Digitale tv-frekvenser spolerer vellyden i teatret

Det lille frevensområde mellem 800 og 820 Mhz, som hidtil har været benyttet af trådløse mikrofoner, vil fra efteråret 2009 delvist blive brugt til digitale tv-kanaler. Det kan gå ud over en række aktører, der bruger trådløse mikrofoner, for eksempel teatre, musicals, operaer, festivaler, rockkoncerter, konferencer og tv-studier.

Inden for området 800 til 820 Mhz ligger tre kanaler, 62, 63 og 64.
Den foreløbige frekvensplan fra IT- og Telestyrelsen giver plads for digitalt terrestrisk tv, DVB-T, på én af de tre kanaler i Sønderjylland, Nordjylland, Bornholm samt Sydsjælland og Lolland-Falster.

"Det bliver et problem for dem, der befinder sig i de områder, og som skal bruge mange lydkanaler samtidig," siger Eddy Bøgh Brixen, som er lydekspert og blandt andet underviser på Statens Teaterskole.

Det vil for eksempel blive svært at gennemføre en større musical eller opera med mange sangere.

Også på europæisk plan er der trængsel på UHF-båndet, der strækker sig fra 470 til 862 Mhz. Flere nye tjenester som tv på mobiltelefoner gør krav på plads.

I Danmark er det området mellem 800 og 820 Mhz, som frit må bruges til trådløse mikrofoner. Området blev stillet til rådighed for nogle år siden i en midlertidig tilladelse og bliver brugt af de fleste lydanlæg. De tre kanaler 62, 63 og 64 kan hver for sig bruges til en multiplex, som igen indeholder omkring fire digitale tv-stationer.

Halvt så meget plads til kunstnerne

Problemet for de trådløse mikrofoner er, at hvis én af kanalerne bliver brugt til digitalt tv, kan højst den ene af de to resterende kanaler bruges til trådløse mikrofoner. Det oplyser direktør Steen Peitersen, Sennheiser Nordic, en af de store leverandører af trådløst mikrofonudstyr.

"Til store arrangementer som operaer og teatre kan vi have op til 32 kanaler til sangere og musikere. Der vil vi ofte bruge kanal 62 og 64. Der skal være en ledig kanal imellem, hvor der ikke sker noget. Ellers kommer der for mange forstyrrelser. Så hvis for eksempel kanal 62 bliver optaget af tv, så vil vi i realiteten kun have halvt så meget plads at bruge og kun kunne levere 16 kanaler til kunstnerne," siger han.

"Husk på, at de trådløse mikrofoner bruges af mange: Operaen, Det Kongelige Teater og Østre Gasværk Teater og såmænd også Danmarks Radio og TV2. Så det bliver et stort problem."

Hos IT- og Telestyrelsen siger telegrafinspektør Henning Blume Andersen, at de aktører, som har problemer, kan søge om at bruge andre frekvenser og få lov til det mod et lille gebyr. Han erkender, at det kan betyde, at de skal ud og investere i helt nyt udstyr.

Henning Blume Andersen understreger, at der ikke er udlagt nogen kanal i Københavnsområdet inden for det omtalte frekvensbånd.

Det svar er Steen Peitersen fra Sennheiser Nordic ikke tilfreds med.

"Vi har allerede problemer i København, og hvad når vi skal have opera eller koncerter i Sønderjylland, Århus eller Aalborg," spørger han.

Svenske signaler stopper

Problemet kendes allerede på en række københavnske teatre, der ligger tæt ved Øresund. De kan ikke bruge kanal 64, fordi den bliver brugt til digtialt tv i Sverige.

"Vi bruger kun pladsen fra 800 til 812 Mhz. Der kommer alt for mange udfald, hvis vi bruger frekvenserne over 812 Mhz," siger teknisk chef ved Bellevue Teatret, Martin Vive Rasmussen.

Udstyret kobler automatisk en mikrofon ud, hvis der kommer fremmed støj. Teatret har måttet investere i retningsbestemte antenner for at undgå forstyrrelser fra den svenske sender.

Bellevue Teatret kan også vælge at bruge nogle ældre trådløse mikrofoner, som arbejder omkring 140 Mhz (2 meterbåndet). Det er et fint område at arbejde i, fordi der ikke er andre signaler til at forstyrre. Til gengæld kræver det en halv meter lange sendeantenner monteret på skuespillerne. I området 800-820 Mhz (35 cm- båndet) kræves der kun en sendeantenne på ni centimeter.

Problemet for de københavnske teatre bliver dog løst i og med, at det svenske net 4, som sender på kanal 64 fra 15. oktober, flytter til kanal 25 i forbindelse med, at Sverige lukker de analoge kanaler.

Andre frekvenser

Tilbage står, at det er planlagt, at fem danske sendere skal sende på de tre kanaler 62, 63 og 64 fra 2009. IT- og Telestyrelsen foreslår som nævnt, at aktørerne ansøger om at bruge andre frekvenser. Det kan dog kun til en vis grad lade sig gøre med aktørernes eksisterende udstyr.

Steen Peitersen, Sennheiser Nordic, siger, at det nyeste udstyr kan skifte frekvenser inden for et begrænset område på 90 Mhz, men noget af det ældre udstyr kan ikke uden videre skifte sendefrekvens.

"Vi henstiller til myndighederne, at de trods alt giver os et område at arbejde i. Hvis vi skal kunne give nogle rimelige arbejdsmuligheder, skal vi have minimum tre tv-bånd eller to bånd, der ligger langt fra hinanden," siger Steen Peitersen.

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja men når man i 2009 nedlægger analoge og så bevidst vil lægge digitale Tv Mux netop her. Lyder det slet ikke forkert, også i andres øren?

Et argument for går over til digitalt via master var vel også "Give plads til andre tjenester indenfor området 470 til 870 MHz". Eller gælder der et andet sprog fra nu og til november 2009.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten