ledigheden i vejret, forklarer Juliane Marie Neiiendam:

»Det er egentlig imponerende, at vi står i august med så få ledige. Virksomhederne ansætter ­traditionelt ikke i sommerferien, så tallet er lavere, end jeg forventede.«

Dobbelt så mange kandidater på syv år

AR-formanden vurderer, at en ledighedsperiode på cirka tre måneder er forventelig for de nyuddannede, der ikke på forhånd har et job på hånden. Det tager tid at finde det helt rigtige arbejde og få kontrakten på plads.

»Ledighedstallene for dimittender dækker over store forskelle, nemlig at nogle har job med det samme, andre er oppe på et halvt år, og enkelte må vente på job et helt år. Til de sidste er vores opgave at hjælpe dem i gang, men også at sige: ‘Bare rolig, du skal nok få job’, for det viser vores statistik.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden 2010 er antallet af nyuddannede civilingeniører fordoblet fra 1.538 til 3.404 om året i 2017. Det er værd at have med, når man ser på dimittendledigheden, mener Juliane Marie Neiiendam:

»I IDA har vi skubbet på for at få flere til at vælge inge­niørfaget, og derfor startede vi Engineer the future. Havde vi ikke uddannet dobbelt så mange, hvordan havde verden så set ud,« spørger hun retorisk.

Blandt de ingeniører, der har været færdiguddannet i et år, er ledigheden på 9,2 pct. Den gennemsnitlige ingeniør­ledighed er på 2,4 pct. Lavest ledighed har ingeniører med 10-14 års anciennitet, nemlig 0,9 pct.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger