Digitalt sendenet ødelægger billedet for danske kabel-tv-seere

Kabel-tv-kunder over hele Danmark oplever, at deres tv-billeder bliver umulige at kigge på, efter det danske sendenet er blevet digitalt.

Det skyldes, at de digitale signaler, som bliver sendt fra de nye master, forstyrrer de kabel-tv-kanaler, der løber i danskerne kabler.

Ifølge teknisk direktør Kaj Skov fra Telias kabel-tv-selskab, Stofa, skyldes problemet ikke de digitale signaler i sig selv, men derimod, at kanalerne er omlagt til andre frekvenser. De er i nogle tilfælde de samme, som kabel-tv-signalerne benytter, og derfor oplever danskerne støj på deres tv-skærme.

Også TDC's kabel-tv-selskab, Yousee, oplever så mange problemer hos kunderne, at selskabet på sin hjemmeside opfordrer til, at kunderne overvejer at udskifte antennekabler i huset eller lejligheden til nogle af bedre kvalitet.

Kaj Skov peger på, at man først bør se på sine stikdåser.

»Kunderne skal udskifte billige og uskærmede stikdåser til nogle som er HF-tætte,« siger Kaj Skov.

»Se efter, hvad der gemmer sig af dårlige stikdåser og fordelingsbokse på loftet,« lyder hans råd.

Ifølge Kaj Skov er der ingen grund til at bebrejde hverken det nye tv-sendenet eller kabel-tv-selskaberne problemerne.

»Vi har ikke noget problem med at genbruge de samme kanaler i vores del af anlægget, som bruges af tv-sendere i umiddelbar nærhed,« siger han.

Der er kun én type signaler, som kabel-tv-anlæggene ikke kan leve sammen med, og det er Tetra-signalerne til Danmarks beredskabsnet, Sine, der ligger omkring 400 MHz.

»Vi undgår helt at bruge disse frekvenser i vores kabel-tv-anlæg, når vi er i nærheden af Tetra-sendere,« siger Kaj Skov.

Dokumentation

YouSee om tv-problemer

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er fint at rejse dette problem, men hvorledes kan man som ikke professionel se forskel paa en daarlig og en god stikdaase (og fordelerdaase?)?

Og kan problemet med en daarlig daase paa loftet löses ved at lösne daasen og de närmeste dele af kablerne og pakke dem ind i alufolie? Og skal i givet fald saa alufolien jordes?

 • 0
 • 0

Hvis man oplever den omtalte støj på kabelnettet tolker jeg det således at man bor så tæt på senderen, så man reelt ikke behøver kabel-tv, men kan nøjes med en strikkepind... og derved spare udgiften til Stofa/Yousee...

 • 0
 • 0

Det drejer sig om at man bruger kabler med en god, gerne dobbelt skærm, som helst skal være ubrudt hele vejen. Derfor skal din skærmede stikdåse være af metal, eller metalliseret, du skal så sørge for at kablets skærm er godt forbundet til din stikdåse, og det er hele vejen rundt om kablet, ikke bare en løs ende af skærmen. Hvis du bruger løsningen med alufolie, skal den også gå rundt om kablets skærm, og nej, den skal ikke jordes.

 • 0
 • 0

Det er meget let at finde ud af, om man har dårlige kabler. Hvis de er købt i et byggemarked, til billige penge, så er der ikke meget metal i skærmen - de ligner de dyre kabler, indtil du ser på skærmen. Hvis du så oveni har købt billige stik, d.v.s. dem med plast bagkappe, så er du rigtig på den. En hjemmeforstærker til 100,- er så heller ikke så god som een til 800,-. Man får det man betaler for, d.v.s. man får ingenting for ingenting.

 • 0
 • 0

Gode stik til antenner og evt. samlinger er fx crimpede F-connectors med gevind, men til TV-enden af installationen er her et eksempel på et godt stik: http://www.antennelageret.dk/detaljer.asp?... Det findes både som han og hun og er produceret af Televes. Kablet kan fx være et DG113 eller bedre. Kort sagt skal man ikke støtte byggemarkeder eller uvidende radio/tv sælgere ved at tage imod de elendige stik og kabler de typisk har hængende i blisterpakninger, men købe noget der er designet til at løse opgaven. Mao.: Stofa har ret.

 • 0
 • 0

Derfor have lydt: "Dårlige og HF-utætte installationer ødelægger billedet for danske kabel-tv-seere" idet målgruppen vel stadig er mennesker med en over gennemsnittet teknisk tilgang til verden, eller?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten